Belföldi hírek — Ferencz Csaba

2009. február 26., csütörtök, Belföld
Menet közben

Menet közben, az ország gazdasági helyzetének és a világgazdaság helyzetének alakulásától függően ültetjük gyakorlatba a kormány által elfogadott válságkezelő intézkedéscsomagot ― jelentette ki tegnap Emil Boc. A kormányfő szerint a kabinet minden heti ülés előtt elemzi az idei költségvetés-tervezetben előírt közbefektetések helyzetét.

Az ország minősítésével kapcsolatban a kormányfő kijelentette: „Tavaly 5,2 százalékos költségvetési hiányunk volt, korlátoltak és nagyon költségesek a finanszírozási lehetőségek. Mindenki arra vár, hogy egy stabil kormány nagyon világos és szigorú gazdasági intézkedéseket hozzon a jelenlegi helyzetnek megfelelően. Emiatt célul tűztük ki, hogy méltányos időn belül javítsunk az ország minősítésén." A kormányfő a költségvetési hiányt a GDP két százalékára kívánja leszorítani. A három nagy minősítő ügynökség közül kettő, a Standard & Poor’s és a Fitch tavaly év végén rontotta Románia minősítését, eszerint az országot nem ajánlotta a befektetések számára.

Băsescu politikai értékelőt tart

Március 9-én kíván politikai értékelőt tartani a parlament két házának plénuma előtt Traian Băsescu. Az államfő ezt tegnap levélben közölte az intézményekkel. Ugyanakkor tegnap Băsescu kihirdette a múlt héten jóváhagyott költségvetési törvényt.

Halasztottak

A távközlési miniszter december végére halasztotta a sokat vitatott törvény alkalmazását, amely szerint minden kommunikációs cégnek hat hónapig kell tárolnia a beszélgetés vagy levelezés adatait. A szakminiszter azzal magyarázta döntését, hogy az alkalmazást nem készítették elő kellőképpen. A törvény életbeléptetése akadályozná a bűnvádi eljárásokat, ugyanakkor nincs pontosan leszögezve, hogy milyen bűncselekmények esetében lehet kikérni az adatokat — érvelt a miniszter, aki szerint a kommunikációs cégek sincsenek felkészülve az adatok egységes kezelésére.

Felgyorsítanák a csatlakozást

A kormány azt szeretné, hogy Románia az eredetileg célul kitűzött 2014 előtt csatlakozna az euróövezethez ― közölte Emil Boc miniszterelnök. Olyan terven dolgoznak, amely felgyorsítaná a csatlakozási folyamatot, a miniszterelnök szerint a kabinet már rendelkezik olyan stratégiával, amely lehetővé teszi a cél elérését. Közelebbi határidőt, illetve részleteket azonban Boc nem árult el. Ahhoz, hogy egy állam csatlakozhasson az euróövezethez, egy sor feltételt kell teljesítenie, az infláció értékének nem szabad több mint 1,5 százalékponttal meghaladnia a legfejlettebb három tagország átlag inflációértékét, a költségvetési hiány pedig nem haladhatja meg a GDP három százalékát. A közadósság értéke ugyanakkor nem lehet nagyobb a nemzeti össztermék hatvan százalékánál.

Erősödő nepotizmus

Călin Popescu Tăriceanu NLP-elnök tegnap nepotizmussal vádolta a kormányt. A volt kormányfő szerint erre új bizonyíték az, hogy Emil Boc unokahúgát alkalmazták a kancellárián. Tăriceanu sajtótájékoztatón kifejtette, a liberálisok véleménye szerint rendkívül káros belevinni a politikát a közigazgatásba, a központi közigazgatási apparátusnak olyan emberekre kell alapoznia, akiknek rendkívüli szakmai képességeik vannak. Tăriceanu ugyanakkor támadta azt a törvénytervezetet is, amely azt javasolja, hogy a prefektusi és az alprefektusi tisztségeket politikai meggondolások alapján ítéljék oda. A tervezetet Petru Călian nyújtotta be, és ezzel a hatalmon lévő koalíció 2500 köztisztséget szeretne politikától függővé tenni. Tăriceanu bejelentette, amikor a törvénytervezet a képviselőház elé kerül megvitatásra, az NLP nevében ismét feljelentést tesz az európai fórumoknál. A vádakra reagálva Emil Boc kijelentette, nem volt semmiféle köze ahhoz, hogy unokahúgát alkalmazták a kancellárián, Ştefania Ferencz államtitkár kabinetjében. Leszögezte, a törvény jogot biztosít minden államtitkárnak, hogy olyan embereket vegyen fel, akikre szüksége van. Mihaela-Eugenia Boc, a kormányfő unokahúga korábban a kolozsvári polgármesteri hivatal protokoll és külügyi kapcsolatok osztályán dolgozott. A kormányfő egyébként nemrég úgy határozott, hogy a kancelláriai állásokat 304-ről 167-re csökkenti az alkalmazottakkal járó költségek csökkentése érdekében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2009-02-26: Világfigyelő - x:

Röviden - Mózes László

Lezuhant egy repülőgép Amszterdamban
Leszállás közben lezuhant egy török utasszállító repülőgép az amszterdami Schiphol légikikötő közelében, a fedélzeten lévő 135 ember közül kilencen nem élték túl a balesetet, a sebesültek száma meghaladja a nyolcvanat. Túlélők arról számoltak be, hogy az Isztambulból körülbelül fél tizenegykor érkező Boeing 737-800 típusú gép egy mezőn ért földet, mintegy ötszáz méterre a leszállópályától és száz méterre egy autópályától. Becsapódás után a gép törzse három részre törött, egyik hajtóműve pedig leszakadt.
2009-02-26: Közélet - x:

Dérkép — Simó Edmund

Telünk van. Szép telünk. Hideg, zúzmarás, deres, jégcsapos, égető egű, teleholdas, csillagos tél. Ha a hideg fel-alá futkorászik is a hátunkon, ha utcáinkon, tereinken, mezőinken jégkristályokat szór arcunkba a szél, ha a fák is csikorognak, sírnak, akkor is valami megmagyarázhatatlan melegség árad szét a szívünk táján, amikor látjuk az örömet gyerekeink piros almaarcán, amint dacolva széllel, hideggel, éppen murokorrú, szénszemű, seprűkarú hóbácsit, piros kendőjű hóanyót építenek...