Összefogás helyett szétfogás — Sylvester Lajos

2009. július 27., hétfő, Máról holnapra

Elnézést a hasonlatért, de azt sem lehet érzékelni, hogy a magyarság a Kárpát-medencében maga hurkol-e kötelet keze, lába vagy a nyaka körül, vagy ebben a történelmi ítéletidőben mások fonják a nyakra való istrángot számunkra.

Felvidéken a szlovákok tesznek a nyelvünkre lakatot, az ukránok Kárpátalján — ők a maguk fölrajzi tájékozódása szerint Kárpátokon túli területként érzékelik azt, ami számunkra a Kárpátokon innen van —, szóval, az ukrán nacionalisták maradék magyar iskoláinkra robbantják rá a nyelvi Csernobilt, s eközben a román vasgárdizmus már a magyar anyák magzatait sérti és provokálja az emberi fantázia legalávalóbb és leghitványabb minősítéseivel, vannak vidékek, ahol cigányok szedik szét házunk ereszét, s eközben mi, magyarok azzal vagyunk elfoglalva, hogy bajos dolgaink ügyes egyeztetése helyett ki, hova és miként szólít bennünket a magyar megmaradás eresze alá, hogy ne folyjon a nyakunkba a magyarpusztító savas eső.

Voltak, akik az utóbbi évek romániai magyar pártosodás többszínűsödését mint az egyedül üdvözítő nemzeti boldogulás útját üdvözölték, és lám, hova jutottunk, egy közös babarongyosztás erejéig sem tudjuk az egyetértés fedele alá hozni magunkat és híveinket.

Tőkés László rendteremtő képessége és karizmája sem elégséges ahhoz, hogy legalább és kimondottan alapvető dolgokban közös nevezőre jussunk. Ilyen volna, hogy csupán egyet említsünk, a székelyföldi autonómia ügye. Van Romániai Magyar Demokrata Szövetségünk, ennek vannak széki szervezetei — szándékosan írom ki a teljes neveket —, van Székely Nemzeti Tanácsunk, van Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsunk, van Magyar Polgári Pártunk, és vannak mindenféle egyeztető fórumaink, minden van, csak éppen az egyeztetés szándéka szapulódik ki a handabanda szövegelések, rivalizálások, betartások csattogó paskolása közben.

Most éppen az van ebben a mosodában napirenden, hogy a Székely Nemzeti Tanács meghívhatja-e sorsdöntő értekézésre az RMDSZ kötelékeihez tartozó polgármestereket vagy nem. Az egyik tegnapi lemez még azt vinnyogta, hogy majd bojkottálnunk illik a román elnökválasztást, a másik azt köszörülte, hogy csak a maga kijelölte-választotta vitapartnerekkel hajlandó vitázni a hazai magyarság sorskérdéseiről, s a harmadiknak az a nemzetiségi lét húsába vágó legfontosabb késkérdése, hogy ki fedezte fel és ki használta előbb az olyan mágikus erejű fogalmakat, mint amilyen a nem létező autonómia, s ami nem is fog létezni soha, amíg piszlicsáré semmiségekkel esszük egymás idegeit, ahelyett hogy valós nemzeti sérelmeinket egy kévébe kötve a nemzeti kisebbségek cséplésre alkalmas európai asztagába helyeznők.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 433
szavazógép
2009-07-27: Közélet - x:

Kézdivásárhelyen Petőfire emlékeztek — Iochom István

Július 24-én, pontosan azon a napon, amikor százhatvan évvel ezelőtt Petőfi Sándor egy éjszakát a hajdani Szarvas fogadóban töltött, a nagy forradalmár költőre emlékeztek a posta épülete előtt, ott, ahol domborműves emléktáblája is látható. A Pro Kézdi Egyesület, a Székely Újság, a Nők Egyesülete és a polgármesteri hivatal felhívására több mint kétszázan gyűltek össze a kis téren virággal és gyertyával a kezükben, hogy hitet tegyenek Petőfi eszméi mellett, hogy áldozzanak emléke előtt.
2009-07-27: Közélet - x:

Összművészeti alkotótábor Árkoson — Mózes László

Kulturális programok bemutatásával ért véget szombaton este Árkoson az Arte Diem, 2009 névre keresztelt nemzetközi összművészeti alkotótábor.