Magyar térnyerés az Európai Parlamentben — Sylvester Lajos

2009. július 17., péntek, Máról holnapra

Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke, az eddigiek közül a legmagasabb rangú magyar tisztségviselő a Magyar Hírlapnak adott interjújában első és legfontosabb feladatának a szlovák nyelvtörvény elleni harcot jelölte meg, és ezt nyomatékosította az első alelnöki felszólalásában Strasbourgban is.

Az öt évre szóló új EP-ciklus első két és fél évében Jerzy Buzek volt lengyel kormányfő az elnök. Megválasztásuk erős néppárti befolyást jelent az EP munkájára. A magyar néppárti alelnök szerint: ,,Egész Kelet-Közép-Európa sikere Buzek és az én megválasztásom, de alelnöki posztom a Fidesz egész Európában egyedülálló és kiemelkedő választási győzelmének köszönhető, és az elmúlt öt évben végzett munkánk elismerése is."

Magyarország a június 7-i választások eredménye révén huszonkét képviselőt küldhetett az Európai Parlamentbe, de a határon túli képviselőkkel együtt összesen huszonhét magyar képviselő és ezek nagyszámú szakértői kisegítője dolgozik Brüsszelben. (Lehetne eggyel több magyar képviselő is, ha Erdélyen nem indázik végig a magyar összefogást ellenző áramlat.)

Szájer József EP-képviselő közlése szerint a sziléziai születésű Jerzy Buzek, aki jól ismeri szűkebb pátriájából a kisebbségi kérdést, kijelentette, hogy elnökként még erőteljesebben áll ki az emberi jogokért, és megígérte, hogy ,,a magyar barátaiért, a magyar ügyért kettőzött erővel harcol majd".

A jó hír hallatán immár mosolyogni lehet azokon a magyarhoni bakafántoskodásokon, amelyek az előző EP-ciklusban az egyik leghitelesebb és legképzettebb magyar ember, Schmitt Pál képviselővé választását kísérték, és a nemzetközi sportélet irányításából való eltávolításáért ügyködtek, de jó lesz továbbra is figyelni rájuk, mert a magyar nemzeti érdekek képviselete sokak szemében továbbra is szálka marad.

Magyarországon — végre — ötpárti egyetértés született a szlovákiai nyelvtörvény elítélését illetően. Ezzel összecseng a romániai magyar EP-képviselők törekvése, hogy önálló képviselőcsoportot alkossanak. Csak üdvözölni lehet, ha végre a magyar érdekképviselet a nemzetközi porondon is erőre kap és eredményeket tud felmutatni.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1019
szavazógép
2009-07-17: Közélet - x:

Merre, merre Sepsiszentgyörgy? — Váry O. Péter

Kaotikus a pályáztatási rendszer ebben az országban, létezik ugyan egy ,,szamárvezető" arról, hogy melyik minisztérium milyen jellegű támogatási kiírásokat hirdet meg, de sok esetben csak utolsó percben közlik az iratcsomók leadási idejét, s többnyire rövidek ezek az időszakok. Következésképp a pályázatokat kihasználni szándékozó önkormányzatoknak előre kell dolgozniuk, tanulmányokat, szakmai felméréseket korábban megrendelniük, hogy alkalmas pillanatban készen álljanak egy-egy gyors bukaresti útra. A sepsiszentgyörgyi ,,boszorkánykonyhában" állandón kifőznek valamit. Hogy most épp miket, arról Sztakics Éva alpolgármester nyilatkozott.
2009-07-17: Közélet - x:

EP-kéviselőink a szakbizottságokban

Tőkés László és Corneliu Vadim Tudor ugyanannak a (kulturális) szakbizottságnak a tagja az Európa Parlamentben. Az egyes EP-frakciók, illetve az országos küldöttségek számarányuknak megfelelően, többnyire megegyezéses formában jelölték ki képviselőiket a fennálló huszonkét szakbizottságba, így Tőkés rendes tagja lett az Oktatási és Kulturális Bizottságnak (CULT), valamint a Külügyi Bizottság (AFET) albizottságaként működő Emberjogi Bizottságnak (DROI), továbbá póttagként került be a Külügyi Bizottságba.