Morzsák Benedek Elek meséiből - Farcádi Botond

2009. július 8., szerda, Közélet

Mesemorzsák Elek apó hagyatékából címmel Orbán Ferenc zenész és Porzsolt Erzsébet színművésznő válogatásában és szerkesztésében különleges meselemez jelent meg nemrégiben.

A cédén szereplő kilenc mesét Erdély egy-egy elismert színésze mondja el, mindegyikhez külön zenei aláfestés jár, melynek szerzője Orbán Ferenc, egy-egy elmondott történethez egy-egy hangszer társul. Így minden mű külön hangszeren, dallammal hangzik, és mindeniknek más az elbeszélője, más stílusban adják elő. A zenei hangulatot a cimbalom, a mandolin, a xilofon, a furulya, az ukulele, a hegedű, a harmonika, a gitár teremti meg, és van olyan mese, amelyet ütőhangszerek kísérnek. A mesemondó szerepében pedig kolozsvári, marosvásárhelyi és sepsiszentgyörgyi színészeket hallhatunk: Bogdán Zsolt, Berekméri Katalin, Nagy Kopeczky Kálmán, Gajzágó Zsuzsanna, Nemes Levente, Porzsolt Erzébet, Henn János, B. Fülöp Erzsébet és Pálffy Tibor rendre mond el egy-egy történetet. A lemez borítóját és illusztrációs könyvét Péter Alpár tervezte: a gyerekek számára is rendkívül vonzó rajzokon kikerekedik a történet is.

Igényes lemezt akartak kiadni, hiszen a mesehallgatás az ő gyerekkorukban is meghatározó élmény volt — vallja Orbán Ferenc, aki szerint a cédé megjelenése már korábban ott motoszkált fejükben, tudták, milyen meséket válogatnak majd össze, a Benedek Elek-emlékév pedig újabb lendületet adott a terv kivitelezéséhez. Közvetett módon talán az is segítette a cédé elkészülését, hogy az elmúlt időszakban rendkívül gyenge színvonalú, igénytelen gyereklemezek árasztották el a piacot. Ők azonban minőségi, igényes lemezt szerettek volna, így született meg az elképzelés, hogy elismert erdélyi színészek mondják a mesét, és mindegyiket külön dallam és hangszer kísérje. A cédét a www.orbanferenc.com weboldalon meg lehet rendelni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 2637
szavazógép
2009-07-08: Közélet - x:

Autóelszállítót bérel az önkormányzat (Sepsiszentgyörgy) - Váry O. Péter

Furán alakul a lakónegyedi parkolók bérbeadása, egyetlen licitre felkínált helyszínen sincs túljelentkezés, a lakók, valószínű, bojkottálják a városháza elképzelését.
2009-07-08: Közélet - x:

Medvék garázdálkodnak Torján

A nagyközségben, Futásfalvát és Bálványost is beleértve, egyre sűrűbbek a medvetámadások, a vadállatok már fényes nappal is lemerészkednek az üdülőhelyre vagy a faluba.