Koncertorgona SepsiszentgyörgyönHálaadó szentmisén fogadták a hangszerek királynőjét — Ferencz Csaba

2009. február 17., kedd, Közélet

Vasárnap délelőtt hálaadó szentmisével fogadták a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király Templomban a múlt héten hazaszállított koncertorgonát. Háromszék legnagyobb hangszerét Svájcban gyártották, most Magyarországról szállították új helyére.

A hangszerek királynőjének ünnepi fogadására megtelt templomban Dávid György plébános azért mondott hálát, hogy a kétéves álom valóra vált, a több ezer darabra szedett hangszer a templom különböző termeiben vár összeszerelésre. A plébános megköszönte a támogatóknak és segítőknek a hozzájárulást, és reményét fejezte ki, hogy tavaszra — a további hozzájárulások következtében is — megszólalhat az értékes hangszer. Az ünnepi hangulatot a Vox Humana kamarakórus, valamint egy alig néhány hete Szilágyi Zsolt karnagy által alapított négytagú férfi énekegyüttes emelte.

A többtonnás hangszert a múlt héten teherautóval szállították Sepsiszentgyörgyre, a hívek nagy számban segédkeztek a darabok lerakásában és ideiglenes elhelyezésében. Utolsóként, nagy figyelemmel a hangszer ,,agyát", a manuált tartalmazó szekrényt emelték le a járműről (felvételünk), majd egy csigás szerkezet segítségével, nem kis bravúrral a kórusba emelték.

A szállítmányt elkísérte Lukács Tamás magyarországi orgonaépítő mester, aki szerint, ha minden a tervek szerint halad, április végére nem csak az építés, hanem a behangolás is elkészülhet. Dá­vid György plébános a széles körű összefogás eredményének látja, hogy a 2007-ben alakult egyházközség ilyen hangszerrel bővülhet. Lőffi Gellért, a hangszer beszerzése és működtetése érdekében létrehozott Vox Celestis Orgonaegyesület elnöke az anyagi gondokról is szólt, az országos és helyi költségvetés elfogadásának késlekedése miatt ugyanis kölcsönhöz kellett folyamodniuk. Ráadásul a százezer eurós hangszer az árfolyamnövekedés miatt időközben drágább lett.

Háromszék legnagyobb befogadóképességű templomában hamarosan nem csak a liturgia, de az egész vidék zenei élete számára is fontos hangszert avatnak. A szakemberek megállapították, hogy a svájci Montreaux-ból származó, hárommanuálos, negyvenregiszteres, negyedszázados hangszer rendkívül jó állapotban van.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1040
szavazógép
2009-02-17: Belföld - x:

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

Tegyenek Székelyföldért
A román pártok és a kormány is tehetnek valamit Kovászna és Hargita megyéért: ,,adjanak nekik infrastruktúrát, amint azt az államelnök úr is megígérte, de adjanak autonómiát is, hogy ne legyen szükségük a bukaresti politikusok jóindulatára" — jelentette ki tegnap a szenátusban elhangzott politikai nyilatkozatában Markó Béla.
2009-02-17: Közélet - x:

Bujkáló bűnözőket kaptak el — Szekeres Attila

A megyei rendőrség készenléti brigádja és nyomozó osztálya szombaton Sepsiszentgyörgyön elkapta D. Ernőt, akit több mint fél éve országosan köröznek, ám azóta sikeresen bujkált.