A bunyevác nyelv oktatása ellen tiltakoznak a horvátok

2007. augusztus 8., szerda, Világfigyelő

Választható tantárgy lesz a zömében Bácskában, de Magyarországon is élő horvát népcsoport, a bunyevácok nyelve a szerbiai általános iskolák első és második osztályában a szeptemberben kezdődő új tanévben, s ez ellen élesen tiltakozik a legjelentősebb szerbiai horvát párt, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége.

Petar Kuntic pártelnök az egységes horvát nép megosztására tett fondorlatos belgrádi lépésnek minősítette a Szerb Országos Oktatási Tanács döntését. Mint mondta, Bácska (a Vajdaságnak a Duna és a Tisza közti területe) északi részén kívül Magyarországon, Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban is élnek bunyevácok, de sehol nem különböztetik meg őket a többi horváttól, s nyelvjárásukat sem oktatják külön. Szerinte a bunyevácok nyelvápolási igényeinek kielégítésére tökéletesen elegendő a Vajdaságban horvát nyelven folyó oktatás.

Mirjana Szavanov, a Bunyevác Nemzeti Tanács oktatási bizottságának elnöke ezzel szemben üdvözölte a tantervi újítást, amely lehetővé teszi, hogy a bunyevác gyerekek megismerkedjenek saját irodalmukkal, hagyományaikkal, népszokásaikkal és történelmükkel.

Szerbiában a bunyevácokat egy ideig katolikus szerbeknek tekintették, ám a 2002-es népszámláláskor a bunyevác megjelölés már önálló nemzetiségi kategória volt, s 20 012 ember mondta magáról, hogy bunyevác, míg a horvátok száma 70 602 lett. A feltehetően Dalmáciából és Nyugat-Hercegovinából származó, a török hódoltság idején elnéptelenedett területekre áttelepült bunyevácok közül nem mindenki vallja magát horvátnak, ám az általuk lakott területeken a ,,horvát horvátok" is inkább bunyevácnak tartják magukat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1004
szavazógép
2007-08-08: Világfigyelő - x:

Grúzia szerint orosz repülők rakétával támadták

Orosz harci repülőgépek megsértették a grúz légteret, és kilőttek egy rakétát, amely a kaukázusi ország egyik faluja mellett csapódott be, de nem robbant föl ― közölték tegnap grúz hivatalosságok.
2007-08-08: Világfigyelő - x:

Kilakoltatatás Hebronban

Több száz izraeli rendőr lakoltatott ki tegnap zsidó telepeseket két törvénytelenül elfoglalt házból a ciszjordániai Hebronban.