Belföldi hírek — Farkas Réka

2009. március 12., csütörtök, Belföld
Megkezdődtek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal

Két hétre Bukarestbe érkezett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, hogy a román hatóságokkal együtt kiértékelje az ország makrogazdasági helyzetét. A szakértői csoport ez alkalommal a Románia által igényelt kölcsönről is tárgyal, amely az Európai Unió, a Világbank és más pénzügyi intézmények által támogatott, átfogó pénzügyi csomag részét képezi.

Valentin Lazea, a Román Nemzeti Bank vezető közgazdásza tegnap elmondta, hogy abban az esetben, ha Románia megköti a szerződést a Nemzetközi Valutaalappal, a pénzt csakis a külső mérleg egyensúlyának fenntartására használhatja, semmi esetre sem fordítható a költségvetési deficit vagy különböző projektek finanszírozására. Az Európai Bizottságtól folyósítandó összeg rendeltetése még ismeretlen, nem tudni pontosan, hogy projektek vagy esetleg a költségvetési deficit finanszírozására lehet-e majd felhasználni. A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége azt követően érkezett Bukarestbe, hogy kedden az Európai Bizottság bejelentette: hajlandó támogatni Romániát, de ki kell dolgoznia, és gyakorlatba kell ültetnie a válságkezelő programot. Az EB az IMF-fel kötendő egyezségtől is függővé teszi a kölcsönt.

Koalíciós vita a kölcsön miatt

Vitához vezetett a kormánykoalícióban a Nemzetközi Valutaalappal tervezett hitelmegállapodás. Mircea Geoană, az SZDP elnöke tegnap kijelentette, ebben a pillanatban a kormány nem rendelkezik politikai felhatalmazással egy ilyen megállapodás megkötésére, és kifogásolta, őket senki nem értesítette arról, hogy a kormány tárgyalásokat kezdeményezett az IMF-fel. A szociáldemokraták azért ellenzik az IMF-kölcsönt, mert a nemzetközi pénzintézet rendszerint szigorú feltételeket szab a közkiadások lefaragása tekintetében. Attól tartanak, hogy a szociális védelemre fordítható források apadni fognak, ez pedig érzékenyen érinti szavazóbázisukat.

Alkalmatlansági bizonyítvány

Călin Popescu Tăriceanu tegnap bejelentette, levélben kéri Băsescu államfőt, mondjon le a Nemzetközi Valutaalappal történő egyezségkötésről. A korábbi miniszterelnök továbbá azt is elmagyarázta, miért tartja szerencsétlen lépésnek a hitel felvételét: szerinte ennek az egyezségnek az aláírása nem más, mint alkalmatlansági bizonyítvány. Annak idején éppen az IMF kikötései miatt utasítottam el a hitel felvételét — mondta a volt miniszterelnök, és hozzátette, véleménye szerint Románia képes megoldani saját gazdasági problémáit. ,,Az országnak nem segítségre, hanem egy kompetens kormányra lenne szüksége" — hangsúlyozta.

Felmentették Iliescut

Megszüntette a bűnvádi nyomozást Ion Iliescu volt államfő ellen az 1990. június 13—15. közötti, első bányászjárás ügyé­ben a szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség. Ebben az ügyben félretájékoztatással, diverziós cselekedetekkel és az államhatalom aláásásával gyanúsították harminc másik személlyel együtt, akik ellen most szintén megszüntették az eljárást. A június 14—15-i eseményekkel kapcsolatban több éve nyomoznak, Ion Iliescu 2005 óta szerepel vádlottként. Tavaly október 13-án a volt államfőt felmentették a június 13-i események kivizsgálására hivatott ügyben is. Iliescut gyilkosságban való bűnrészességgel vádolták: négy ember meghalt és másik három megsebesült 1990. június 13-án, amikor Iliescu elnökként adott parancsot arra, hogy tüzeljenek a neokommunista hatalomátvétel ellen tüntetőkre. Az ügyészség kriminalisztikai osztálya azzal indokolta a döntést, nincs elég bizonyíték arra, hogy Iliescu közvetlen szerepet játszott a gyilkosságokban. A hadsereg bevetési naplója szerint azonban a nap folyamán ötször avatkozott be a helyzetbe, míg a bányászok csak június 14-én értek Bukarestbe.

Emelnék az egészségügyi biztosítást

Másfél százalékkal emelné az egészségügyi biztosítást a szaktárca, mert egyre több a munkanélküli, és ezek az emberek már nem fizetik a kötelező illetéket. Így az alkalmazók egészségügyi biztosítását 6, az alkalmazottakét 6 és fél százalékra emelnék. Aurel Nechita államtitkár azt reméli, a törvényt rövid időn belül módosítani tudják. Ezzel az adónöveléssel a különböző egészségügyi programokra is biztosítanák a pénzalapokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2009-03-12: Belföld - x:

Hírsaláta

MARADNAK A BÉRPÓTLÉKOK A TANÜGYBEN. A munkaügyi miniszter megígérte az oktatási szakszervezeteknek, hogy az oktatásban megmaradnak a bérpótlékok: vagyis az érdemfizetés, a túlórapénz, a könyvekre juttatandó évi 100 euró, az ingázási pénz és a havi kétszázalékos díjazási alap — jelentette ki Simion Hăncescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Föderációjának első alelnöke. (Paprika Rádió)
2009-03-12: Közélet - x:

Ahol nem panaszkodnak (Vargyasi közbirtokosság) — Ferencz Csaba

Épp a legelők után járó uniós támogatás ügyét tisztázták a vargyasi közbirtokosság székházában, amikor bekopogtunk a falu központjában szerénykedő kis szobába. Soós Béla elnök (felvételünkön) és Csíki Ida titkárnő éppen részletekbe menően ellenőrizte, hogy mely területekre lehet igényelni a támogatást, hiszen március elején már harmadik alkalommal próbálkozhatnak.