Erkölcsi válságban Európa? — Farcádi Botond

2009. július 22., szerda, Nemzet-nemzetiség

A gazdasági válság mellett erkölcsi válságban van Európa — állapították meg egybehangzóan Tusnádon az Új Európai Unió. Hogyan tovább? című előadás résztvevői, Tóth Zsolt, a magyarországi Forsense intézet vezetője, Gál Kinga fideszes és Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő, Martonyi János volt magyar külügyminiszter és Smaranda Enache, a Pro Europa Liga elnöke. Az előadók az erkölcsi válságból való kilábalás esélyeit, lehetőségeit vették számba, többen a keresztény értékek újrafelfedezésében látták a kiutat.

Tóth Zsolt az általa vezetett intézet közvélemény-kutatásai alapján jelentette ki: Magyarországon megrendült az emberek bizalma az állami intézményekben, a kormányban, a parlamentben, sőt, négyötödük szerint az embertársaikkal való viszonyban is jobb óvatosnak lenni. Az Európai Unió fejlettebb tagállamaihoz képest Magyarországon alacsonyabb a vállalkozói kedv, a lakosság aktívabb állami beavatkozást vár el, az egyéni felelősségvállalás foka alacsonyabb. Jobban áll viszont az anyaország az erkölcsi normák tekintetében: ezek erősebbek, mint a fejlettebb országokban.

David Campanale, a brit kereszténydemokrata párt alapítója a keresztény értékek újrafelfedezéséről beszélt. Szerinte az Európai Unió­nak csak akkor lesz „lelke", ha nem gazdasági szerveződésként, hanem az európai népek vallotta közös értékek garanciájaként tekintünk rá. Hangsúlyozta: a gazdasági válság hátterében erkölcsi válság áll, a pénzhajhászás, az egocentrizmus váltotta fel a szellemi értékeket. Szerinte Krisztus tanításaival lehetne kitölteni azt az erkölcsi űrt, amely jelenleg jellemzi az Európai Uniót. Sógor Csaba moderátor a gazdasági válságra utalva megjegyezte: a 16—17. századi protestáns gazdaságetikát kellene újra felfedezni — az a modell ugyanis működőképes volt.

Mentalitásváltás, majd értékváltás szükséges az új Európai Unióhoz — hangsúlyozta Gál Kinga. A fideszes EP-képviselő szerint a semmi sem szent, minden relatív szemlélet térhódítása kikezdte a családokat, a hagyományokat, az emberek közti bizalmat. Az unión belül a súlypont eltolódott, ma már alig lehet emberjogi kérdésekről vitázni az Európai Parlamentben, a keresztény gyökerek nem kerülhettek be az EU alapokmányába — fejtette ki. Hangsúlyozta azonban: Európa olyanná lesz, amilyenné tesszük, aktívabb civil kiállással, az igazi értékek felmutatásával túlléphetünk a válságon. Ugyanezt a szemléletet kell érvényesíteni a kisebbségpolitikában is: határozottan kell kiállnunk jogaink, céljaink mellett, hiszen az Európai Unió nem ellenséges a kisebbségekkel szemben, egyszerűen csak nem érti a kisebbségi kérdést. Ha ebből indulunk ki, eljutunk az autonómiáig — vélte, hangsúlyozva: az európai mozgások ez irányú mentalitásváltást jeleznek.

Ha nem lett volna ez a válság, ki kellett volna találni — szögezte le Martonyi János, szerinte ugyanis Európa megújulását eredményezheti a jelenlegi krízis. A legnagyobb gondot szerinte is az erkölcsi negativizmus jelenti, ez csapódik le a gazdasági és a politikai életben. Azonban Európában még vannak tartalékok, az erkölcsi értékek, a hagyományok szerepének felértékelődése védőrendszerként működhet. Az erkölcsi megújulás csíráit abban látja, hogy ismét egyre többen beszélnek a családról, hazáról, keresztény értékekről, ráadásul a június hetedikei európai parlamenti választásokon a szekuláris baloldal óriási vereséget szenvedett, ami azt bizonyítja, észrevették az emberek, hogy a baloldal üzenete a mohóság, a pénzhajhászás.

Keserűségének adott hangot Smaranda Enache. Melyik az igazi család? Ahol templomba járnak a házastársak, és közben verik a kisgyereket, vagy ahol eskükötés nélkül él együtt két ember, és neveli a gyermeket? — tette fel a kérdést. A legfontosabb érték szerinte a bátorság, a nemesség, az őszinteség, az altruizmus — ezeknek kellene teret nyerniük ahhoz, hogy megvalósuljon a keresztény, a zsidó, az arab Európa összefogása, és hogy minden régiónak egyenlő súlya, rangja legyen. Keserűen állapította meg, hogy Románia visszafejlődött az uniós csatlakozás után, addig tartottak az ellenőrzéstől a román hatóságok, most meg Gigi Becali és Corneliu Vadim Tudor képviseli az országot az Európai Parlamentben, a választásokat pedig a posztkommunista Demokrata-Liberális Párt nyerte meg. „Olyan mélyponton vagyunk, hogy újra ki kell találnunk önmagunkat" — mondta, hangsúlyozva: maga sem bízik abban, hogy a jelenlegi román pártok képesek lennének erre. A válságért a politikumot, a tőkét és a médiát tette felelőssé — ezek ugyanis teljesen kirekesztették a civil szférát.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 967
szavazógép
2009-07-22: Nemzet-nemzetiség - x:

Merre tovább, MPP? (Egy elmaradt vita margójára) — Farkas Réka

Nem tudhatta meg a tusványosi érdeklődő közönség: hogyan tovább, MPP? Ugyanis Szász Jenő, a párt elnöke levélben utasította vissza részvételüket a megyei elnökök konszenzusos döntésére hivatkozva: csak általuk kiválasztott személyekkel hajlandó egy asztalhoz ülni.
2009-07-22: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, nagytata, testvér, após, rokon és ismerős,
KOVÁCS ANDRÁS
(Bandi)
volt textilgyári alkalmazott
életének 72., házasságának 47. évében hosszú, de türelemmel viselt betegség után elhunyt.
Temetése 2009. július 22-én 15 órakor lesz a vártemplomi református ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Özvegye, lánya, veje és unokája
4223537