Már lövik egymást — Magyari Lajos

2009. február 21., szombat, Máról holnapra

A szocdemek és a demokrata-liberálisok nagy nemzeti összeborulása és semmittevésük összeboronálása vidéken megbukni látszik. Egy Găneasa nevű oltyán községben már lövik egymást a két párt hűséges pártkatonái, pedig a tét nem nagyobb, mint a helyi polgármesteri szék megszerzése.

S ahogyan az lenni szokott, az incidensek közepette újra és újra feltűnik a ,,roma mozzanat", a cigányok hathatós beavatása és beavatkozása a helyi történések menetébe. A szocdemek azzal vádolják a demokrata-liberálisokat, hogy megpróbálták felvásárolni a helyi cigányság szavazatait, különös tekintettel egy tizenöt (!!!), választásra jogosult családtagot felvonultató famíliára. A demokrata-liberálisok ennek éppen a fordítottját állítják, s maga a Fennvaló is nehezen igazodna ki a vádaskodások és a kölcsönös hazudozások útvesztőjében. Egy dolog azonban tény: a cigányságot — kerül, amibe kerül! — választási pressziótömegnek használják fel országszerte, sőt, az egész közép-európai térségben. Mert vannak elegen, döntő többségük írástudatlan, s bármire kapható valami politikai jellegű alamizsnáért. Vezéreiket már busásabban kell megfizetni, azok jóval nagyobb igényűek a sátortáborozóknál, hiszen ők cifra palotákban laknak, s luxusautókkal flangálnak. Ettől lehet, hogy ők is pont olyan írástudatlanok, mint nyomorúságban élő nemzettársaik, de azt nagyon jól ki tudják számolni, hogy mit ér egy roma voksa, s az árból kilencven százalék őket, tíz percent a voksolókat illeti.

Mondom, közép-európai jelenségről van szó, hiszen a helyzet ugyanilyen Magyarországon, Szlovákiában, Szerbiában és Ukrajnában is, s ha valakik végre felelősen elgondolkodnának a jelenség mérhetetlenül káros kihatásairól, növekvő veszélyességéről, akkor bizonyosan újragondolnák egész választójogi rendszerüket, mert szép, szép az általános választójog elve, de ennyi erővel az ég madarait is lehetne szavaztatni, némi búzadara ellenében.

Szóval, Găneasa községben lövöldöztek, sebesültek is vannak, s hiába vonulnak ki a rendőrség egységei, hiába készül oda, a kedélyeket csillapítandó, a képviselőház demokrata-liberális elnök hölgye, az indulatok nem fognak elülni, csak burjánozni fognak. Különben is országos erőszakhullám uralta el Romániát (elég a brassói véres bankrablásra, a kolozsvári vértelen, de villámgyors, ,,szellemes" fosztogatásra gondolni), s ez jellemző — újfent el kell mondani! — az egész közép-európai térségre is. Lásd főleg Magyarországot és az Olaszországba exportált román-roma bűnözést és erőszakot, mely előbb-utóbb szélsőjobboldali fordulatot és véres leszámolásokat hozhat. Liberális módszerekkel az egész jelenség kezelhetetlen már (tulajdonképpen némely helyeken ők váltották ki!), s mindenki olyan eszközökhöz nyúl, amilyenhez tud. Románia például újabb hatezer rendőrt akar ,,csatasorba" állítani, mondván, hogy a közrend és a közcsend így erősíthető meg csupán. Hogy ebből a hatezerből megint mennyi jut Székelyföldre, azt nem tudhatom, csak azt látom, hogy most is túl sokan vannak itt rendőrök, csendőrök s ,,maszkás" rohamosztagosok.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 702
szavazógép
2009-02-21: Közélet - x:

Több beleszólást az önkormányzatoknak (Iskolahálózat) — Fekete Réka

Az uzoni Tatrangi Sándor Általános Iskola új épülete
Az igazi decentralizációt az jelentené, ha az önkormányzatok maguk dönthetnének arról, milyen és mennyi óvodát, iskolát akarnak és tudnak működtetni — szögezte le Keresztély Irma főtanfelügyelő a háromszéki polgármesterekkel tartott találkozón. Amíg ez nem valósul meg, addig olyan is előfordulhat, mint többek között Uzonban, hogy a tetemes önrésszel, de központi pénzekből finanszírozott és országos liciten odaítélt iskolabővítést rosszul végzik, és a helyieknek nincs beleszólásuk.
2009-02-21: Közélet - x:

Élni kell az anyanyelv-használati joggal (Kampányt indít az MPP) — Farkas Réka

Fontos élni a törvények biztosította anyanyelv-használati joggal, legalább az önkormányzatoknak alárendelt intézményekben táblát kellene kirakni: Ebben az intézményben anyanyelvén intézheti ügyeit — fejtette ki Kulcsár Terza József, az MPP megyei elnöke.