Belföldi hírek — Farcádi Botond

2009. március 4., szerda, Belföld
Kémbotrány: beismerő vallomás, kiutasított ukrán attasé

Beismerte, hogy államtitoknak minősülő katonai dokumentációkat adott át egy bolgár állampolgárnak Florinel Achim, a védelmi minisztérium egyik altisztje, akit bűntársával együtt a hét végén letartóztattak. Achimot hazaárulással, Marinov Zikolovot pedig kémkedéssel gyanúsítják. A hatóságok tegnap hozták nyilvánosságra a két férfi letartóztatásának indoklását. Ebből kiderül: Achim a védelmi minisztérium hatáskörébe tartozó egyik gyalogsági hadosztály altisztjeként dolgozott, ennek a hadosztálynak az egységei Irakban és Afganisztánban teljesítenek szolgálatot.

Még 2001-ben került baráti viszonyba Zikolovval, akinek 2001-től folyamatosan titkos információkat adott el. A hírek szerint a hadosztály információs hálózatából és adatbázisából mentett le államtitoknak minősülő információkat, nevezetesen olyan műszaki adatokat, amelyek katonai kommunikációs rendszerekre, radarfrekvenciákra, NATO-térképekre, védelmi tervekre, műszaki felszerelésekre vonatkoztak. A Gândul napilap információi szerint a dokumentumok végállomása Oroszország volt. Ukrán hírforrásokat idézve a lap azt is tudni véli, Románia nemkívánatos személynek nyilvánította, és kiutasította az országból Ukrajna bukaresti nagykövetségének egyik katonai attaséját, akinek feltehetőleg köze volt az ügyhöz. A tegnap nyilvánosságra került információk szerint egyébként a Román Hírszerző Szolgálat már 2005-ben értesült Zikonov kémtevékenységéről, adatokat gyűjtött, és értesítette a főügyészséget. A kémbotránnyal állhat összefüggésben az is, hogy Traian Băsescu nemrég elhalasztotta kijevi látogatását.

A prefektust bírálja Márton Árpád

Codrin Munteanu Kovászna megyei prefektus tevékenységét bírálta politikai nyilatkozatában Márton Árpád. A háromszéki RMDSZ-es parlamenti képviselő szerint a kormánymegbízott célszerűségi okokra hivatkozva nyíltan szembehelyezkedik némely kormányhatározat-tervezettel, amelyeket maga az államelnök és az illetékes miniszter is támogat, ugyanakkor első intézkedései az utcanévadó és címertani bizottságok etnikai összettelét érintik. ,,Ezek a döntések bizonyítják, hogy félelmeink nem voltak alaptalanok, a prefektus tevékenységének vissza kell térnie a törvényes útra, mielőtt újabb feszültségekre és utcai felvonulásokra kerülne sor" — összegezte a képviselő.

Állami támogatást a Sapientiának

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem romántanár-képző karának állami támogatását kérte politikai nyilatkozatában Kötő József. Az RMDSZ-es képviselő annak kapcsán jelentette ki ezt, hogy a hét végén Ecaterina Andronescu oktatásügyi miniszter látogatást tett Sepsiszentgyörgyön, ahol kifejtette: a román nyelv hatékony elsajátítása valamely kisebbséghez tartozó diák esetében akkor lehetséges, ha biztosítható a megfelelő számú román szakos képzett tanerő az adott vidéken. A tárcavezető megoldásként azt javasolta, hogy ezeket a pedagógusokat az érintett régióban működő intézményekben készítsék fel. Az RMDSZ képviselője kiemelte, hogy 2000 óta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen létezik román nyelv és irodalom—angol nyelv és irodalom szak, ahol azóta 101 hallgató végzett, akiknek 71 százalékát a Hargita, Kovászna és Maros megyei tanintézményekben alkalmazták. Következésképpen nincs szükség újabb struktúrák létrehozására — figyelmeztetett a honatya, majd hozzátette: a beiskolázási számok növelése érdekében pedig javasolják e szak állami költségvetésből való finanszírozását.

Legtöbb harminc óra egy héten

A 2009—2010-es tanév keretprogramja értelmében az oktatási tárca legtöbb heti harminc órára csökkenti ősztől az általános iskolások programját. Az intézkedés nem befolyásolja majd a tanügyi állások számát — jelentette be tegnap Adriana Pană közoktatásért felelős államtitkár. Az új tervezet elsősorban azért módosult, mert szeptembertől a szakiskolák átalakulnak műszaki középiskolákká, illetve mert rengeteg diák kérte a heti óraszám csökkentését. Az államtitkár elmondta: a döntés előtt egyeztettek a szakszervezetekkel. Pană szerint a sportórákat csökkentették a legnagyobb mértékben: a heti két sportóra helyett csak egy órájuk lesz az iskolásoknak. Ennek ellensúlyozására azonban a diákok járhatnak pótsportórákra, amelyeken például kézilabda-, röplabda- vagy futballedzéseken vehetnek részt. Felére csökkentették a második idegen nyelvként tanult nyelvórák számát is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2009-03-04: Belföld - x:

Hírsaláta

MINT A FÉRFIAK. Egy marosvásárhelyi angoltanárnő bíróságon érte el, hogy a férfiaknak megszabott nyugdíjkorhatárig, 65 éves koráig dolgozhasson. A munkatörvénykönyv szerint a nők 59 éves korukban vonulhatnak nyugdíjba. Az ítélet jogerős, viszont nagy lelkierő kellett az elhúzódó bírósági eljáráshoz, mondta a tanárnő, aki most azt ajánlja kolléganőinek, akik nem akarnak 59 évesen nyugdíjba vonulni, hogy forduljanak bátran a bírósághoz. (Realitatea.net )
2009-03-04: Közélet - x:

Vezetők cseréje az egészségbiztosítónál — Fekete Réka

Miután az országos egészségbiztosító pénztár múlt pénteken Ghiţă Drăgoiut, a Năstase-kabinet idején megyei szintű egészségbiztosítási elnöki tisztséget betöltő közgazdászt nevezte ki ideiglenesen a biztosítottak pénzét begyűjtő és azzal gazdálkodó egészségügyi intézmény élére, tegnap versenyvizsgát hirdetett meg a főigazgatói-elnöki bársonyszékre és három igazgatói állásra.