Összefogással műemlékeinkértJótékonysági bál Budapesten — Várallyay Réka

2009. február 20., péntek, Nyílttér

A Czirjék-kúria barokk kapuzata

Idén nyolcadik alkalommal rendezte meg a magyarországi Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) jótékonysági bálját a balsorsú műemlékek javára. A hagyományoknak megfelelően a jegyekből, tombolákból és a szponzorok felajánlásaiból összejött bevételt minden évben a bálozók által megszavazott műemlék javára fordítják a szervezők.

Idén Buda várában, az egykori pénzügyminisztérium (ma a Magyar Kultúra Alapítvány székháza) gyönyörű neogótikus épületében rendezték meg a nagyszabású eseményt. A KÖH munkatársainak javaslataiból a szakmai zsűri még január folyamán kiválasztotta azt az öt felújítandó emléket, melyre az est folyamán szavazni lehetett. Idén először két háromszéki műemléket is jelöltünk: az elpusztult zoltáni Czirjék-kúria még álló, gyönyörű barokk kapuzatát és a gidófalvi templomot, ahol nemrégiben középkori falképekre bukkantak. A zsűri döntésére mindkettő a bálozó közönség elé került! Az erdélyi emlékek mellett a zsámboki Nepomuki Szent János-szobor restaurálása, a bakonyszentlászlói kis vasútállomás felújítása és a jánoshalmi temetőkápolna megmentése közül választhattak a bálozó vendégek a fényképes tablók és a meggyőző kortesbeszédek alapján.

A háromszéki műemlékek sikere érdekében mindent bevetettünk! Háromszék népszerűsítésére a Kovászna Megyei Művelődési Központ értékes könyvcsomagokat küldött a tombolához. A gidófalvi csapattal (Elekes Botond, Kövér György és Gál Andrea) a templomot ábrázoló, szív alakú mézespogácsát sütöttünk, melyhez az ütőformát Kövér György faragta Gidófalván. Az asszonyok mazsolás kalácsot és köményes pálinkát küldtek Budapestre. A kortesbeszédet a tiszteletes úr fia, Elekes Botond tartotta székely ruhában — nagy sikerrel. A Czirjék-kúria kapujának megmentésére Péter Alpár grafikussal szórólapokat és a kapu stukkóinak csigavonalával díszített házi csokit készítettünk. Ez utóbbi többek szavazatát nyerte el. A kőkapu megmentése mellett e sorok írója, a KÖH sepsiszentgyörgyi munkatársa szólt, kiemelve azt is, hogy a barokk kapu helyreállításával Kónya Ádám előtt rónánk le tiszteletünket. Az est jól telt, suhogtak a selyemruhák, fogytak a finom borok, izgalommal vártuk az eredményt. A verseny nagyon szoros volt, de Háromszék aratott! A zoltáni Czirjék-kapu egyetlen szavazatfölénnyel nyerte meg a bált, mögötte holtversenyben a gidófalvi templom és a bakonyszentlászlói vasútállomás végzett a második helyen. A budapesti bálozóknak köszönhetően a kapu — mely eddig a háromszéki kúriák pusztulásának szimbóluma volt — megújulhat, megfordítva ezzel a sors kerekét, és elindítva egy hosszú távú, pozitív folyamatot. Megmentéséhez tulajdonosa anyagilag is hozzájárul, és bízunk a helyi önkormányzat támogatásában is. A gidófalvi templom falképeinek feltárása is folytatódhat, de a csaknem száz négyzetméternyi festett felület restaurálásához további szponzorokat keresünk! Jótékonysági bált a műemlékek javára Háromszéken is szervezhetnénk — sőt, tervezzük is a közeljövőben —, hiszen összefogással minden évben megmenthetnénk múltunk egy-egy darabkáját.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 626
szavazógép
2009-02-20: Nyílttér - x:

Tipikus, ismerős, ám egyben veszélyes is!

Az elnöki vagy félelnöki államformát álmodó, akaró államfő budapesti kijelentései, kirohanásai után tovább folytatja az énjéből is fakadó mutatványos cirkuszi jeleneteit. A Székelyföld területi autonómiájának hangos tagadása után valami olyasmit is mondott ott: addig kell mondani, hogy NEM, amíg a székelyek végre megértik, és elfogadják ama kijelentését, hogy SOHA.
2009-02-20: Közélet - x:

A megegyezésnek több az előnye, mint a hátránya (Villáminterjú Tőkés Lászlóval) — Farcádi Botond

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az RMDSZ közötti megegyezés politikai játéktérhez juttatja az MPP-t, többek között erről akarja biztosítani a polgáriakat szombaton Tőkés László. Lapunknak nyilatkozva a püspök elmondta: bízik benne, hogy sikerül feloldani az ellentéteket.