Belföldi hírek — Farcádi Botond

2009. március 6., péntek, Belföld
Miért: idegen nyelvként oktassák a románt

Kifogásolja az idegennyelv- és a testnevelésórák számának tervezett csökkentését a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért), üdvözölve egyúttal az oktatási minisztérium kezdeményezését, hogy csökkentsék a tanórák számát.

„A 21. században egy felkészült, a piaci feltételek között boldogulni kívánó fiatal számára nem elég egy idegen nyelv ismerete. Ezenkívül a testnevelési órák a tanulók fizikai fejlődése mellett meghatározóak lehetnek a szellemi előrehaladás szempontjából is. A tornaórák elsorvasztása hosszú távon egy sérült generáció kialakulásához vezethet" — áll a Miért tegnap kiadott közleményében. A Bodor László társelnök által aláírt dokumentumban a Miért javasolja, hogy Székelyföldön ne csökkentsék a román nyelv és irodalom órák számát, hanem a csökkentésre szánt egy órában oktassák a románt mint idegen nyelvet. Szerintük ezáltal „heti négy órában teljesül a politikum szűk látókörű álláspontja, miszerint Romániában a román nyelv nem lehet idegen nyelv", ugyanakkor a magyar fiataloknak heti egy órában lehetőségük lesz elsajátítani a románt. „Ez alatt az óra alatt többet fognak elsajátítani, mint a »másik« négy alatt" — véli a Miért.

Menesztett magyar alprefektus

Leváltotta Hargita megye egyik magyar alprefektusát a kormány. Romfeld Magdolnát — akárcsak korábban a volt Kovászna megyei kormánymegbízottat, György Ervint — kormányfelügyelővé nevezték ki. Az RMDSZ támogatását élvező Romfeld Magdolna helyére Andrei Jean Adriant nevezte ki a Boc-kabinet. Így Hargita megyében jelenleg egy magyar alprefektus maradt, a hivatalt a román nemzetiségű Constantin Strujan vezeti.

Vádemelés Miron Mitrea ellen

Kenőpénz elfogadása, hamis okirat tudatos felhasználása miatt vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály Miron Mitrea szociáldemokrata politikus ellen. A volt szállításügyi miniszteren kívül az ügyészek vádat emeltek az országos építkezési felügyelőség volt vezetője, Irina Jianu, valamint Voluntari község volt főépítésze ellen is. A nyomozók szerint 2001 és 2002 között — amikor a szociáldemokrata politikus volt a szállítási, középítkezési és lakásügyi miniszter — Miron Mitrea mintegy kilencmilliárd régi lejnyi értékben kapott különféle javakat Irina Jianutól azért, hogy őt nevezze ki az országos építkezési felügyelőség élére.

Tiszteletbeli magyar konzul Temesváron

Néhány héten belül tiszteletbeli konzult nevez ki Temesvárra Magyarország. Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet szerint a konzulátus megnyitását az indokolja, hogy Temes megyében több mint 52 000 magyar él, Magyarország és Románia kétoldalú gazdasági kapcsolatai fejlődnek. A temesvári tiszteletbeli konzulátus vezetője Pánczél Zoltán, a Fornetti Románia igazgatótanácsának elnöke. Magyarország Kolozsváron és Csíkszeredában működtet egy-egy főkonzulátust, Románia pedig Gyulán és Szegeden tart fenn hasonló külképviseletet. Magyarországnak eddig két tiszteletbeli konzulátusa volt Romániában: Konstancán és Jászvásáron. Romániának még nincs tiszteletbeli konzulja Magyarországon.

Bérbefagyasztást javasol a Világbank

Fagyasszák be a béreket, csak az infláció mértékével megegyező arányban emeljék azokat, a közintézményekbe ne vegyenek fel új alkalmazottakat, dolgozzanak ki egy programot a bérpótlékok törlésére — ezeket az intézkedéseket javasolja Romániának a Világbank. A pénzügyi intézet Romániáról szóló jelentésében megállapítják: az állami iuntézményekben a bérezési rendszer egyenlőtlenségeket szül, ez pedig a munkaerőpiac torzulásához vezet, és a szakszervezetek túlzó követelésekkel állhatnak elő.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 437
szavazógép
2009-03-06: Belföld - x:

Hírsaláta

FELÚJÍTJÁK MÁTYÁST, AZ IGAZSÁGOST. A Mátyás-szobor felújításához szükséges összeg felét, közel százmillió forintot (mintegy 324 000 eurót) átutalt Kolozsvár önkormányzatának a magyarországi Oktatási és Kulturális Minisztérium, így kiírható a közbeszerzés az emlékmű helyreállítására. Kolozsvár városi tanácsa március 10-én tárgyalja a város költségvetését. Ezt követően írják ki a közbeszerzési pályázatot a munkálatok elvégzésére. A magyar kulturális tárca és a kolozsvári polgármesteri hivatal 2008 novemberében állapodott meg arról, hogy a 800 000 eurós felújítás felét a magyar kulturális tárca, másik felét, központi forrásból, a kolozsvári önkormányzat biztosítja. (MTI)
2009-03-06: Közélet - x:

Külföldi hírek - Váry O. Péter

Reformszövetség — ellentétes vélemények
A Fidesz programjába semennyire nem illeszkednek a Reformszövetség javaslatai; más dimenzióban kell megfogalmazni egy következő kormány teendőit — jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, miután tegnap a Reformszövetséggel tárgyalt. Mint mondta, újjá kell építeni a magyar gazdaságot, nem pedig megjavítani.