Cirkusz, kenyér nélkül — Farcádi Botond

2009. július 29., szerda, Máról holnapra

Szinte biztosra vehető, hogy újabb jelölt száll versenybe az államfői tisztségért, miután Sorin Oprescu fővárosi polgármester vasárnap este bejelentette: fontolgatja a megméretkezést. Látszólagos habozása, dilemmája — miszerint a bukarestieknek tett ígéreteit is valóra kellene váltania — nem több egyszerű szemfényvesztésnél, melynek célja, hogy jelöltsége állandó téma legyen mindaddig, amíg hivatalosan is közli a döntést.

A főorvos jól bevált recept szerint készíti elő indulását: a bukaresti polgármester-választás előtt is sokat habozott, majd a választási iroda tett keresztbe neki — újabb rokonszenvhullámot biztosítva a független jelöltnek. Ugyanazt a kártyát próbálja ismét kijátszani, kihasználva Traian Băsescu népszerűségének fokozatos csökkenését, Mircea Geoană szociáldemokrata pártvezér sebezhetőségét a válságkezelésre képtelen kormánykoalícióban való részvétele miatt, valamint a választók általános kiábrándultságát a politikai pártokból. Esélyeit növelni látszik, hogy a felmérések szerint Oprescunak magas a bizalmi indexe, ráadásul a Szociáldemokrata Párt néhány befolyásos politikusa — például Ion Iliescu exállamfő, valamint Adrian Năstase volt miniszterelnök — titokban támogatja.

Nehéz belelátni a Dâmboviţa-parti politika boszorkánykonyhájának titkaiba, a szívsebész szándékainak azonban vélhetően nem csak az lesz a következménye, hogy eggyel több jelölt közül kell majd választaniuk a szavazóknak. Oprescu indulása ugyanis olyannyira gyengíti Geoană esélyeit –– a bukaresti polgármester-választás is bizonyítja: az orvos indulását elsősorban a szociáldemokrata jelölt sínylette meg —, hogy a pártvezér előreláthatólag kénytelen lesz kivezényelni alakulatát a kabinetből. A koalíció pártjai között amúgy is egyre nyíltabb az ellenségeskedés, a szociáldemokraták a legelszántabb ellenzéki pártként viselkednek az utóbbi időben, és ha egyelőre még a húsosfazék közelsége vissza is tartja őket, a választás előtt valószínűleg kihátrálnak, és a demokrata-liberálisok nyakába próbálják varrni a felelősséget a kormányzás hibáiért.

Hogy ez mennyire lesz sikeres stratégia, nem tudni, egyelőre azonban bizonyosnak látszik: az elkövetkező hónapokban ismét csak hatalmas belpolitikai csatározásra számíthatunk hatékony válságellenes intézkedések foganatosítása helyett. A jelek szerint a pártok a cirkuszt biztosítják — a kenyérről azonban megfeledkeztek.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1014
szavazógép
2009-07-29: Közélet - x:

Debren-takarítás közmunkával is (Sepsiszentgyörgy) — Váry O. Péter

Elkezdődött a Debren-patak medertakarítása, egyelőre a felfogadott cég dolgozik, illetve a városi kertészet munkásai kaszálják az árokparti, néhol embermagasságúra nőtt gyomot, de hamarosan az Őrkő negyedi romák is bekapcsolódnak a munkába — erre egyedi módszert dolgozott ki a városvezetés.
2009-07-29: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
NAGY JENŐNÉ
KOVÁCS GIZELLA
volt textilgyári tisztviselő
életének 76. évében türelemmel viselt betegség után elhunyt.
Temetése 2009. július 30-án 17 órakor lesz a vártemplomi ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
3317