Belföldi hírek — Farcádi Botond

2009. március 3., kedd, Belföld
Árulással gyanúsított altiszt

Árulás gyanújával tartóztatták le Floricel Achimot, a védelmi minisztérium berkeiben szolgálatot teljesítő altisztet. A szervezettbűnözés- és terrorizmusellenes ügyosztály nyomozói államtitkok kiadásával vádolják az altisztet. Ugyancsak előzetes letartóztatásba került Zikolov Marinov bolgár állampolgár, akit kémkedéssel vádolnak.

Az ügyészek szerint az altiszt a védelmi tárca egyik egységénél tett szert a katonai jellegű titkosított dokumentumokra, amelyeket átadott a bolgár állampolgárnak. Marinov egy másik ország képviselőinek továbbította az iratokat tetemes pénzösszegért cserébe, melyből Achimnak is juttatott.

Sztrájkoltak a köztisztviselők

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott tegnap a Köztisztviselők Országos Szakszervezete. A tiltakozók a túlórák és a bérpótlékok kifizetését követelték, ugyanakkor szeretnék, ha elkezdődnének a tárgyalások a kollektív munkaszerződés aláírására. Sebastian Oprescu, a szakszervezeti szövetség elnöke kifejtette: több mint 23 000 tagjuk van országszerte, de körülbelül háromezer, más érdekvédelmi szervezethez tartozó személy csatlakozott szolidaritásból a tiltakozó akcióhoz. Mint mondta, a kétórás figyelmezető sztrájkban 350 közintézmény több mint huszonötezer köztisztviselője vett részt. Leszögezte: ha követeléseiknek nem tesznek eleget, március 9-én kirobbantják az általános sztrájkot.

Visszalépett Ludovic Orban

Meggondolta magát Ludovic Orban, és mégsem jelölteti magát a Nemzeti Liberális Párt elnöki tisztségére az alakulat e hónapban esedékes kongresszusán. A liberális alelnök ezt tegnap jelentette be, hangsúlyozva: jelöltetését csak halasztja, hiszen az államfőválasztás után ismét megürül majd az NLP elnöki széke, és akkor újabb tisztújító nagygyűlést kell tartani. Orban egyúttal kijelentette: Crin Antonescut támogatja az alakulat elnöki tisztségéért folyó versenyben. Az ellenzéki alakulat élére így egyelőre ketten pályáznak: Crin Antonescu és a jelenlegi pártvezér, Călin Popescu Tăriceanu. A verseny szorosnak ígérkezik, naponta újabb és újabb megyei szervezetek jelentik be, melyik jelöltet támogatják, politikai elemzők szerint egyáltalán nem kizárt, hogy Tăriceanu vesztesként kerül ki a megmérettetésből, miután a moldvai megyékben jelentős befolyással rendelkező Relu Fenechiu is Crin Antonescu mellé állt. Ráadásul sajtóinformációk szerint Dinu Patriciu olajmágnás, az alakulat egyik befolyásos támogatója szintén vezetőváltást sürget.

Tüntetésre készülő kutatók

Mától péntekig a kormányépület és a Cotroceni-palota előtt tüntetnek a kutatók szakszervezeteit tömörítő szövetség tagjai. A tiltakozással azt szeretnék elérni, hogy a Tudományos Kutatások Országos Hatósága kerüljön ki az oktatási és kutatási tárca fennhatósága alól. Radu Minea, a szakszervezeti szövetség vezetője elmondta: elégedetlenségük oka, hogy mivel a hatóság a minisztérium fennhatósága alá tartozik, nem ők döntenek a kutatásnak kiutalt költségvetés elosztásáról, amely egyébként is kicsi. A kutatók februárban egy héten keresztül tüntettek a parlament székhelye előtt.

Lassan haladnak a lakásépítéssel

Januárban és februárban 152 fiataloknak szánt, illetve tizenkét, más programban épített lakást vett át az Országos Lakásépítési Ügynökség. Ezek a regionális fejlesztési és lakásépítési tárca által 2009-re ígért lakások mintegy három százalékát teszik ki. A tárca tervei szerint ugyanis idén hatezer lakást és házat kellene átadni. A 152 bérbe adható lakás Temes, Vrancea, Vâlcea és Konstanca megyében található. Vasile Blaga fejlesztési miniszter január végén bejelentette, az általa vezetett tárca idén 5985 lakást fog átadni, 2010-ben pedig további tízezer lakás épül.

2014-ben vezetnék be az eurót

A kormány változatlanul tartja magát ahhoz, hogy 2014-ben bevezetik az országban az eurót — ez áll a Brüsszelbe küldött új konvergenciaprogramban, amelyet a múlt héten hagyott jóvá a kabinet. A 2009—2011 közötti időszakra vonatkozó konvergenciaprogramban egyebek mellett az is szerepel, hogy az államháztartási hiány a nemzeti össztermék (GDP) egy százaléka alá mérséklődik 2012-re a tavalyi öt százalékról. A közvetlen külföldi tőkebefektetések idén várhatóan 4,7 milliárd euróra csökkennek, ez majdnem a felével kisebb a tavalyinál.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2009-03-03: Belföld - x:

Hírsaláta

BOCNAK NEM KELL KANCELLÁRIA. A kormányügynökségek átszervezési folyamata a miniszterelnöki kancelláriahivatal felszámolásával kezdődik, amelyet tíz napon belül már meg is fognak szüntetni — jelentette be Emil Boc kormányfő. A miniszterelnök csak egy tanácsosi testületet tart meg. Miután a kancellária megszűnik, a kormányfőnek lesz egy államtitkárokból és tanácsosokból álló kis testülete, amely valószínűleg a kormányfőtitkárságon fog működni — tájékoztat a Mediafax hírügynökség.
2009-03-03: Közélet - x:

Kommandói tanácskozás a kisvasútról — Bodor János

A Sikló Egyesület részéről Papucs András videokivetítőn bemutatta a kisvasút múltját és jelenét, ugyanakkor tájékoztatott az utóbbi évek tevékenységéről, mellyel igyekeztek megmenteni azt, ami megmaradt az ipari létesítményből.