Pál apostol intelmeiAz alázat belső ereje — Ferencz Csaba

2009. június 13., szombat, Kultúra

Halmos Béla, Gryllus Dániel és a Rackajam a Krisztus Király-templomban — apostoli alázat

Rendkívüli hangversenyek keretében csendültek fel Háromszéken Gryllus Dániel és Sumonyi Zoltán Pál apostol levelei alapján született dalai és versei. Az Erdélyi Háló Egyesület által szervezett, négy székelyföldi várost, köztük Kézdivásárhelyt és Sepsiszentgyörgyöt is érintő koncertkörút a keresztény közösségeket teremtő Pál apostol belső erejéhez híven a zene egyszerű, ám annál erősebb meggyőző erejét villantotta fel a nagyszámú hallgatóság számára.

Az 1991-ben keletkezett mű ezúttal — ki tudja, hány századszorra — különleges hangszerelésben csendült fel, Halmos Béla mellett ugyanis a Ferenczi György által vezetett Rackajam együttes zenészei is részesei voltak az előadásoknak. A XVI. Benedek pápa által meghirdetett, Szent Pál apostol kétezer évvel ezelőtti születésére emlékező időszak keretében zajló koncertsorozat végén Gryllus Dánielt Pál apostolhoz, a kétezer éves gondolatokhoz fűződő személyes kapcsolatáról kérdeztük.

— Azt mondhatom, hogy az évek során egyre jobban belém ivódtak Pál apostol gondolatai, és korántsem szkizofrén módon, hiszen tudom, ki vagyok, de tényleg, mintha személyes mondandómmá vált volna mindaz, amit ő leírt és képviselt. Az első előadásokon elénekeltem az éneket, most mintha tényleg a bőrömön érezném a gondolatok súlyát. A kezdetekkor, a mű születésekor talán a költő tudatosabb volt ebben a kérdésben, mint én. Akkor olvastam a Szentírást, egyszerűen vágytam arra, hogy erről énekeljünk.

— A mostani zenésztársak többsége nem a csendes műfajokról ismert. Hogyan lehet ebbe a bensőségesebb zenei világba ,,terelni" őket?

— Nem kell őket semmilyen módon korlátozni, én szinte nem mondok nekik semmit, játsszatok, ahogy érzitek. S ez az alázat fantasztikusan megvan bennük. Persze, van egy nagyon jó, szeretetteljes viszony Gyuri (Ferenczi György — a szerk. megj.) és köztem, és azzal együtt, hogy különböző generáció tagjai vagyunk, nagyon jól tudunk együtt zenélni, dolgozni, de beszélgetni is.

— A robbanékonyabb műfajokhoz szokott zenészeket áthatják Pál gondolatai, és meditatívabbak lesznek?

— Hadd ne felejtsük el, hogy azért vannak itt energiák, agitatív és erős indulatok, amelyekre könnyen ráhangolódnak, de ők nagyon figyelnek, és nem akarnak egy pillanatig sem előtérbe tolakodni. S ez bizonyára Pál apostol kétezer éves gondolatainak és cselekedeteinek ma is érvényes belső erejére is rímel, abból is táplálkozik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2373
szavazógép
2009-06-13: Élő múlt - x:

Szent István-szobor Kézdiszentléleken — Iochom István

A szobor látványterve
Az idei, négynaposra tervezett falunapok alkalmával augusztus 20-án a perkői búcsús szentmisét követően avatják fel az országalapító szent király egész alakos kőszobrát, a székelyudvarhelyi Zavaczki Walter Levente szobrászművész alkotását a községközpont főterén levő parkban, nem pedig a római katolikus erődtemplom előtt, ahogy azt eredetileg tervezték.
2009-06-13: Kultúra - x:

Erdélyi kínálat az Ünnepi Könyvhéten (Olvasólámpa) — Bogdán László

Gazdag és változatos volt a kínálat, az elmúlt években megfigyelhettük, hogy hazai kiadóink könyvei is egyre szebbek lesznek. A bemutatást kezdjük a versekkel. Márton Árpád gyönyörű és ihletett illusztrációival jelent meg Jékely Zoltán Az én országom — versek Erdélyről című kötete Pomogáts Béla válogatásában (Pallas-Akadémia).