Mi lesz Barót szemetével? — Hecser László

2009. június 12., péntek, Közélet

Bérbe kell adni Barót köztisztasági szolgáltatását, mert ellenkező esetben július 17-től már nem lesz, hol tárolniuk a háztartási hulladékot, ráadásul komoly büntetésre is számíthat a város — érvelt Nagy István polgármester. Az RMDSZ-es tanácstagok keveselvén a javasolt haszonélvezeti bért, illetve mert túl szigorúnak találták a bérbeadás feltételeit, tartózkodtak, vagy a tervezet ellen szavaztak.

A köztisztasági szolgáltatást azért kell sürgösen bérbe adni, mert a szemétdomb csak hat hétig használható még, július 17-ét követően lakatot kell rá tenni, attól kezdve csakis az Európai Unió minőségi követelményeinek megfelelő helyre lehet szemetet hordani. A környezetvédelmi iroda munkatársa, Csiszér Levente is a tervezet elfogadásának szükségessége mellett emelt szót. Amennyiben nem oldják meg idejében e kérdést, Barót is számíthat a napi kétszázezer eurós büntetésre, melyet az országra mérnek az előírások be nem tartása miatt. Javaslata az, hogy a tervezetet minél hamarabb fogadják el, sőt, a haszonélvezeti bért se emeljék túlzottan, hiszen ,,a bevett szokás az, hogy nem a cég profitjából fizetik, hanem visszaosztják a települések lakóira". Az RMDSZ frakcióvezetője, Pál Szilágyi Zoltán úgy vélekedett, hogy amennyiben a pályázaton nyert autót és a kukákat is a szolgáltatást elnyerő cég rendelkezésére bocsátják, a tízezer lejes haszonélvezeti bér túlságosan alacsony. ,,A cégre bízott érték egymillió lej, de tíz év alatt is csak egytizedét kapnánk a használatáért" — fogalmazott Pál Szilágyi. Szerinte a szolgáltatás odaítélésének feltételei is túl szigorúak, az is megtörténhet, hogy a kisebb, de olcsóbban dolgozó vállalatokat egyszerűen kizárnák a versenytárgyalásról. Nagy István csak annyit válaszolt, hogy ha úgy döntenek, a haszonélvezeti bért lehet növelni, de arra kéri, ne politizálják el a város szempontjából fontos kérdést. ,,Konkrét módosító javaslatot egyet sem tettek, de a határozattervezet ellen beszélnek. Céljuk nemcsak az, hogy akadályozzák a munkát, hanem hogy Baróton is elérjék, ami a községek zömében már sikerült: olyan határozatot elfogadtatni, amelynek értelmében a szolgáltatást versenytárgyalás nélkül átadnánk a Tegának" — mondotta Nagy István. Pál Szilágyi elutasította a vádat: azért nem tettek le módosító javaslatot, mert annyi helyen nem egyezik a véleményük, hogy idejük sem volt mind számba venni, de ígérte, hamarosan írásban is megfogalmazzák észrevételeiket.

A határozattervezetet az MPP frakciója és Pál István független képviselő szavazta meg, az RMDSZ, illetve Albert Dénes, Rácz Gábor és Bán István vagy tartózkodott, illetve ellene szavazott, így nem fogadták el.

Mégis elfogadták

A kérdés fontossága miatt Barót tanácsa rendkívüli ülésen ismét napirendre tűzte a köztisztasági szolgáltatás bérbeadását. Az új tervezetben már az RMDSZ-frakció által javasolt magasabb haszonélvezeti díj szerepelt, illetve a feladatfüzet szövegét is úgy módosították, hogy a legfontosabb kritérium ne a technikai-kereskedelmi szempont legyen, hanem a legalacsonyabb ár. A szövetség továbbá azt szerette volna elérni, hogy ne a polgármester által javasolt tizenöt esztendőre, hanem mindössze öt évre hirdessék meg a szolgáltatás bérbeadását. Mivel ez a módosítás is kétharmados többséget kívánt, nem sikerült megszavazni. Mindenki támogatta viszont azt, hogy ne egységes árak legyenek, hanem a Baróton lakók ― akik bővebben és gyakrabban élvezik a szolgáltatást ― többet is fizessenek, mint a falvak lakói. Sokat vitatkoztak a versenytárgyalás alapjának számító pontozás elfogadásán is. A szolgáltatás bérbeadását már ma meghirdetik, a pályázatok elbírálása július elején kezdődik el, a szerződést legkésőbb a következő hónap közepéig alá is írják a nyertessel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1785
szavazógép
2009-06-12: Közélet - x:

Ápolás nélkül nincs gyógyítás — Fekete Réka

Akik a családtagok után a legtöbbet tehetnek a beteg jó közérzetéért, azok az ápolók és asszisztensek, vagyis a kisegítő személyzet. Az egészségügyben dolgozók e csoportjával ellenben ritkán foglalkoznak, nem kérdik meg őket, hogy elfáradtak-e a másik ember gondjainak, rigolyáinak megértésében, van-e szükségük hivatástudatuk megerősítésére, gondozására. Ennek felismerése vezette a sepsiszentgyörgyi Keresztyén Diakóniai Alapítványt (KDA) arra, hogy a hivatásos és nem hivatásos ápolókat találkozóra hívja.
2009-06-12: Közélet - x:

Összefognak a fiatalok

Üdvözli a Háromszéki Ifjúsági Tanács, hogy a román fiatalság képviselői is felszólaltak a kétes múltú ifjúsági igazgató ellen.