OrgonaavatóMegszólalt a hangszerek királynője — Ferencz Csaba

2009. június 15., hétfő, Közélet

Ünnepi orgonahangverseny — megszólalt Háromszék legnagyobb hangszere

Kettős esemény helyszíne volt a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom szombaton este: teljes hangzásában megszólalt Háromszék legnagyobb koncertorgonája, és megáldották a templom új oltárképét.

Alig több mint egy esztendő álmodozás, majd kemény munka után Martine Reymond svájci orgonista megszólaltatta a Krisztus király-templom Ziegler-koncertorgonáját. Tavaly áprilisban megjósolták, nemsokára jó hírt kapunk, június 13-án, Páduai szent Antal napján a hír, hogy ezt az orgonát nekünk szánták, meg is érkezett — emlékezett vissza a kezdetekre Dávid György plébános az orgonaavató hálaadó szentmisén, aki hálát adott az Úrnak, hogy épp Páduai Szent Antal napján avathatják fel az orgonát. Nemcsak pénz, munka, veríték, aggodalmaskodás van ebben az orgonában, hanem nagyon sok imádság — fogalmazott a plébános, aki megköszönte mindazoknak, akik az ügy mellé álltak. A hálaadó szentmise után Szilágyi Zsolt magánénekes és Tamás Sándor megyeitanács-elnök méltatta az eseményt, majd a Harmónia énekegyüttes, valamint a brassói zeneegyetem és a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjaiból álló kamarazenekar rövid hangversenye után megszólalt a hangszerek királynője. Az idén Szent György-napkor felszentelt hangszer — az építés teljében — csak részben volt hallható. Most, Lukács Tamás orgonaépítő több hónapos munkája után a hárommanuálos, negyvenkét regiszteres hangszer különböző korok orgonamuzsikája révén villantotta fel ,,adottságait". Mindezt a svájci Martine Reymond keze alatt, aki a montreuxi Szent Vince-templom, vagyis az orgona származási helyének orgonistájaként a hangszer jó ismerője. S mintegy ellenpontként néhány darabban a szintén Svájcból érkezett Cecile Ischer blokfőtén játszott. Az ünnepi szentmise keretében az alkotó, Hervai Katalin grafikusművész jelenlétében áldották meg a Krisztus Királyt ábrázoló új oltárképet. A nagyméretű, erőt és bizalmat sugárzó feszületet a tervek szerint tizenegy, a magyar szenteket ábrázoló táblakép követi majd.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1041
szavazógép
2009-06-15: Máról holnapra - x:

Az államfő intelmei — Farcádi Botond

Élőben közvetített osztályfőnöki órára hasonlított a tegnapi kormányülés, melyre váratlanul Traian Băsescu államfő is betoppant. Fel is adta a leckét a minisztereknek, majd mindegyik tárcavezetőhöz volt egy-két szava, a tanügyminiszterhez szólva az oktatás gyenge színvonalát ecsetelte, reformot sürgetett, autóbádogos, szerelő, pincérképzésre tett javaslatot, majd érintette a hőszigetelési programot, végül Mugur Isărescu jegybankelnök derűlátását minősítette indokolatlannak, hangsúlyozva: Romániába elérkezett a recesszió, a gazdasági válság súlyosbodik, az év vége felé pedig a fizetések kifizetése is gondot okozhat az állam számára.
2009-06-15: Közélet - x:

Kezdődik a felvételi — Fekete Réka

A hét első három napján tartják a képesség- és nyelvi próbákat a művészeti, teológiai, óvóképző és kétnyelvű IX. osztályokba, a többi szakterületen csütörtökön kezdik meg a felvételizők az opciók bejegyzését a jelentkezési lapokra.