Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

2009. március 26., csütörtök, Belföld
Korrupció a belügyben

Korrupciós vádak miatt tegnap lemondott posztjáról Cornel Şerban, a belügyi titkosszolgálat vezetője, akit a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnpártolással és bizalmas információk kiszivárogtatásával gyanúsít. A korrupcióellenes hatóság Şerban mellett őrizetbe vette a bukaresti mezőgazdasági egyetem rektorát, Ioan Alecut — akit ugyancsak korrupcióval vádolnak —, Puiu Popoviciu üzletembert és a korrupcióellenes főigazgatóság egyik vezetőjét, Petre Pitcovici-ot is.

Az ügyészség már 2007-ben vizsgálatot indított, hogy kiderítse, milyen körülmények között került az állam birtokában lévő, Bukarest melletti 220 hektárnyi terület Puiu Popoviciunak, Románia egyik leggazdagabb üzletemberének tulajdonába. A telket korábban a bukaresti állat-egészségügyi és mezőgazdasági egyetem használta, de a felsőoktatási intézmény társulási szerződést kötött az üzletemberrel, és később a telek tulajdonjogát is eladta neki. Jelenleg egy lakónegyed épül ott. Az eddigi nyomozás szerint az üzletember kapcsolatba lépett két titkosszolgálati tiszttel, akik korábban az ügy kivizsgálásával foglalkoztak. Şerban és beosztottja a kapott pénz fejében megpróbált nyomást gyakorolni a korrupcióellenes ügyészségnél a kivizsgálást irányító ügyészre, hogy ne indítson bűnvádi eljárást Popoviciu, valamint az egyetem rektora ellen. Şerbant alig másfél hete nevezte ki Dan Nica belügyminiszter a titkosszolgálat élére, és immár a harmadik ebben a tisztségben, aki körül botrány robbant ki: a belügyi titkosszolgálat irányításának megszerzéséért folytatott politikai harc miatt az év első két hónapjában két belügyminiszter, Gabriel Oprea és Liviu Dragnea is önként távozott a szaktárca éléről. Dan Nica a közeljövőben fel szeretné számolni a minisztérium belső hírszerzését.

Három mandátumra számíthatunk

Az RMDSZ az első politikai szervezet, amely véglegesítette európai parlamenti választási listáját. Reálisnak tartom a három hely megszerzését, amely ugyanakkor nagy erőfeszítést és intenzív kampányt igényel majd — jelentette ki Markó Béla tegnap bukaresti sajtótájékoztatóján. Az RMDSZ elnöke elégedetten nyilatkozott arról, hogy bár az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal (EMNT) kötött megállapodás jellegénél fogva folyamatos egyeztetést igényel, mégis sikerült viszonylag rövid idő alatt összeállítani a listát, és úgy értékelte, hogy ez a megállapodás mozgósító erővel bír az erdélyi magyarságra nézve. Közölte: április 3-án kerül sor az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum ülésére. Az EMNT-vel kötött megállapodás értelmében az EMEF konszenzusos és paritásos alapon működik, és a romániai magyarsággal kapcsolatos stratégiai kérdéseket vitat meg. A tanácskozáson a két szervezet elnökén kívül hat-hat személy vesz még részt.

Tanárok a diákok mellett

Támogatja a magyar diákok szervezetének (MAKOSZ) figyelemkeltő kampányát a középiskolás tanórák csökkentésének ügyében a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ). A szakmai és érdekvédelmi szervezet tegnap kiadott közleménye szerint a tanügyminisztérium ismét tanúbizonyságát adja szakmai inkompetenciájának, és az át nem gondolt, koncepció nélküli intézkedések súlyos következményekkel járnak. Ez nem reform, hanem káoszteremtés, és az RMPSZ is tiltakozik a tervezett órarendváltoztatások ellen.

Könnyítettek a közbeszerzésen

Csökkentette a kormány a közbeszerzési pályázatok megszervezésének határidejét, hogy megkönnyítse az európai uniós operatív programokhoz való hozzáférést — jelentette be Emil Boc kormányfő. A projektek összeállításához nem követelnek a pályázóktól hatósági iratokat, hanem ezek saját felelősségre írt nyilatkozatokkal is helyettesíthetők. Valamennyi eredeti iratot csak a szerződés aláírásakor kell felmutatni, így harminc nappal lerövidül a pályázatok benyújtása és a szerződések aláírása közötti idő. Boc szerint tavaly december végétől 683 finanszírozási szerződést írtak alá az uniós alapokra pályázókkal, 2007-ben és 2008-ban csak 420 ilyen szerződés született. A kormányfő arra is felhívta a figyelmet, hogy Románia az előcsatlakozási alapok egy részének visszaadására kényszerülhet amiatt, hogy egyes szerződések feltételeit nem tartották tiszteletben a pályázók. Az ISPA-, a SAPARD- és a PHARE-program keretében megpályázott uniós alapokról van szó.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2009-03-26: Belföld - x:

Hírsaláta

AZ ELSŐ KÖLTSÉGVETÉSMÓDOSÍTÁS. Legkésőbb májusban eszközlik az első idei költségvetés-kiigazítást, miután a román hatóságok megállapodtak az IMF küldöttségével, hogy a GDP 2 százalékáról 4,6 százalékra emelik a költségvetési hiányt — nyilatkozták kormányforrások. (Evenimentul zilei)
2009-03-26: Közélet - x:

Ajándék beteg gyermekeknek — Fekete Réka

Frissen meszelt, illetve festett falak és ajtók, új villanykapcsolók, konnektorok, csapok, zöld fali díszítés fából, és ami a gyermekeknek a legtetszetősebb, mesefigurák a folyosó széltében-hosszában.