A sajtó a bűnös! — Simó Erzsébet

2009. július 16., csütörtök, Máról holnapra

Az ifjúsági és sportminiszter lemondott. Gesztusa megkésett és bizonytalan volt, de biztosra vehető, hogy nem ő döntött sorsáról, hanem pártja és főként nagy pártfogója, Traian Băsescu. Az államfő különben az utód beiktatásakor mondott beszédében agresszív volt, következetlen és ellenséges.

Mert — derült ki energikus mondataiból — nem Ridzi a bűnös, hanem a bukaresti sajtócézárok vezette lapok, televíziók, akik piszkos politikai alkut kötöttek az ellenséges érzületű pártokkal, ráadásul nem törvényes utakon szivattyúztatták át a sok pénzt a pártkasszákból cégeikbe. Az álnok televíziók — állította az államfő — álságosan azt hirdették, hogy ingyen közlik a választási műsorokat és hirdetéseket, de tudja ő, hogy mi állt ennek hátterében. Tett is ellene, május 29. után kisebbik lányának, aki európai parlamenti képviselői székre pályázott, megtiltotta például, hogy ilyen körülmények között szerepeljen a Realitatea és az Antena 3 televízióban, és választási reklámfilmjeit sem közvetíthették. Ami úgy nem igaz, ahogyan elmondta. Kinek nem rövid az emlékezete, tudja, május 30-án például Ion Cristoiu Zig-zag című beszélgetőműsorában csacsogott oly kedvesen és ügyesen EBA, hogy utána a vén róka Cristoiu több ízben kijelentette: erre a bájos és kedves hölgyre voksol. Valójában Traian Băsescu e félig sem igaz kijelentésével a Ridzi-féle mocsárból akarta kirántani szíve gyermekét. Ugyanis rég az ideje, ország-világ azt beszéli, hogy az ifjúsági minisztériumból elkallódott 600—700 ezer euró valójában EBA kampányára ment el. Ezért lehetett nehéz Traian Băsescunak Ridzi szolgálatairól lemondani. De a politikában s a Băsescu-udvarban a hála fogalma ismeretlen, ha valaki kényelmetlenné válik, úgy rázzák le magukról, mint kutya a bolhát.

Tehát Ridzi ment, s alig egy óra múlva jött bizonyos Luminiţa Plăcintă Vrancea megyei szenátor. És áll a bál. A hölgyről ugyanis egy nap alatt kiderítették az újságírók, hogy kétmillió euróval támogatta az őszi választási kampányt, hogy vagyon- és érdeknyilatkozata hazug, hogy szenátorként csak pénzhajhászással és gazdasági érdekeinek érvényesítésével foglalkozott. S mintha lázonganának már a demokraták egyes vezetői is, a kinevezés ugyanis a párt demokratikus fórumainak teljes megkerülésével történt. Ráadásul már most borítékolható: a demokraták és vezérük, az államelnök nem éri be ennyivel. Várható: beletaposnak a szocdemekbe, a liberálisokba, lehull majd a lepel néhány korrupciós botrányról, hogy bizonyítsák, nem csak az ő kutyájuk kölyke sáros. Hogy ez használ vagy árt Băsescunak, nehéz megjósolni. Csak az látszik, valamiért nagyon ideges.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 433
szavazógép
2009-07-16: Közélet - x:

Toldozzák-foldozzák útjainkat — Farcádi Botond

Nem az eredeti tervek szerint dolgoznak a 12-es országút felújításán, a sepsiszentgyörgyi Olt-híd korszerűsítése pedig elmarad — tájékoztatott Klárik László megyemenedzser.
2009-07-16: Közélet - x:

Erdélyi magyar delegációt kértek

Ismét felvetette az önálló erdélyi magyar képviselőcsoport létrehozásának kérdését a romániai Néppárti Delegáció ülésén a három erdélyi magyar EP-képviselő, a többségi demokrata-liberális küldöttség támogatását kérve ennek megvalósításához.