TestvértelepülésekRendhagyó összefogás — Kisgyörgy Zoltán

2009. július 29., szerda, Nemzet-nemzetiség

Négy ország fiai fogtak kezet a testvértelepülési kapcsolat reményében: a magyar, a lengyel, a szlovák és Erdélyország képviseletében a székely. A házigazda Mikófalva volt, Mikóújfalu egyik magyarországi testvértelepülése.

A lengyeleket Opole Lubelskie, a szlovákokat Póján és Kistoronya népes csoportjai képviselték. Frankó Tamás mikófalvi polgármester pályázott e fórum megteremtésére, uniós pénzen megszervezte a találkozót, melyen kétszáz ember szorított kezet, keresve azt, ami XXI. századi életében közös, ami összeköt a Kárpát-medencében.

— 2008 nyarán írtuk alá a baráti együttműködési szándéknyilatkozatot Mikófalvával — tájékoztatott Nyáguly Vilmos, Mikóújfalu polgármestere. — Első nap még nehezen tudtuk elképzelni a közös társalgást, s lám, az őszinte barátság nyelvét mégis sikerült megtalálnunk. Ebben segített a résztvevők tiszta emberi lelkülete, kulturális kincseink bemutatása s nem utolsósorban gasztronómiánk. A székelymagyar fúvósmuzsikára, a rakottág nevű, kimondottan a mi falunkban ismert házi süteménykülönlegességre egyaránt rácsodálkoztak Bem apó unokái és a felvidéki tót testvérek is. Mikófalva újfajta testvéri kapcsolat magjait ültette el. Tanulsága: a székely jövő nem az elszigetelődés, hanem az őszinte és okos nyitás, még uniós körülmények között is.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 669
szavazógép
2009-07-29: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Élénkült a lakáspiac
A várakozásokat meghaladó mértékben emelkedett az új lakások értékesítése júniusban az Egyesült Államokban, újabb jeleként annak, hogy az ingatlanpiac kezd kilábalni korábbi válságából. Az amerikai kereskedelmi minisztérium hétfőn közzétett adatai szerint júniusban szezonánilisan kiigazítva tizenegy százalékkal, éves szintre vetítve 384 000-re emelkedett az eladott új lakások száma. Az elemzők előzőleg 350 000-es értékesítést, 2,3 százalékos éves szintre számított növekedést vártak.
2009-07-29: Nemzet-nemzetiség - x:

Hiúságból nem tanulnának románul gyerekeink? (Határhelyzetek) — Sylvester Lajos

1988-ban, mikor a fiunk a mostani, visszaállított nevű Székely Mikó Kollégiumban érettségizett, tanulmányi eredményei alapján ráosztották azt a feladatot, hogy az akkor végző évfolyamok nevében anyanyelvén búcsúztassa a végzősöket az alma matertől.