Belföldi hírek — Farcádi Botond

2009. április 1., szerda, Belföld
Három százalékkal nőnek a nyugdíjak

Több pénzt kapnak mától a nyugdíjasok: érvénybe lép ugyanis a nyugdíjpont értékének háromszázalékos növeléséről szóló rendelet. A nyugdíjpont így a jelenlegi 697,5 lejről 718,4 lejre nő. Októbertől újabb kétszázalékos növekedés várható, a nyugdíjpont értéke 732,8 lejre emelkedik. Szintén ma lép hatályba a 300 lejes szociális minimálnyugdíjat biztosító kormányrendelet, amelyet február 18-án fogadott el a kabinet.

A dokumentum értelmében minden nyugdíjba vonult személy legkevesebb 300 lejt, októbertől pedig 350 lejt kap (részletek a 6. oldalon). Az intézkedés több mint 800 000 személyt érint, ebből 450 000-en az állami nyugdíjrendszerhez tartoznak, több mint 350 000-en pedig volt mezőgazdasági dolgozók.

Székelyföldi borvizek Brüsszelben

A víz világnapja alkalmából székelyföldi borvizeket ismertetett és kóstoltatott az Európai Parlamentben Sógor Csaba európai parlamenti képviselő. Az Aqua Transylvaniae című akciója során 2500 palackozott kis üvegben ötféle erdélyi ásványvizet szállíttatott Brüsszelbe, hogy az EP ebédlőjének bejáratánál képviselőtársainak és az adminisztratív személyzetnek osztogatva felhívja a figyelmet erre a jellegzetes székely termékre, az erdélyi vízkultúrára, valamint a régió forrásvidékeinek természeti szépségeire. Sógor Csaba az alkalomra angol nyelvű ismeretterjesztő szórólapot és a székelyföldi forrásokat ábrázoló állóplakátokat is készíttetett. „A székely ásványvizeket hagyományos szépségápolási eszköznek és egészséggondozási tényezőnek tekintették. Ma a vízkultúra reneszánszának időszakát éljük" — hangsúlyozta. Rendezvényével azt szeretné elérni, hogy a jelenlevők közül néhányan utazzanak ide, csodálják meg a Székelyföld természeti szépségeit.

Válság idején ne kérjenek béremelést

Nem lehet, hogy most, amikor a gazdasági válság munkanélküliséget szül, az állami alkalmazottak béremelést követeljenek — ezt Traian Băsescu államfő jelentette ki tegnap a kereskedelmi kamarák képviselőivel folytatott megbeszélésen. Szerinte nem természetes, hogy azok, akik termelnek, utcára kerülnek, az állami alkalmazottak pedig nagyobb fizetésekért tüntetnek.

Maradjon magyar iskola a Bolyai

A Bolyai Farkas és Papiu Ilarian magyar, illetve román tannyelvű, nagy hagyományokkal rendelkező iskola létének megkérdőjelezése rendkívül veszélyes, hiszen életre kelti a marosvásárhelyi etnikai közösségek közötti konfliktus kísértetét — mondta politikai nyilatkozatában Kelemen Attila. Az RMDSZ-es képviselő annak kapcsán szólalt fel tegnap a képviselőház plénumában, hogy a tanügyminisztérium kisebbségi ügyekért felelős államtitkára, Oana Badea a marosvásárhelyi Bolyai Farkas-, illetve Alexandru Papiu Ilarian-gimnázium vegyes tannyelvű iskolává való alakítását szorgalmazza. „Aberrációnak minősül az, hogy elhamarkodott és meggondolatlan kijelentései révén éppen a kisebbségi oktatásért felelős államtitkár idézi elő azon gyakorlatokhoz való visszatérést, amelyeknek semmi keresnivalójuk egy demokratikus országban, amelynek kormánya deklaratív módon tiszteletben tartja az európai értelemben vett jogállam értékeit" — figyelmeztetett Kelemen.

Hamis diplomák után kutattak

Hét egyetemnél tartottak tegnap kutatást a rendőrök, hamis diplomákat keresve. Az oktatási intézmények közül az egyik az Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia. A rendőrök több egyetemi tanárt azzal gyanúsítanak, hogy mintegy 15 000 hamis oklevelet bocsátottak ki. A dokumentumokat 3000—3500 euróért lehetett „megvásárolni" — állítják a nyomozók.

Élénkülhet a hitelezés

A Román Nemzeti Bank tegnap az eddigi tízszázalékos szinten hagyta az irányadó kamatot, ugyanakkor lazított a pénzpiaci kötöttségeken. A kamatszint változatlanul hagyása megfelel a várakozásoknak, jóllehet egyes elemzők 0,25 százalékpontos kamatmérséklésre számítottak. Ehelyett a jegybank a keményvalutákban hosszú távra nyújtott hitelek esetében eltörölte a bankok minimális valutatartalékolási kötelezettségét. Szakértők szerint ez a döntés a hitelezések élénkítését, a pénzpiaci likviditás növelését célozza. Az elemzők arra számítanak, hogy a jegybank következő értekezletén a lejhitelek utáni tartalékolási kötelezettséget is enyhíteni fogja, majd szeptemberben várható az alapkamat kilenc százalékra történő mérséklése is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 434
szavazógép
2009-04-01: Belföld - x:

Hírsaláta

CIOROIANU TÁMAD. Dúl a háború az EP-lista miatt a Nemzeti Liberális Pártban. Adrian Cioroianu exkülügyminiszter, miután lemaradt a befutó helyekről, és visszalépett, megszellőztette, hogy Crin Antonescu kedvese a második helyen induló Adina Vălean, és nepotizmussal vádolta az új elnököt. Adina Vălean elmondta, politikai karrierje nem Antonescuval folytatott viszonyának köszönhető, hisz már akkor elkezdődött, amikor Crin Antonescunak még nem volt hatalma a pártban. Maga a pártelnök annyit mondott, nem hiszi, hogy magánéletének nyilatkozatok tárgyát kellene képeznie. (Cotidianul)
2009-04-01: Közélet - x:

Felújítják Kézdivásárhely főterét - Iochom István

Március második rendkívüli tanácsülésén a városatyák elfogadták a nagyváradi TeTT Consult Kft. által elkészített integrált városfejlesztési stratégiai tanulmányt, valamint az Európai Unió által finanszírozott Regionális Operatív Programhoz benyújtandó két pályázatot, mely a Gábor Áron tér és az első körgyűrű közti udvarterek és utcák teljes felújítására, valamint tizenkilenc biztonsági térmegfigyelő kamera felszerelésére vonatkozik.