Vissza a hatalomba? — Farkas Réka

2009. július 14., kedd, Máról holnapra

Beköszöntött a nyár, és a választási kampányban oly lendületesen beindított tiltakozási hullám is elcsitult. Ígérték ugyan az RMDSZ helyi, megyei, országos vezetői, hogy folytatják a magyar intézményvezetők eltávolítása miatti tüntetéseket, ám egyetlen próbálkozásnál — a sepsiszentgyörgyi élőláncnál — többre nem futotta.

Nyáron, a vakáció, szabadságolások idején nehéz tüntetést szervezni — érvel Albert Álmos, területi elnök. Igaza lehet, hisz múlt heti nyilatkozata elárulja, elvont, nagy dolgokkal, eljövendő kormányok alakítgatásával foglalkoznak, a hétköznapi valósághoz kevés a közük. Országútlezárást helyezett kilátásba akkor, amikor a Kökös—Csíkszereda útszakaszon már megjelentek a munkagépek. Tiltakozni kívánt, hogy számtalan ígéret ellenére sem kezdődött el az út korszerűsítése, és elfeledte, tavaly tavasszal meg ősszel két kampányban az RMDSZ-es államtitkár ígérte: alig egy-két hónap, és európai színvonalú gyorsforgalmi út kialakítását kezdik meg. Gyönyörű terveken kívül egyebet nem láttunk belőle.

Kényelmetlen az ellenzéki szerep, és RMDSZ-es politikusaink egyáltalán nem találják magukra szabottnak. Tiltakozó nagygyűlések szervezése sok munkával jár, mozgósítani kell, szervezni, s kétséges a siker. Ehelyett inkább a ,,háttérmunkára", új kormánykoalíció alakítására összpontosítanak. Való­színűleg zajlanak a titkos egyeztetések, tárgyalások, melyekről csak egy-egy elszólásból szerzünk tudomást. Arról például, hogy most a szociáldemokraták lennének megfelelő partnerek az RMDSZ számára. A Mircea Geoană által vezetett SZDP, amely tavaly decemberben megakadályozta, hogy harmadik tagként az RMDSZ is a koalíció részévé váljék, az a párt, amelynek vezetői nem magyarbarát nyilatkozataikról híresek, és épp olyan vehemensen ellenzik az autonómiát, mint a demokrata-liberálisok.

Nyár van, vakációk és szabadság ideje. Az RMDSZ némely politikusai azonban nem pihennek. Igaz, nem a nagyobb, fontosabb célok felé haladnak, hanem keresik az utat... vissza a hatalomba. Úgy tűnik, mindegy, ki mellett, milyen áron.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?











eredmények
szavazatok száma 671
szavazógép
2009-07-14: Közélet - x:

Megyénket megkímélte a vihar — Váry O. Péter

A hét végére kiadott sárga jelzés ellenére Háromszéken viszonylag kevés kár keletkezett, a készenléti felügyelőséget a két nap folyamán alig né­hányszor riasztották: szombat délután Kilyénből kérték segítségüket, egy ház pincéjét és udvarát öntötte el a víz, mire a tűzoltók kiértek, a víz elszivárgott.
2009-07-14: Közélet - x:

Kifizették az első részletet (A korábbi városvezetés magánterületre építkezett) — Iochom István

Kézdivásárhely önkormányzata a közelmúltban utalta át az első részletet néhai Nagy Lázár örököseinek azért a területért, amelyre a sportcsarnok, az iskola, a műjégpálya és a majdani fedett uszoda egy része épült.