Biztatott és bírált Băsescu

2009. március 10., kedd, Közélet

A gazdasági válságról, hatá­sainak csökkentéséről, külföldi hitel felvételének szükségességéről, a politikai osztály felelősségéről beszélt Traian Băsescu államelnök tegnap délután a parlament két házának plénuma előtt. Felszólalásából nem hiányzott az előző kabinet bírálata sem.

A jelenlegi gazdasági válság egyenlő arányban jelent kockázatot és esélyt is — jelentette ki az államfő, aki szerint a következő időszakban a parancsszó: reform. Ha nem indul be, és nem valósul meg teljes egészében az állam reformja, akkor sem a jelenlegi széles parlamenti többség, sem az általa adott kormány léte nem indokolt a választók előtt — figyelmeztetett Traian Băsescu. Meglá­tása szerint ez lehet az esély, hogy Románia korszerű országként, megerősödve kerüljön ki a válságból.

Traian Băsescu meggyőződése, hogy Romániának szüksége lesz az elkövetkező időszakban külföldi kölcsönre, és az európai előírásoknak megfelelően ezt a Nemzetközi Valutaalappal partnerségben kell felvenni. Elmagyarázta, nem a költségvetés kiegészítésére és nem a román állam adósságainak kifizetésére kell használni a hitelt, hanem arra kell figyelni, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya és a magánszektor küladóssága jelentős mértékű. Az államfő szerint külföldi kölcsön biztonsági övet jelent az ország számára a gazdasági válságban, egy ilyen hitelfelvétel erősebbé teszi a nemzetgazdaságot az előre nem látható nehézségek előtt.

Az államfő bizakodóan nyilatkozott a jelenlegi kormánykoalícióról, véleménye szerint a széles parlamenti támogatással rendelkező végrehajtó testület jelentheti az esélyt arra, hogy Románia kilábaljon a gazdasági válságból. A két kormánypárt eltérő ideológiai irányultsága előnyt is jelenthet, hiszen a munkáltatók és munkavállalók érdekeit egyidejűleg szem előtt tartják. Részletesen kitért az előző kormány általa felelőtlennek nevezett költségvetés-politikájára, és hangsúlyozta, hogy az elmaradt reformok árát most a lakosságnak kell megfizetnie. Két évvel az európai uniós csatlakozás után még mindig nem sikerült megfelelni az integrációs szervezet elvárásainak, és nem sikerült kihasználni az EU-csatlakozás nyújtotta előnyöket sem. Az elnök azt is felrótta a Tăriceanu-kabinetnek, hogy a 2008-as parlamenti választások kampányában hárommilliárd lejt költött el a Nemzeti Fejlesztési Alapból, ugyanakkor a középosztály fejlődésének megsegítése helyett az államtól való függőséget erősítette. Beszélt a bizalmi válságról, amely szerinte egyaránt érezhető a meg nem újított igazságügyi rendszer, az oktatás és az egészségügy területén.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 959
szavazógép
2009-03-10: Riport - x:

Vajúdó Vargyas - Ferencz Csaba

A Fekete-dűlő — itt még tél végi csend honol, de a területek már gazdát cseréltek
Nyugati típusú szabadidőközpont, valóságos ikerfalu épülhet Vargyas határában. Legalábbis erről szólnak azok a tervek, amelyeket az osztrák befektető dédelget. S a hír, amely lapunkban is többször felbukkant, nem csak az erdővidéki falu, hanem egész Háromszék érdeklődését felkeltette.
2009-03-10: Közélet - x:

Azok a piszkos anyagiak (A múlt hét) - Kuti János

Nálunk senki sincs megelégedve a saját fizetésével. Ez a szép (mák)virágocska, Floricel Achim, a kém sem. Ezért fogott neki eredményesen hazát árulni. Mentségére szolgáljon, hogy nehéz gyerekkora volt.