Belföldi hírek — Farkas Réka

2009. március 14., szombat, Belföld
Székelyföldi elöljárók Budapesten

Sólyom László magyar köztársasági elnök meghívására április 2-án Budapestre utaznak a székelyföldi önkormányzati vezetők. A magyar államfő a Sándor-palotában fogadja a Kovászna és a Hargita megyei tanács elnökét, Tamás Sándort és Borboly Csabát, valamint az öt megyei jogú város polgármesterét: Antal Árpádot, Ráduly Róbertet, Bunta Leventét, Mezei Jánost és Rácz Károlyt.

Rendőri készültség Kolozsváron

Csendőri és rendőri biztosítással zajlanak Kolozsváron a március 15-i rendezvények. Több mint 230 fős rendfenntartó egység vonul az utcákra, hogy elkerüljék a nem kívánt fejleményeket. Vasárnapra ugyanis a Noua Dreaptă (Új Jobboldal) nevű nacionalista szervezet is felvonulást tervezett a városközpontban, s bár a rendőrség ezt nem engedélyezte, fél tizenkettőkor, egy órával a magyar megemlékezések előtt a Bocskai térre hívták híveiket. Múlt évben az Új Jobboldal tagjai egy magyar zászlós fiatalt vertek véresre Kolozsvár központjában. Az Új Jobboldal a Főtértől a Bocskai téren levő Avram Iancu-szoborig vonult volna, a polgármesteri hivatal azonban csak az Avram Iancu-szobor megkoszorúzását engedélyezte. A kolozsvári városháza a kilenc magyar ifjúsági szervezet felvonulását sem hagyta jóvá, a fiatalok László Attila alpolgármester védnöksége alatt vonulhatnak fel, de csak a járdán, a Szent Mihály-templomnál pedig csatlakoznak az ünneplő tömeghez. A polgármesteri hivatal az Új Jobboldal engedély nélküli felvonulásának hírére fokozott figyelmet kért a rendőrségtől. A csendőrség szóvivője elmondta: készenlétben vannak további egységek, amelyeket szükség esetén nagyon rövid időn belül be tudnak vetni.

Mekkora a kölcsön ára?

A Nemzetközi Valutaalap nem kommentálja a Bukarestnek folyósítandó kölcsön aránya körül felröppent híreszteléseket. Az értesülések szerint öt- és húszmilliárd euró közé tehető a kölcsön összege. Ehhez járulna még az Európai Unió kölcsöne, a becslések szerint így a Valutaalap fennállásának eddigi legnagyobb hitelét folyósítaná. Közben Leonard Orban uniós biztos közölte: Romániának körültekintőbb pénzügyi politikát kell folytatnia, és újra kell értékelni az éves gazdasági fejlődésről eddig közzétett célokat. A 16 százalékos egységes adókulcs megtartására törekszik a kormány az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokon — fejtette ki Emil Boc miniszterelnök egy bukaresti konferencián. Szerinte az adókulcs mértékének növelése nem élénkítené, hanem megbénítaná a gazdaságot. Boc úgy vélekedett, hogy a külső pénzügyi segítség csak akkor óvhatja meg Romániát a súlyosabb gazdasági hanyatlástól, ha azt megfelelő belső intézkedésekkel is támogatják.

Kifizetik a túlórákat

Rábólintott a munkaügyi minisztérium arra a döntésre, hogy kifizetik a közalkalmazottak túlóráit, amennyiben az intézmény nem tudja szabadsággal ellentételezni azokat — jelentette be tegnap Valentin Mocanu államtitkár. Az érdemfizetésről és a pótlékokról hétfőn születik döntés — tette hozzá. Elmondása szerint a költségcsökkentés a közszférában pótlékcsökkentés és nem elbocsátások révén valósítható meg. A szakszervezetek szerint azonban idén húsz százalékkal kevesebb pénzt kaptak a tárcák, mint tavaly, ez pedig leépítésekhez vezethet. Az Alfa Kartellhez tartozó szakszervezetek egyeztetnek az esetleges tiltakozó lépésekről, ha nem sikerül megegyezésre jutni a szaktárcával.

Elégedetlenek a liberálisok

Egyszerű bizalmatlansági indítványt szándékszik benyújtani a Nemzeti Liberális Párt. Călin Popescu Tăriceanu Nagybányán tegnap kijelentette: amennyiben a kormány március 16-ig nem tesz közzé meggyőző válságkezelő programot, a liberálisok élnek a bizalmatlansági indítvány lehetőségével. A Boc-kabinet gazdasági intézkedéseit eddig is számos ellenzéki és szakmabeli kritika érte. A liberálisok hétfőn döntenek arról, hogy tanügyi kérdésekben is bizalmatlansági indítványt fogalmaznak meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 635
szavazógép
2009-03-14: Közélet - x:

Ünnepi megemlékezések vasárnap

Sepsiszentgyörgyön 10 órakor a vártemplomban vitézavatás, kopjafaállítás, ugyanakkor a Váradi József Általános Iskola udvarán koszorúzás a kőtömbös kopjafánál, 10.30-kor koszorúzás az eprestetői csata emlékművénél, majd onnan 10.45-kor a rétyi fúvósok és huszárok közreműködésével felvonulás a Lábas Házhoz, ahol 11.15-kor lesz koszorúzás.
2009-03-14: Világfigyelő - x:

Senkinek szolgája (Sólyom László államfői tevékenységéről)

Senkinek szolgája címmel Sólyom László államfői tevékenységéről közölt elemzést tegnap a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A szerző, Reinhard Olt a cikk alcímében hangsúlyozta, hogy a magyar államfő maximálisan kihasználja jogköreit, s külön kiemelte: a húsz évvel ezelőtti politikai fordulat óta először nem kíván egy államfő ,,a haza atyja" lenni, hanem aktívan akarja formálni országa politikáját.