Belföldi hírek — Farcádi Botond

2009. március 7., szombat, Belföld

Sztrájkkal fenyegetőző szakszervezetek

24 órán belül háromezer embert hívnak tüntetni, és készek kirobbantani az általános sztrájkot, ha a kormány nem teljesíti a szakszervezetek követeléseit — szögezte le tegnap Vasile Marica, a Sed Lex érdekvédelmi szervezet vezetője. A közalkalmazottak egy részét tömörítő szakszervezeti szövetség vezetői azért elégedetlenek, mert a kormány megvonna egyes bérpótlékokat, és az alkalmazottak számának csökkentését tervezi.

A szakszervezetisek hajlandóak lemondani néhány pluszjuttatásról, de ragaszkodnak például az érdemfizetéshez, a túlórák kifizetéséhez vagy az antennapótlékhoz. A kormány képviselőivel folytatott tegnapi tárgyalás után a tanügyi szakszervezetek vezetői leszögezték: egyetlen pótlékról sem tudnak lemondani, ragaszkodnak a túlórák kifizetéséhez, az ingázási költségek megtérítéséhez, az érdemfizetéshez. Sebastian Oprescu, a köztisztviselőket tömörítő érdekvédelmi tömb vezetője azzal fenyegetőzött: ha a kabinet nem áll el szándékától, az állami alkalmazottak szolidarizálnak, és egyszerre robbantják ki az általános sztrájkot.

Tiltakozásra készülő nyugdíjasok

Március 26-án országszerte tiltakozó megmozdulásokat szerveznek a nyugdíjasok: a prefektusi hivatalok, illetve a kormány és a parlament székhelye elé vonulnak tüntetni a nyugdíjpont emeléséért. A nyugdíjasok elégedetlenek azzal, hogy áprilistól a nyugdíjpont értéke nem éri el a bruttó átlagbér 45 százalékát. Preda Nedelcu, a Romániai Nyugdíjas Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke tegnap kijelentette: a kormány nem tartja tiszteletben a 2007/250-es törvény előírásait, miszerint a nyugdíjpont értéke a bruttó átlagbér 45 százaléka kell hogy legyen. A szakszervezeti vezetők hallani sem akarnak elbocsátásokról, és hangsúlyozták: nem béremeléseket követelnek, csak azt szeretnék elérni, hogy ne csökkenjenek a fizetések.

Kétéves csúcson a munkanélküliség

Kétéves csúcsra emelkedett a munkanélküliségi arány februárban. A januári 4,9 százalékról 5,3 százalékra nőtt a munkanélküliek aránya — tette közzé tegnap a statisztikai hivatal. Tavaly februárban 4,2 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. Az Országos Munkaerő-közvetítő Ügynökségnél nyilvántartott személyek száma februárban 477 860 volt, tehát 32 953-mal több, mint januárban. A februárban nyilvántartott munkanélküliek közül 202 470 személy részesült munkanélküli-segélyben, azaz 27 617-tel több, mint januárban. Az összlétszámból 347 707-en a magánszektorban dolgoztak. A munkanélküliségi arány Vaslui megyében a legnagyobb, 11 százalékos, aztán Mehedinţi következik 10,3 százalékkal. Az ellenkező póluson Ilfov megye áll 1,5 százalékkal, illetve Bukarest 1,7 százalékkal. Elemzők szerint a következő hónapokban felgyorsulhat a folyamat, miután a globális válság egyre inkább eléri Romániát is. Év végére a ráta becslések szerint elérheti a 8,5 százalékot. A kormány előrejelzése szerint több ezer kis cég zárhatja be kapuit az idén, annak ellenére, hogy az állam támogatást tervez nyújtani egyebek mellett a feldolgozóipari cégeknek.

Beiktatták az új unitárius püspököt

A kolozsvári belvárosi unitárius templomban tegnap beiktatták az Erdélyi Unitárius Egyház 31. püspökét, Bálint-Benczédi Ferencet. Mint arról beszámoltunk, Bálint-Benczédi Ferencet tavaly december 6-án választották az unitárius egyház püspökévé. Az ünnepi zsinaton jelen voltak erdélyi és magyarországi egyházi méltóságok, önkormányzati képviselők, külföldi vendégek, valamint a magyar, illetve a román művelődési minisztérium képviselői, de részt vett a ceremónián a Magyar Köztársaság nagykövete is.

Magyarországi állami kitüntetések

Magas állami kitüntetéseket adott át a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából tegnap Kolozsváron Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet. Az RMDSZ országos és helyi vezetőinek, az önkormányzati és helyi egyházi vezetők, illetve a kolozsvári magyar egyetemi, tudományos, kulturális intézmények képviselői részvételével tartott ünnepségen a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét kapta Brassai Zoltán marosvásárhelyi orvos-akadémikus. A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét kapta dr. Csávossy György nagyenyedi agrármérnök, a Corvinus Egyetem konzulens tanára, Gaál András pannonhalmi festőművész, a Gyergyószárhegyi Barátság Nemzetközi Művésztelep igazgatója, Kaba Gábor, Zsombolya RMDSZ-es polgármestere, valamint Péter Mihály Heinrich marosvásárhelyi orvos akadémikus.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2009-03-07: Belföld - x:

Hírsaláta

VERSENYVIZSGÁZHATNAK AZ ORVOSOK. Február közepén ugyanis a kormány elfogadta azt a memorandumot, amely szerint meghirdetik a korábban befagyasztott vagy megüresedett orvosi állásokat. Így 1800 szakorvosi és 109 általános orvosi állásra felvételizhetnek a szakemberek és az utolsó éves rezidens orvosok. A versenyvizsgákat március 25. és április 6. között tartják az egyetemi központokban, így például Aradon, Brassóban, Bukarestben, Kolozsváron, Marosvá­sárhelyen és Nagyváradon is.
2009-03-07: Közélet - x:

Szentkatolnán két szobrot állítanak - Iochom István

Idén Szentkatolnán két szobor felállítását tervezik, az egyiket a település leghíresebb szülöttjének, a nyelvtudós Bálint Gábornak, a másikat pedig a falu védőszentjének, Alexandriai Szent Katalinnak.