Villáminterjú Tőkés LászlóvalA megegyezésnek több az előnye, mint a hátránya — Farcádi Botond

2009. február 20., péntek, Közélet

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az RMDSZ közötti megegyezés politikai játéktérhez juttatja az MPP-t, többek között erről akarja biztosítani a polgáriakat szombaton Tőkés László. Lapunknak nyilatkozva a püspök elmondta: bízik benne, hogy sikerül feloldani az ellentéteket.

— Mi a véleménye a sepsiszentgyörgyi tiltakozó felvonuláson elfogadott petícióról?

— Örömmel üdvözöltem egyfelől azt, amit megfogalmaztak, másrészt a tüntetés valamiképpen megelőlegezte azokat az együttműködési törekvéseket, amelyek a vasárnap aláírandó megegyezésben öltenek testet. Szeretném, ha országos szinten is úgy tudna együttműködni a politikum, a civil szféra és az egyházak, miként az Háromszéken sikerült.

— Beszélhetünk-e összefogás listájáról, ismerve az MPP vezetőinek elutasító magatartását?

— Meglepett egyesek vehemens reagálása az előzetes megegyezésre, ugyanis két menetben is egyeztettünk azokkal a szervezetekkel, amelyek 2007-ben támogatták jelöltségemet. Akkor nem jutott kifejezésre az elutasító magatartás, legfeljebb a kétségek hangzottak el. Nem igaz, hogy az EMNT különutas-politikát folytat, ugyanis az EMNT-nek tagjai ezek a szervezetek, és előzetesen egyeztettünk velük.

— Az ön jelöltségét támogató szervezetek közül csak az MPP utasította el a megegyezést?

— Igen, mások részéről esetleg egyéni megnyilvánulások voltak. A kételyeik azonosak az enyéimmel, és helye van ezeknek. Viszont nem tudom megérteni a vádaskodásokat vagy a durvább megnyilvánulásokat, hiszen egyeztettünk előzetesen. Az első egyeztetésre az MPP vezetősége nem küldte el képviselőit, a másodikra eljöttek. Akkor élre állítottuk a dolgokat. Az volt a kérdés, hogy ne egyezzünk meg egyáltalán, ha az MPP-t az RMDSZ nem fogadja el egyenrangú partnerként. Erre nem mondhatták azt, hogy ni, bizonytalan helyzet alakult ki, nekem kellett döntenem, és vállalom ennek a felelősségét.

— Lát-e esélyt arra, hogy az MPP változtasson álláspontján?

— A negyedik helyet az MPP-nek szánjuk. Az MPP elnöke a legutóbbi ülésük után arról tájékoztatott, nem tudják elfogadni ezt a megegyezést, kívül maradnak, de nem támadják a jelöltetésemet. Szerintem ez kevés, mert én nem azért egyeztem meg, hogy kivívjam magamnak a jelöltetést. Nyilván, ennek a megegyezésnek megvannak az előnyei és a hátrányai. Én úgy látom, hogy több az előnye, mint a hátránya. Politikai játékhelyzetbe ugyanis csak akkor kerülhet az RMDSZ-en kívüli oldal, ha együttműködési megállapodást köt. Mivel nem sikerült meggyőzni az RMDSZ-t arról, hogy koalícióra lépjen az MPP-vel — ezt senki nem kérheti számon tőlem, hiszen mindent megtettem ennek érdekében —, csak ez a lehetőség maradt. Ha labdába akarunk rúgni, meg kell egyeznünk. Ha nem akarunk, állhatunk továbbra is a pálya szélén, és bekiabálhatunk, szidhatjuk az RMDSZ csapatának a játékát. Nagyon remélem, hogy a szombati találkozónkon sikerül feloldani ezt az ellentétet, én úgy érzem, nem kizárt a megegyezés. Biztosí­tani akarom az MPP-t, hogy politikai játéktérhez juttatjuk eme megegyezés által.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1029
szavazógép
2009-02-20: Nyílttér - x:

Jótékonysági bál Budapesten (Összefogással műemlékeinkért) — Várallyay Réka

A Czirjék-kúria barokk kapuzata
Idén nyolcadik alkalommal rendezte meg a magyarországi Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) jótékonysági bálját a balsorsú műemlékek javára. A hagyományoknak megfelelően a jegyekből, tombolákból és a szponzorok felajánlásaiból összejött bevételt minden évben a bálozók által megszavazott műemlék javára fordítják a szervezők.
2009-02-20: Közélet - x:

Elkótyavetyélt Szépmező? (Visszajelzés) — Albert Álmos

A csődbe ment Zoocomp Rt. székháza
Közel öt esztendőn keresztül foglalkoztam és foglalkozott az általam vezetett hivatal a Szépmező kérdésével, kérdéseivel, ebből kifolyólag teljes és hiteles képet nyújthatok arról, honnan indultunk akkor, és most hol tartunk. Nem tartom indokoltnak és elfogadhatónak, hogy olyan személyek nyilatkozzanak erről, akik alkalomadtán végigszáguldanak a szépmezői országúton, esetleg plakátokat ragasztanak a kampánykor.