Kihasználatlan uniós források — Farcádi Botond

2009. július 18., szombat, Máról holnapra

Ez idáig nem volt túl jövedelmező Románia számára az európai uniós csatlakozás. A bukaresti sajtóban nemrég napvilágot látott adatok szerint ugyanis az ország jóval többet, mintegy hárommilliárd eurót fizetett be a közös európai kasszába, mint amennyit pályázatok révén sikerült lehívnia — alig több mint félmilliárd eurót. Gazdasági elemzők szerint a romániai önkormányzatok nem eléggé felkészültek az európai alapok lehívására, keveset és szakszerűtlenül pályáznak. Ezt egyébként a napokban Emil Boc kormányfő is beismerte, hangsúlyozva: gondok vannak az uniós pénzek megszerzésében.

Hogy eme áldatlan helyzet miatt mégsem az uniós berendezkedés okolható, az eléggé egyértelmű: a korábban csatlakozott államok nagy része ugyanis élni tudott a lehetőséggel, közösségi forrásokból sikerült fejleszteniük infrastruktúrájukat, gazdaságukat — esetükben tehát a gyakorlatban is működött a szegényebb országok felzárkóztatását, a fejlettségi szintkülönbségek csökkentését célzó európai elv.

A kudarc okai tehát valószínűleg mégsem a túlméretezett brüsszeli bürokráciában, pénzügyi szigorban rejtőznek, hanem ennél mélyebben, vezetőink gondolkodásában, reflexeiben. Közel két évtizede ugyanis a romániai önkormányzati vezetők nem ahhoz szoktak, hogy hosszú távon tervezzenek, komplex fejlesztési programokat dolgozzanak ki, egy-egy beruházás finanszírozását jórészt csak költségvetési forrásokból tudták elképzelni, ezért aztán főként politikai jellegű megnyilvánulásokkal próbáltak szavazatokra vadászni, hogy aztán, kormányközelbe kerülvén, csurranjon-cseppenjen valami az önkormányzat számára is. Ez a mentalitás egyébként ma is jellemzi a romániai politikai elitet, jó példa erre, hogy a többnyire pénzosztásban kimerülő kormányüléseken jórészt csak a koalíciós pártok képviselői által vezetett települések kapnak támogatást.

Pedig a nehéz gazdasági helyzetben az uniós alapok nekünk, háromszékieknek is kiváló lehetőséget teremtenek arra, hogy kellő szakértelemmel kidolgozott pályázatok révén kikerüljük a különféle kompromisszumokra kényszerítő politikai alkudozásokat, és a bukaresti széljárástól függetlenül zárkóztassuk fel a térséget. Ehhez azonban felkészült, hozzáértő önkormányzati vezetők kellenek, akik Székelyföld jövőjét, fejlődését nem a rendkívül ingoványos kormányzati pozíció mindenáron való megszerzésében látják.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 966
szavazógép
2009-07-18: Közélet - x:

Az autonómiák fölöttébb szükséges voltáról (XX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem) — Farcádi Botond

Ezelőtt húsz évvel a központosított pártállamtól indultunk, mára a pártállamot többé-kevésbé sikerült lerombolni, a központosított állam megszüntetése azonban az elkövetkező időszak feladata — fogalmazta meg Markó Béla RMDSZ-elnök tegnap a huszadik tusványosi szabadegyetem Az autonómiák fölöttébb szükséges voltáról — Nemzetpolitika, 2009—2029 című előadásában.
2009-07-18: Közélet - x:

Az átalányadó ellen

Romániában befektető magyarországi üzletemberek és erdélyi magyar vállalkozók tiltakoznak a romániai átalányadó ellen, mivel szerintük az intézkedés növeli az inflációt, a munkanélküliséget, és bátorítja az adócsalást.