Belföldi hírek — Farkas Réka

2009. március 11., szerda, Belföld
Biztos a hitelfelvétel

19 milliárd euró hitelt igényel Románia az Európai Bizottságtól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) a pénzügyminisztérium és a jegybank becslése szerint. Az egyik munkaváltozat szerint 12 milliárd eurót az IMF adna kölcsön, az Európai Unió pedig hétmilliárd euróval egészítené ki a hitelt. Ma érkezik és két hétig Romániában tárgyal az IMF küldöttsége.

Feszültséget szít a prefektus

Meggondolatlannak és aggasztónak tartja Markó Béla RMDSZ-elnök az új Kovászna megyei prefektus kijelentéseit. Tegnapi sajtótájékoztatóján kifejtette: Codrin Munteanu „megyefőnökként" viselkedik, kétnyelvű feliratokat szándékszik eltávolítani egyes intézmények homlokzatáról, ékes bizonyítékát adva, hogy nem érti az anyanyelvhasználatra vonatkozó jelenlegi romániai törvényeket. „Remélem, hogy ez a vélekedés kivételt jelent, még ha nagyon fontos kivételről is van szó, hiszen a román kormány által nemrég kinevezett prefektustól érkezett" — mutatott rá. Úgy értékelte, helytelen az, ahogy Codrin Munteanu megpróbálja értelmezni a törvényt, kijelentései pedig feszültséget kelthetnek Kovászna megyében.

Alkut ajánl az SZDP

Nem váltja le az immár egyetlen magyar alprefektust Hargita megyében az SZDP, ha cserébe az RMDSZ átadja a megyei tanács egyik alelnöki tisztségét. Ezt Mircea Duşa, az SZDP megyei elnöke jelentette be, aki elmondta: ajánlatukat ismertették az RMDSZ vezetőivel, és jövő héten tárgyalnak róla. Kelemen Hunor ügyvezető elnök azonban cáfolta ezt, és kijelentette: a tanácselnök-helyettesi tisztség nem cserélhető alprefektusi posztra. Bár az utóbbi is fontos, a választott tisztség azonban jóval fontosabb — hangsúlyozta, és kiemelte, tárgyalásról csak akkor lehet szó, ha a megyei hatáskörű kormányintézmények élére a megye lakossági arányának megfelelő számú magyart neveznek ki.

Nem adják vissza az önkormányzatok pénzét

Nem hagyta jóvá a szenátus plénuma azt a módosító javaslatot, amely révén az önkormányzatok visszakapták volna a 2008 végén „államosított" pénzeket. A tervezetet a hétfő esti ülésen tűzték napirendre, de a módosító javaslatot még a képviselőház is megvitatja, s figyelembe véve a koalíció mandátumainak számát, a többség valószínűleg ott is a kormány álláspontját fogja képviselni, annak ellenére, hogy az önkormányzatok már ígéretet kaptak a pénzek visszautalására. Február elején a Községek Országos Egyesületének közgyűlésén a miniszterelnök megígérte, hogy az önkormányzatok visszakapják a pénzt, amelyeket december végén visszavett a kormány. A helyi és megyei önkormányzatoknak azokat a kormánytámogatásokat kellett visszautalniuk, amelyeket nem sikerült elkölteniük az év végéig.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?







eredmények
szavazatok száma 431
szavazógép
2009-03-11: Belföld - x:

Hírsaláta

TÍZ GYANÚSÍTOTT. Petre Tobă, a román rendőrség vezetője bejelentette, több mint tíz személyt gyanúsítanak a Transilvania Bank egyik kolozsvári fiókjának februári kirabolásával. Mint ismeretes, február 13-án két fegyveres személy tört be a bankba, egy őrt bántalmazott, és 246 000 lejt lopott el a kasszából. (Libertatea)
2009-03-11: Közélet - x:

Visszakerültek a kétnyelvű megyetáblák — Váry O. Péter

A Háromszék határát Bölön és Lüget között jelölő, egy hónapja felállított, majd rá két napra a földből oszlopostól kitépett kétnyelvű táblák visszakerültek a helyükre.