Belföldi hírek — Farkas Réka

2009. április 9., csütörtök, Belföld
Kötelező kisebbségi jogok

Az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez dolgozott ki egy olyan kiegészítő jegyzőkönyvtervezetet Frunda György szenátor, amely szavatolja a nemzeti kisebbségek jogaira vonatkozó minimális elvárásokat. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagjaként a politikus az április 27—31. között sorra kerülő tavaszi ülésszak alkalmával nyújtja be az ajánlástervezetet, amely tartalmazza azokat a jogokat, amelyeket a tagállamoknak kötelező módon kellene biztosítaniuk a területükön élő nemzeti kisebbségeknek.

Vagy nyugdíj, vagy fizetés

Elfogadta a kormány tegnapi ülésén azt a törvénytervezetet, amely szabályozza a nyugdíj-fizetés halmozást. A kabinet úgy döntött, hogy csak azok az állami alkalmazottak részesülhetnek mindkét juttatásban, akiknek nettó nyugdíja nem haladja meg az országos bruttó átlagbért. Az Országos Előrejelzési Bizottság szerint 2009-ben a bruttó országos átlagbér 1693, 2010-ben pedig 1832 lej lesz.

Karcsúsítják az ügynökségeket

Egy hónapon belül dönt a kormány az alárendelt ügynökségek átszervezéséről és összevonásáról — jelentette be tegnap Emil Boc miniszterelnök. Egy minisztériumok közi bizottság létrehozásáról döntöttek, amely alaposan elemzi a szaktárcák által megfogalmazott javaslatokat. A kormányfő leszögezte: felszámolják, illetve leépítik a nem hatékony ügynökségeket, ám azok, amelyekre szükség van, folytathatják tevékenységüket.

Nem időszerű az átalányadó

Megfelelő adóügyi intézkedést jelent az átalányadó bevezetése, azonban jelenleg nem időszerű, tekintve, hogy a kis- és középvállalkozásokat amúgy is sújtja a válság — jelentette ki Constantin Niţă, a kis- és középvállalkozások és a kereskedelem minisztere. A tárcavezető ugyanakkor elmondta, az intézkedés bevezetése arra kötelezne minden céget, hogy kifizesse adósságait az állam felé. Hasonlóan vélekedett a kérdésről Mircea Geoană SZDP-s pártelnök, szerinte több kreativitásra van szükség a büdzsé bevételeinek növeléséhez, olyan megoldásokat kell keresni, amelyek nem hatnak kedvezőtlenül a romániai cégekre. Rámutatott, az átalányadó kapcsán folytatott párbeszéd építő jellegű, és a koalíció vezetőségének következő ülésén megvitatják a kérdést. Emil Boc kormányfő kedden jelentette be: átalányadó bevezetését tervezik, hogy megfékezzék az adócsalást.

Tiltakozik a miniszter

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter bejelentette, nem fogadja el a pénzügyi tárca javaslatát, hogy az oktatásban vagy az alkalmazottak számát, vagy pedig a fizetéseket csökkentsék. A miniszter asszony szerint az intézkedés nyomán működésképtelenné válna az egész oktatási rendszer. Ki-fejtette, a pénzügyi tárca költségcsökkentésre tett javaslatainak egyike sem elfogadható az oktatási tárca számára. Hozzátette, bár a gazdasági helyzet nehéz, ez még nem indokolja azt, hogy fel kell áldozni az oktatási rendszert. Egyetértett a miniszter álláspontjával Mircea Geoană pártelnök is, aki szerint nem természetes, hogy miután a két kormánypárt nagy béremeléseket ígért, most ne tartsák be ezeket az ígéreteket. A tanügyi szakszervezetek sztrájkkal fenyegetőznek, és vádolják a minisztert is, aki véleményük szerint nem teljesíti korábbi ígéreteit.

Nagyromániás lett Becali

A Nagyrománia Párt listáján indul az európai parlamenti választásokon George Becali — jelentette be Corneliu Vadim Tudor pártelnök, aki tegnap nyújtotta be jelöltlistáját a Központi Választási Irodához. A listavezető pártelnök után a második helyen George Becali neve szerepel. Becali ezzel cserbenhagyta az Új Generáció Pártot, melynek elnöke volt, és amely az évek során elszippantotta és megosztotta a szélsőjobb szavazótábort. Vadim Tudor megfogalmazása szerint Becali elfogadta a testvéri kezet, amelyet érdek nélkül nyújtott felé. Vadim szerint a jelenlegi rezsim Becali látványos letartóztatásával szimbólummá emelte őt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2009-04-09: Belföld - x:

Hírsaláta

SZÖVETSÉG BĂSESCU ELLEN. Újraszervezik a 322-esnek nevezett Băsescu-ellenes koalíciót — áll a România liberă tegnapi számában. Mind a liberálisok, mind a szociáldemokraták nyíltan támadják Traian Băsescut és családját, a korrupcióellenes ügyészség fellépését kérik az elnöki család vagyonosodásának kivizsgálása céljából, mi több, Mircea Geoană nyíltan beszél arról, ha megnyeri az elnökválasztást, új kormánykoalíciót köthetnek.
2009-04-09: Közélet - x:

Nálunk a válság (is) egyedi (Jegyzet) — Fekete Réka

Évről évre kevesebb az iskoláskorú gyermek Há­romszéken, ellenben folyamatosan növekszik a szociális juttatásokra jogosultak száma. Az oktatási minisztérium egyre több rászoruló középiskolásnak folyósítja a havi 180 lejes segélyt, és a családok rossz helyzete miatt többen kapnak taneszköztámogatást, az önkormányzatok pedig a gyermeklétszám csökkenése ellenére mind több és több árva és beteg diáknak, illetve kis jövedelmű szülő gyermekének juttatnak szociális ösztöndíjat.