Vége a ,,mézesheteknek” a francia—német diplomáciában

2007. július 31., kedd, Világfigyelő

Tegnapi berlini nyilatkozatok szerint vége a ,,mézesheteknek" a francia—német diplomáciában. A német kormány több magas rangú politikusa élesen bírálta ugyanis azt a francia—líbiai megállapodást, amelyet a múlt héten kötöttek egy atomreaktor szállításáról, s általánosságban felrótta Nicolas Sarkozy francia elnöknek, hogy ,,megfeledkezik" a külpolitikai lépések uniós összehangolásáról, ehelyett az egyoldalú politizálást választja.

A berlini bírálatok élessége különösen szembetűnő annak nyomán, hogy hivatalba lépésekor az új francia államfő és Angela Merkel kancellár a kétoldalú viszony és ezen belül a közös külpolitika erősítésében állapodott meg, s az első lépések — mindenekelőtt az európai szerződés megmentése érdekében — még arra utaltak, hogy e megállapodás szerint járnak el a felek. A német fővárosban már azt is fenntartásokkal fogadták, hogy a Sarkozy házaspár a közelmúltban előzetes egyeztetés nélkül kapcsolódott be a Líbiában fogva tartott bolgár ápolónők, illetve egy palesztin orvos hazaengedését célzó tárgyalásokba.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2307
szavazógép
2007-07-31: Világfigyelő - x:

Washington katonai segélyt ajánl Közel-Keletnek

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy az Egyesült Államok 13 milliárd dollárnyi katonai segélyt ajánl Egyiptomnak, 30 milliárd dollárnyit Izraelnek és hasonló segélyeket Szaúd-Arábiának, valamint az öböl menti országoknak.
2007-07-31: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

A múlt héten gazdatüntetések kezdődtek Magyarországon. A gazdák követelték Gőgös Zoltán államtitkár leváltását, s kijelentették: csak Gráf Józseffel hajlandóak tárgyalni, aki egyhetes szabadságát töltötte Horvátországban, de három nap után visszatért, és leült a tárgyalóasztalhoz.