JegyzetGyuri és a tojások — Józsa Zsuzsanna

2009. április 4., szombat, Roma szombat

Gyermekkorom kedves emlékei közé tartozik egy olyan rendkívüli húsvét, amelyet talán életem végéig nem felejtek el. Most már csak mosolygok rajta, de akkor bizony elég patthelyzetnek tűnt...

Gyuri két-három évvel lehetett idősebb nálunk, vékonyabb, fiatalabb testvérével együtt és népesebb családjával a kisváros szélén levő vályogházak egyikében lakott. Kitűnt a többiek közül beszédével, szorgalmával, munkakeresési vágyával. És azzal, hogy délutánonként ott csellengett a fásszínek körül, ahol édesapám vágta a fát, és addig-addig beszélgettek, addig-addig segített fát hozni-vinni, hogy kiérdemelte bizalmunkat. Később már elkísért a borvizes utunkra, sőt, olyan is megtörtént, hogy kisebb-nagyobb megbízatást kapott. Persze, mindig járt érte valami kis jutalom, egy darab kenyér vagy szalonna.

Tehát meg sem lepődtem nagyon, amikor egyik húsvét reggelén nyolc óra tájban kopogtak az ajtón, s Gyuri nagy félszegen megkérdezte, hogy szabad-e locsolni. Igaz, verset nem mondott, de hát én se nagyon kérdeztem... Hetedikes kamaszlányként boldog voltam, hogy jól kezdődik a reggel, ha már ilyen korán jönnek hozzám a legények locsolni. Igaz, behívni nem nagyon mertem, mert egyedül voltam otthon, de az ajtóban megkínáltam a szépre festett tojásos tálból. Hadd válassza azt, amelyik a legjobban tetszik neki. Boldogan köszönte meg, és továbbállt. Tíz perc múlva újra csengettek, hát most a kisebb testvére jelentkezett. Azt is ismertem, annak is adtam egy tojást. Nem telt bele fél óra, sorban álltak a cigány legények az ajtómnál. Egyenként jöttek, illedelmesen megkérdezték, szabad-e locsolni? Én már mondtam, hogy megöntöztek engemet, ne pazarolják rám az illatos kölnit, de mivel olyan ágrólszakadtak voltak, sajnáltam őket, mindegyiknek adtam egy tojást. Amikor a tojásos tál megürült, akkor jött a sütis tál. Úgy fél tizenegy óra után felhívtam édesanyámat az ügyeletben, hogy most már mit adjak a locsolóknak, mert minden elfogyott... Édesanyám, szegény, alig jutott szóhoz. Nehogy valakinek ajtót nyissak, amíg haza nem ér. Miért nem vigyáztam jobban, most már mit tegyünk, ha jönnek a barátok, ismerősök, rokonok délután??? Én csak álltam leforrázva a telefon mellett. Gyermekfejjel még nem tudtam, hogy milyen nehezen készült a sütemény, amikor mindent fejadagra adtak.

Azóta is sokszor elemlegetjük a hajdani húsvéti locsolkodást, lányomnak is elmeséltem a történetet. Hosszú évek után nemrég találkoztam Gyurival az utcán, amikor otthon jártam... Vastag bajusza mögül rám mosolygott. Már nem mert tegezni, de illedelmesen meghajolt: ,,Szép napot!"

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1805
szavazógép
2009-04-04: Roma szombat - x:

Zene nélkül el sem tudja képzelni életét (Beszélgetés Kalányos Csabával, alias Mr. Kalyval) — Iochom István

Az Erdélyben és Magyarországon is közkedvelt roma énekes, Mr. Kaly Kézdivásárhelyen született 1982-ben. 1989-ben elhunyt az édesapja. Édesanyja egyedül nevelte fel, iskoláztatta öt gyermekét. Kalányos Csabát Háromszéken is mindenki ismeri. Civilben 2002-től a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatalnál a cigányság ügyeivel foglalkozik. Szabad idejében énekel, zenél, vagy éppen fellépéseket, turnékat szervez. Felesége, Éva az oroszfalvi roma iskola tanítónője. Egy gyermekük van, a kilencéves Roland. Március utolsó napján készült vele az alábbi interjú. Először arról faggattam, hogyan került kapcsolatba a zenével, az énekléssel.
2009-04-04: Roma szombat - x:

Roma konyha

Rakott krumpli cigányosan
A húsos tokaszalonnát összevágjuk, főtt tojással és burgonyával, tejföllel, kolbásszal rétegezzük. A nyers egész tojásokat összekeverjük tejföllel, borssal, pirospaprikával, sóval ízesítjük, majd leöntjük vele a rakott rétegeket, és forró sütőben pirosra sütjük.