Belföldi hírek — Farcádi Botond

2009. április 3., péntek, Belföld
Kilencszázalékos eredmény a cél

Mintegy 270 000-en támogatták eddig aláírásukkal a Magyar Összefogás Listáját — tájékoztatott tegnapi kolozsvári sajtóértekezleten Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke, meggyőződését fejezve ki, hogy a leadás pillanatáig ez a szám meghaladja majd a 300 000-et. Kelemen hangsúlyozta: a cél három képviselő bejuttatása az Európai Parlamentbe, ehhez a Magyar Összefogás Listájának a szavazatok kilenc százalékát kell megszereznie.

Elhalasztott béremelés a tanügyben

Egy hónappal elhalasztotta a kormány a tanárok béremeléséről rendelkező jogszabály alkalmazását. A tavaly megszavazott törvényt a Tăriceanu-kormány sürgősségi rendelettel módosította, áprilisig halasztva a béremelést. A kabinet újabb egy hónapos halasztásról döntött szerdai ülésén. A Boc-kormány azt szeretné, ha a tanárok fizetéséről az állami alkalmazottak egységes bérezési rendszerére vonatkozó majdani törvény rendelkezne. A jogszabály azonban várhatóan csak év végén lép érvénybe.

MPP-javaslatok az EMEF előtt

Nem az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács tagjaként, hanem megfigyelői státusban vesz részt a Magyar Polgári Párt az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum mai alakuló ülésén. Az alakulat elnöksége által tegnap kiadott közleményben a polgáriak több javaslatot megfogalmaznak. Szeretnék például, ha az EMEF kérné a magyar kormánytól a Magyar Állandó Értekezlet újbóli összehívását. Javasolják az Erdélyi Szociális Alap, az Erdélyi Gazdasági Alap létrehozását. Kérik, hogy az EMEF támogassa a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés összehívását, a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett népszavazások kiírását, az autonómia-törvénytervezetek parlamenti beterjesztését, kezdeményezik a kivándorolt magyarok, szászok, zsidók hazatérését célzó Erdély hazavár-program elindítását.

Geoană indul az államfőválasztáson

Mircea Geoană pártelnök lesz a szociáldemokraták jelöltje az ősszel esedékes államfőválasztáson. Erről az alakulat országos ügyvezető elnöksége döntött tegnap. Mircea Geoană ,,nagyon boldogan" fogadta el a párt részéről érkező felkérést. Az országos ügyvezető elnökség döntését a szociáldemokraták kongresszusának kell megerősítenie.

Letartóztatták Gigi Becalit

Őrizetbe vette csütörtökön a rendőrség Gigi Becalit, akit azzal gyanúsítanak, hogy testőrei három személyt tartottak fogva, és erőszakot alkalmaztak velük szemben. Az üzletember azt állítja, január végén ellopták az egyik luxusautóját, a három felételezett tolvaj pedig 30 000 eurót követelt tőle cserében azért, hogy visszajuttassa a gépkocsit. Becali nem értesítette a rendőrséget, hanem úgy határozott, hogy ő maga szolgáltat igazságot. A rendőrség azt követően indított nyomozást az ügyben, hogy az üzletember ellen feljelentést tett az autólopással gyanúsított három személy. Ők azt állítják, hogy Becali testőrei több órán keresztül tartották fogva őket. Erőszakot alkalmaztak ellenük, és arra kényszerítették őket, hogy adják vissza az autót.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2009-04-03: Belföld - x:

Hírsaláta

ELVESZTETT VAGY ELLOPOTT DIPLOMÁCIAI FELJEGYZÉS. Óriási sajtószenzációt keltett, hogy valamelyik szemfüles újságíró megszerezte az osztrák miniszterelnök egyik tanácsadójának a bukaresti politikai helyzetre vonatkozó feljegyzéseit, melyekből kiderült, a bécsiek pontosan ismerik az ország belpolitikai helyzetét, s konkrétan hivatkoznak arra, hogy egy februári cotroceni-i ülésen az államfő Năstase fejét követelte a parlament és az igazságszolgáltatás jelen levő vezetőitől. A román sajtó igen fájlalja, hogy a feljegyzés szerint az osztrákok egyetlen román politikust sem támogatnak abban, hogy az unióban vagy annak intézményeiben vezető állást töltsön be. (Realitatea)
2009-04-03: Közélet - x:

Külföldi hírek - Váry O. Péter

Bajnai fájdalmas intézkedései
Ha az MSZP-s és az SZDSZ-es képviselők aláírják a Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt által készített politikai nyilatkozatot, akkor többek között azt vállalják, hogy támogatják a közszféra 13. havi juttatásának és a 13. havi nyugdíj jövő évi megszüntetését, illetve a táppénz általános mértékének hatvan százalékra csökkentését.