Ápolás nélkül nincs gyógyítás — Fekete Réka

2009. június 12., péntek, Közélet

Akik a családtagok után a legtöbbet tehetnek a beteg jó közérzetéért, azok az ápolók és asszisztensek, vagyis a kisegítő személyzet. Az egészségügyben dolgozók e csoportjával ellenben ritkán foglalkoznak, nem kérdik meg őket, hogy elfáradtak-e a másik ember gondjainak, rigolyáinak megértésében, van-e szükségük hivatástudatuk megerősítésére, gondozására. Ennek felismerése vezette a sepsiszentgyörgyi Keresztyén Diakóniai Alapítványt (KDA) arra, hogy a hivatásos és nem hivatásos ápolókat találkozóra hívja.

Az ápolók világnapja alkalmából szervezett sepsiszentgyörgyi tanácskozáson Kovács Réka mentálhigiénés szakember tartott interaktív előadást a többségükben a Diakónia szolgálatában lévőknek, de részt vettek kórházi asszisztensek, az idősotthon ápolói és szociális munkások is.

A háromszéki segélyszervezetek közül jelenleg a KDA házigondozói szolgálata a legkiterjedtebb, negyvenkét faluban és két városban tíz ápoló és tizenöt asszisztens vigyázza az idős betegeket, egyedül élőket, akiknek olykor nem az egészségügyi ellátás jelenti a legtöbbet, hanem maga a törődés.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 159
szavazógép
2009-06-12: Közélet - x:

Augusztusban kezdődhet a hőszigetelés — Váry O. Péter

Sepsiszentgyörgy négymillió lejjel szerepel a minisztérium hőszigetelési programjára felvett települések listáján, ebből az összegből idén mintegy fél ezer lakás külső felújítását lehet elvégezni.
2009-06-12: Közélet - x:

Mi lesz Barót szemetével? — Hecser László

Bérbe kell adni Barót köztisztasági szolgáltatását, mert ellenkező esetben július 17-től már nem lesz, hol tárolniuk a háztartási hulladékot, ráadásul komoly büntetésre is számíthat a város — érvelt Nagy István polgármester. Az RMDSZ-es tanácstagok keveselvén a javasolt haszonélvezeti bért, illetve mert túl szigorúnak találták a bérbeadás feltételeit, tartózkodtak, vagy a tervezet ellen szavaztak.