Milliók menekülnek az árvíz elől Dél-Ázsiában

2007. augusztus 4., szombat, Világfigyelő

Százhetvenen meghaltak és húszmillió­an kényszerültek elhagyni házaikat az Indiát, Bangladest és Nepált sújtó áradások miatt, amelyről helyenként úgy tartják: a legsúlyosabb árvíz emberemlékezet óta.

A térségben már húsz napja szakad az eső, és még többre van kilátás. Hatalmas mezőgazdasági területek és több ezer település került víz alá. A segélyszervezetek szerint egyre súlyosabb gondot okoz az élelmiszer- és ivóvízhiány. India Asszám tartományában csak júliusban közel egyméternyi csapadék hullott. Az országban 12 millióan kényszerültek otthagyni házaikat. Többen összecsaptak a rendőrökkel, mert kétségbeesetten próbáltak élelmiszert, gyógyszereket és menedéket találni. Uttar Pradesben ötszáz falut kellett kitelepítenie a hadseregnek. A legsúlyosabb a helyzet Gorakpurban és Kisinagarban. Többen a kormányt hibáztatják a megfelelő óvintézkedések hiányáért. Banglades, ahol öt és fél millióan hagyták el otthonaikat, alacsony fekvé­sű ország, ezért az áradások különösen gyakran sújtják. Nepálban a Himalájá­ban eredő folyamok közül több is kilé­pett medréből a sűrűn lakott Terai régióban, amely India Bihar és Uttar Prades tartományaival határos. A Nemzetközi Vöröskereszt szerint Nepálban 750 000 embert érint az árvíz, a földcsuszamlások. A hegyi királyságban sokan Indiát vádolják, amiért nem nyitották meg a folyók indiai szakaszán lévő gátakat, míg India Nepált vádolja, amiért ők viszont kinyitották a gátakat az áradás miatt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2007-08-04: Világfigyelő - x:

Európa kapitulált az iszlám előtt

Egy USA-beli iszlámszakértő és történészprofesszor, Bernard Lewis véleménye szerint az európaiak feladták az iszlámosítás elleni harcot. Politikai korrektségre való törekvésük és multikulturális beállítottságuk miatt bizonyos értelemben megalázták önmagukat, és minden téren behódoltak az iszlámnak. ,,Úgy tűnik, a mozlimok nem állnak messze Európa átvételétől" — mondta a Jerusalem Post napilapnak adott interjújában a nyugalmazott professzor, aki 1986-ig a princetoni egyetemen tanított közel-keleti történelmet.
2007-08-04: Világfigyelő - x:

Janesch és Kuma terve nyert (Budapest, kormányzati negyed

Az egyik legismertebb japán építész, Kengo Kuma és az egyik legtehetségesebbnek tartott magyar építész, Janesch Péter közös pályamunkája nyerte a kormányzati negyed tervpályázatot. Janesch munkatársai egy önálló fiatal építésziroda, a Minusplus tagjai, akikkel korábban is jegyzett közös tervet.