Miért figyelnek Székelyföldre? — Farcádi Botond

2009. február 23., hétfő, Máról holnapra

Robbanásszerűen megnőtt az érdeklődés az elmúlt hetekben Székelyföld iránt, a térség a bukaresti média figyelmének középpontjába került. Előbb Traian Băsescu államfő Budapesten elhangzott autonómiaellenes nyilatkozatai és az új kormány tisztogatási szándékai ellen tiltakozva emberek ezrei vonultak utcára Sepsiszentgyörgyön.

Alig néhány napra rá maga az államfő látogatott Kovásznára, hogy megismételje autonómiaellenes kijelentéseit, alkotmányjogra tanítsa az autonómiatörekvőket, és biztosítsa az itt élőket: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a térség fejlődésnek induljon. És lám-lám: a Boc-kabinet három minisztere el is ment Csíkszeredába, a héten pedig újabb tárcavezetők látogatására számíthatunk. Ráadásul az államfő is gondolt egy merészet, és szűk egy héttel kovásznai kiruccanása után ismét feltűnt vidékünkön: a bálványosi disznótoros fesztiválra látogatott el.

A miniszteri ígéretek, programok, tervek mindenképpen reménykeltőek: az infrastrukturális fejlesztések Székelyföld gazdasági erejét növelhetnék, a decentralizáció pedig a Bukaresttől való függést tompítaná bizonyos mértékben. A víz- és csatornarendszerek építése, utak korszerűsítése, új lakások átadása országszerte szükséges, különösen Hargita és Kovászna megyében, amelyeket az elmúlt években, évtizedekben az ország leggyengébben fejlett térségei közé soroltak. Éppen ezért szívesen látott vendégek mifelénk a Boc-kormány miniszterei, főként ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt húsz évben egyáltalán nem tolongtak a román tárcavezetők Székelyföldre.

Tévedés lenne azonban azt hinnünk, hogy a térségünk iránti fokozott érdeklődés, a miniszteri ígéretek a bukaresti hatalom gyökeres szemléletváltásáról tanúskodnának. Bizonyítja ezt az, hogy a kabinet továbbra sem hajlandó alkalmazni a pozitív diszkrimináció elvét a két megyében (tehát a lemaradás ellenére sem kapnak több pénzt, mint más vidékek), illetve hogy Traian Băsescu etnikai tisztogatásról beszél. Sokkal valószínűbb tehát, hogy az elnökválasztások előtti politikai konjunktúra miatt került Székelyföld a figyelem középpontjába. De ez még nem jelenti azt, hogy ne kellene kihasználni a kedvező helyzetet a térség fejlesztésére és az autonómiaigény kinyilvánítására.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 91
szavazógép
2009-02-23: Közélet - x:

Meglepetésszerűen az államfő is kiruccant (Disznótoros fesztivál Bálványoson) — Iochom István

Kolbászmustrán az elnök
Teljesen váratlanul Traian Băsescu elnök és felesége is megjelent szombaton Bálványosfürdőn a Daragus Attila magánvállalkozó, tavaly óta Torja polgármestere által szervezett nemzetközi disznótoros fesztiválon. Az idei, immár negyedik rendezvényen négy országból tizenhét csapat vett részt. Ennyi versenyző — több mint száz — eddig még nem volt a disznótoros fesztiválon.
2009-02-23: Közélet - x:

Önvédelem Háromszéken — Mózes László

A háromszéki 1848—1849—es szabadságküzdelem kulcskérdése az önvédelem — hangsúlyozta pénteken este a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban Cserey Zoltán. A történész, aki 1966 óta folyamatosan munkatársa a Székely Nemzeti Mú­zeumnak, arra kereste a választ Behódolni vagy fegyvert fogni című előadásában, mi az oka annak, hogy csak Háromszéken sikerült felvállalni az önvédelmi harcot?