KézdivásárhelyÍrott tojások a múzeumban — Iochom István

2009. április 7., kedd, Közélet

Pénteken nagyszámú érdeklődő jelenlétében nyílt meg a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeumban Kakas Zoltán néprajzkutató Krisztus feltámadott! című írott-tojás-kiállítása. Három tárlóban a tavaly november 25-én elhunyt István Mária, a Népművészet Kiváló Mestere írott tojásainak egy része is helyet kapott.

A Céhtörté­neti Múzeum és a Kelengye Egyesület ily módon emlékeztek meg a remek népi alkotóról, tojásíró hagyományaink egyik legtehetségesebb művelőjéről. Kakas Zoltán gyűjteményéről szólva a népi tojásírásról, az első ilyen jellegű kiadványokról is beszélt, s közölte, hamarosan könyvet ad ki az írott tojásokról.

A múzeum Incze László Kiállító­termében délután múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartottak kisgyermekeknek, ahol a résztvevők a hagyományos népi tojásírást sajátíthatták el Szabó Judit gyógyszerésztől, néhai István Mária tanítványától, Kádár Ágnes irányításával pedig húsvéti képeslapokat készíthettek. A húsvéti hagyományokat Dimény Erika muzeológus ismertette.

A párját ritkító tojásgyűjtemény május 15-ig tekinthető meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 85
szavazógép
2009-04-07: Belföld - x:

Belföldi hírek - Farkas Réka

Készül a költségvetés-megvonás
A Boc-kabinet a napokban készül az ez évi első költségvetés-kiigazításra, a tervek szerint minden tárca büdzséjéből elvesznek. A legnagyobb összegeket a mezőgazdasági, a védelmi, a közigazgatási és belügyi, valamint az oktatási tárca veszíti el. A munkaügyi miniszter lesz az egyetlen, amely kiegészítést kap.
2009-04-07: Közélet - x:

Szeretethét a Máltai Segélyszolgálatnál — Farcádi Botond

A Máltai Segélyszolgálat önkéntesei a húsvét előtti napokban időseket keresnek fel, akiknek segítenek kitakarítani a lakást, de nem hiányzik a szeretethét programjából a templomtakarítás, a kórházlátogatás vagy a játékdélután sem.