VisszajelzésRéti Zoltán készítette a felsőcsernátoni falukaput — Iochom István

2009. július 24., péntek, Nyílttér

Több olvasónk tette szóvá — Szőcs Mária lapunk internetes vendégkönyvében is —, hogy a csernátoni falunapokról közölt tudósításunkból sajnálatos módon kimaradt a felsőcsernátoni székely kapu készítőjének a neve, a közvélemény úgy tudja, hogy mindkét, július 4-én avatott kaput a Haszmann fivérek faragták.

Az Alsócsernátonban látható, méreteiben nagyobb kapu valóban a Haszmann Pál Múzeum udvarán készült, a Haszmann testvérek — József, Pál és Alajos — irányítása alatt, Haszmann László, Haszmann Lajos és Tímár László, valamint a kézdivásárhelyi Bagoly Zoltán és a bodoki Daragics Pál közreműködésével. A felsőcsernátoni falukapu viszont egyedül Réti Zoltán munkáját dicséri.

Az ötvenéves faragónak régi vágya teljesült, amikor Bölöni Dávid községi polgármester megbízásából egyedül készíthette el élete főművét, ahogy ő nevezi. Már több kaput faragott, de ez a legnagyobb — három hónapon keresztül kora reggeltől késő estig dolgozott rajta. A hat méter magas, majdnem kilenc méter széles kaput a mester tervezte, faragta ki, és ácsolta össze, a községháza szociális munkásai csupán a fák átfordításakor nyújtottak neki segítséget. A kapu mintakincsét is ő választotta, s elmondása szerint egy kicsit a szokásosnál mélyebbre véste, hogy a minták évszázadok után is megmaradjanak.

Réti Zoltán idén márciusban a Nyergestetőn két és fél méter magas kopjafát állított a saját költségén a székely hősök tiszteletére. A mestertől megtudtuk, hogy majdnem kész az a díszkapu is, melyet Kászoni Jenő és fia, Sándor faragott ki, és Ikafalva bejáratánál állítják fel még az idén.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1041
szavazógép
2009-07-24: Nyílttér - x:

Téma repdes a Tridentben! — Ferenczy L. Tibor

Tisztelt olvasóink jól tudják, hogy megyeszékhelyünkön elég sok a nagy áruház, lakosságához mérten talán több is a kelleténél. Ezek ugyebár versengenek egymással, mint a piacgazdaság minden kereskedelmi egysége, üzlete.
2009-07-24: Nyílttér - x:

Kamerák és egyéb állatfajták (Visszajelzés)

A sepsiszentgyörgyi térfigyelő, avagy egész egyszerűen biztonsági kamerák kérdése több polgárnak okozott már fejtörést, ami biztató, hisz odafigyelést, a várost érintő kérdések, döntések követését és értékelését feltételezi. Az információk mozaikszerű, olykor hiányos áramlása azonban gyors és talán nem minden oldalról átvizsgált reakciókat is eredményez, ezért tartom fontosnak ezt a rövid, igencsak jóhiszemű tájékoztatást.