Belföldi hírek — Farcádi Botond

2009. március 5., csütörtök, Belföld
Harminc nap az átszervezésre

Két hónapon belül kidolgozzák az oktatás, az egészségügy, a mezőgazdaság és a közigazgatás decentralizációjára vonatkozó jogszabályokat — közölte a kormány tegnapi ülése után Emil Boc miniszterelnök.

Mint mondta, szombatra újabb kormányülést hívott össze, ezen az érintett miniszterek bemutatják a decentralizációra vonatkozó elképzeléseiket, és felmérik az intézkedések hatását. Egyúttal bejelentette: a tárcavezetőknek harminc nap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, miként szervezik át az alárendeltségükbe tartozó ügynökségeket és hivatalokat. Ugyancsak a kabinet tegnapi ülésén döntöttek miniszterelnöki kancelláriahivatal összevonásáról a kormányfőtitkársággal. Mint Boc mondta, a kancelláriahivatal teendőit a következőkben a kormányfőtitkárság végzi anélkül, hogy ez utóbbihoz új embereket alkalmaznának.

EP-választások június hetedikén

Június hetedikén rendezik meg az európai parlamenti választásokat. A kabinet tegnap hagyta jóvá az erre vonatkozó kormányhatározatot. Ugyanebben az időpontban rendeznek választásokat az Európai Unió többi tagállamában is. A Boc-kabinet múlt héten sürgősségi rendelettel módosította az EP-választások megszervezésére vonatkozó törvényt.

Kölcsön feltételekkel

A Nemzetközi Valutaalap illetékesei tegnap több feltételt ismertettek, melyeket figyelembe kell vennie Romániának a pénzügyi szervezet nyújtotta támogatáshoz. A Washingtonban tárgyaló bukaresti küldöttségnek azt is értésére adták, hogy előbb a román félnek az országa pénzügyi helyzetével kapcsolatos elemzést kell elvégeznie, mielőtt egy megállapodás megvitatására Bukarestbe hívják a valutaalap szakembereit. A feltételek között szerepel többek között az óvatos költségvetési politika. A jegybank szóvivője kedden erősítette meg Bukarestben, hogy egy román küldöttség Washingtonban tárgyal a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel a román gazdasági helyzet alakulásáról. Hírügynökségi források szerint a küldöttség egy esetleges megállapodás lehetősége ügyében tájékozódik a nemzetközi pénzügyi intézménynél. A pénzügyminiszter tegnap ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a támogatási összeg meghatározásához előbb az összes feltételt szeretnék megismerni, és ha ez Romániának nem tetszik, akkor nem veszi igénybe a hitelt.

Töröljék az államfő mentelmi jogát

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt képviselője tegnap bejelentette: egy héten belül a parlament elé terjeszt egy törvénytervezetet, amely korlátozná az államelnök mentelmi jogát annak érdekében, hogy mandátuma idején is jogi felelősségre lehessen vonni. Kifejtette: jelenleg az államelnök az egyetlen román állampolgár, akinek teljes mentelmi joga van, nem lehet megbüntetni, és nem lehet bűnvádi eljárást indítani ellene. ,,A törvény Románia többi állampolgáraival egyenlő szintre helyezné az államelnököt jogi szempontból. Vissza akarom adni a román állampolgárságot Băsescunak" — szögezte le Ludovic Orban. A képviselő elmondta: olyan törvénytervezetet készített elő, amely szerint az államelnöknek semmiféle mentelmi joga nincs.

Kihelyezett RMDSZ-frakcióülések havonta

Az RMDSZ havonta kihelyezett frakcióüléseket fog tartani, ennek első helyszíne Kovászna megye — jelentette be tegnapi bukaresti sajtóértekezletén Markó Béla. Az RMDSZ elnöke elmondta: a kezdeményezés egyben egy szigorú kötelezettségvállalást is jelent. ,,A frakciókkal megpróbálunk minden hónapban jelen lenni egy-egy olyan megyében, ahol jelentős a magyarok száma" — ígérte az elnök.

Kettős ügynök volt a bolgár kém?

Körülbelül tíz hónapja a Román Hírszerző Szolgálat ügynökeként tevékenykedett Marinov Zikolov, akit kémkedés vádjával a hét végén letartóztattak a román hatóságok. Marinov egy román altiszttől szerzett be államtitoknak minősülő katonai információkat, és ezeket egy idegen ország — valószínűleg Ukrajna — képviselőinek továbbította. A Realitatea TV információi szerint a Román Hírszerző Szolgálat már több éve figyelte a bolgár állampolgárt, tavaly nyártól pedig együttműködtek vele.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2009-03-05: Belföld - x:

Hírsaláta

BĂSESCU?, BOC? A bukaresti román sajtóban olyan hírek látnak napvilágot, miszerint Băsescu helyett Emil Boc jelentkezik az államelnöki funkció betöltéséért kiírt választásokon. Boc tagadja ennek lehetőségét, de Elena Udrea erről beszélt, s közismert tény, hogy a párt belső híreit, a hatás lemérése céljából épp az említett hölgy szokta a közvélemény elé tárni. Băsescu miniszterelnök szeretne lenni, de ezt a cserét alkotmányos eszközökkel meglehetősen nehéz végrehajtani, s annak sincs nagy valószínűsége, hogy Boc eredményes lehet egy ilyen versenyben. (Realitatea)
2009-03-05: Közélet - x:

Elvi kérdés a sporttelep átvétele (Sepsiszentgyörgy) — Váry O. Péter

Jó néhány, az egész Sepsiszentgyörgy lakosságát érintő határozatot hozott tegnap délután a városi önkormányzat, többek között a szemételhordás és a közszállítás díjának emelését fogadták el, a lakónegyedi parkolók bérbeadási tervezetét azonban alaposabb átgondolás végett elhalasztották. Legnagyobb vitát a Szemerja negyedi sporttelep és a Municípiumi Sportklub átvevésének szándéknyilatkozata váltotta ki.