Belföldi hírek — Farcádi Botond

2009. április 4., szombat, Belföld
Becali előzetes letartóztatásban

A bukaresti bíróság helyt adott az ügyészek kérésének, hogy huszonkilenc napos előzetes letartóztatásba helyezzék Gigi Becalit a hozzá közel álló másik négy személlyel együtt. A milliomost csütörtökön vették őrizetbe, miután álarcos rendőrök házkutatást végeztek a Bukarest melletti luxusvillájában. Becalit személyi szabadságtól való megfosztással gyanúsítják. Három személy azt állítja, hogy az üzletember parancsára Becali testőrei több órán át fogva tartották őket, és erőszakot alkalmaztak velük szemben. A milliomos így akarta visszaszerezni az általuk ellopott luxusautót.

Az üzletember szerint a tolvajok harmincezer eurót követeltek tőle cserébe azért, hogy visszaszolgáltassák az eltulajdonított járművet. Dan Nica belügyminiszter tegnap a Korrupcióellenes Ügyészség által irányított házkutatási és letartóztatási eljárás törvényességének vizsgálatára utasította Petre Tobát, a rendőrség vezetőjét. Többen ugyanis megkérdőjelezték a hatóságok beavatkozásának törvényességét. Bukarestben néhány százan utcára vonulva tiltakoztak Becali fogva tartása ellen. Az ügyészség tegnap délután közölte: a Becali ellen felhozott vádak tanúvallomásokra, video- és hangfelvételekre támaszkodnak. Ügyészségi források szerint egy fővárosi taxis a 112-es sürgősségi segélyszámot hívta, amikor látta, hogy Becali testőrei üldöznek egy autót, majd lövéseket hallott, végül az egyik üldözöttet a követők a gépkocsi csomagtartójába zárták, és elhajtottak. A nyomozók szerint a január végén történt incidenst akkor kezdték el kivizsgálni, mostanra gyűltek össze a bizonyítékok.

Rendőri karrierlehetőség magyar fiataloknak

Mintegy 1200 rendészeti és közbiztonsági személyzetet alkalmaz az ország különböző megyéiben a rendőrség. A kiírás egyik legfontosabb jellemzője, hogy a jelentkezőknek nem kell a rendőrség hatáskörébe tartozó oktatási intézmény által kibocsátott oklevéllel rendelkezniük. A meghirdetett állások számottevő része olyan megyékbe szól, ahol jelentős a magyarság számaránya. Hargita megyében 20, Maros megyében 25, Szilágy megyében 20, Szatmár megyében pedig 35 helyet kell betölteni. Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke szerint lényeges, hogy ezekre a helyekre magyar fiatalok is jelentkezzenek. „Igen fontosnak tartjuk, hogy a karhatalmi erők ismerjék a nemzeti kisebbségek nyelvét ott, ahol azok jelentős számban élnek" — fogalmazott.

Korlátozzák a bérpótlékokat

Korlátozni fogja a kormány az állami alkalmazottak bérpótlékait, valamint az alapbérekhez viszonyított fizetésemelési lehetőségeket azok számára, akik uniós forrásokat kezelnek. A megszorító intézkedések alapján a kabinet érvénytelenít néhány béremelést, a köztisztviselőknek pedig felső bérhatárt szab meg. A PHARE, SAPARD és ISPA programokon keresztül európai uniós pénzeket kezelő köztisztviselők bérét az alapbérekhez viszonyítva legfeljebb 75 százalékkal lehet megemelni. A személyzet tevékenységét félévenként megvizsgálják, a bérek módosítását pedig a hatékonyság alapján határozzák meg. Az említett szabály érvényes a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség alkalmazottjai számára is. Eltörlik a 75 százalékos pluszjuttatást azoknak a tisztviselőknek, akik a visszatérítendő vagy a vissza nem terítendő kölcsönöket kezelik. Az intézkedés érvényes a közbeszerzések eljárását ellenőrző személyzet számára is. A közhivatalnoki menedzserek 55 százalékos bérpótlékát szintén eltörlik. Megszabják a közintézmények vezetőinek járó juttatások felső határát is. A közintézmények vezetőinek döntése alapján a belső megelőző pénzügyi ellenőrzést végrehajtó alkalmazott az alapbéréhez viszonyított 25 százalékos bérpótlékban részesülhet. A külügyi tárca keretében a tízszázalékos bérpótlékban csak azok a nagykövetségi vagy konzulátusi képviselők részesülnek, akik egy ritka idegen nyelvet beszélnek, nyelvtudásukat pedig tevékenységük lebonyolítására használják.

Kilépett a liberális pártból Cioroianu

Kilépett a Nemzeti Liberális Pártból Adrian Cioroianu volt külügyminiszter — jelentette be tegnap Radu Stroe, az alakulat főtitkára. Mint mondta, Cioroianu a párt központi székhelyén nyújtotta be kilépési nyilatkozatát, amelyet az NLP bukaresti szervezetéhez továbbítottak. Stroe sajnálatosnak nevezte kollégája döntését. Úgy véli, a volt külügyminiszter azért lépett ki az alakulatból, mivel nem volt megelégedve a számára fenntartott nyolcadik hellyel a párt európai parlamenti választási listáján. Cioroianu nem kívánta kommentálni kilépésének okát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2009-04-04: Belföld - x:

Hírsaláta

IONESCÓT NEM JÁTSZHATJÁK ROMÁNUL. Meg kell elégedniük a német és a magyar nyelvű előadásokkal azoknak a románoknak, akik Eugene Ionesco-darabokra kíváncsiak, mivel a román származású, ám Franciaországba emigrált világhírű színműíró lánya, Marie-France Ionesco nem engedélyezi, hogy apja drámáit román nyelven is előadják ― adja hírül az Evenimentul zilei.
2009-04-04: Közélet - x:

A csoda a POSZT-on

Nem április elsejei tréfa, bár akkor hirdették ki: a június 4—13. között sorra kerülő Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjába beválogatták a Tamási Áron Színház A csoda — játék Tamásival két részben az Énekes madár című színmű alapján előadását.