Négyemeletes rendelő a lakóházak között — Demeter J. Ildikó

2009. július 31., péntek, Nyílttér

A negyedik emeleten egy szolgálati lakás lesz nagy teraszokkal. A védőhálót a hétfői összetűzés után tették az állványzat köré.

Állandó perlekedés közepette épül a sepsiszentgyörgyi Pro Vitam kezelőközpont: hétfőn délelőtt még a rendőrséget is kihívták a Munkás utcába, és nem először. A konfliktus az építkezés kezdetétől, több mint egy éve tart, legfőbb oka az, hogy a majdani klinika közvetlen szomszédságában lakó család ellenzi a beruházást.

Tavaly a városháza vissza is vonta a már kiadott építkezési engedélyt, mert úgymond a tervet módosították: le kellett mondani a pincéről a magas talajvízszint miatt, és ez megemelte az egész épületet. A munka leállt, az ügy perre került, ezt és az összes többi bírósági eljárást az építő — az Ambient Kft. — ügyvezető igazgatója szerint az orvos tulajdonosok megnyerték. Csiszár Melinda hangsúlyozta, hogy az építkezés törvényes, érvényes engedélyek alapján folyik, és a több hónapos kiesés miatt nagy veszteségekkel is jár. Elmondta azt is, hogy a szomszéd család tőle telhetően akadályozza az előrehaladást, hét végén például több méter magas léceket szegeztek a saját kerítésükre, és ebből termetes szegek meredeznek a keskeny állványokon dolgozó munkások közé. Leverni nem merik, mert a máséhoz nem nyúlhatnak, amúgy is folytonosan vitában állnak a Mitrică családdal. A kiérkezett rendőrök tanácstalanul nézelődtek, mint mondták, már sokadszorra próbálják csillapítani a kedélyeket, de mindig csak pillanatnyi eredménnyel.

Pokollá vált az életük, amióta az építkezést megkezdték, és bár minden lehetséges hatóságnál és fórumon megpróbálták leállíttatni, az épület egyre csak nőtt, és már négyemeletes — tessékel be szépen gondozott udvarára, felújított házába Rodica Mitrică, és rögtön mutatja is a legutolsó bírósági ítéletet: a sepsiszentgyörgyi törvényszék 2009. július 3-i döntése szerint a klinika törvényellenesen épül, túllépte a megengedett magasságot, nem rendelkezik a szomszédok beleegyezésével, az egészségügyi intézmények számára előírt ötvenméteres távolsággal, alig három méterre van a szomszéd háztól, és elveszi a természetes fényt előle.

A városháza 2007-ben kiadott építkezési engedélye is sérti a törvényes előírásokat, amit az is bizonyít, hogy a beruházó — ,,hallgatólagosan beismerve hibáját" — utólag módosíttatta az övezeti városrendezési tervet (PUZ), bár magát az épületet lényegesen nem, ez továbbra is aránytalanul nagy, hiszen a környéken legfeljebb egy-két emeletes családi házak vannak. Még a rendelő túloldalán elhelyezkedő munkaügyi felügyelőség sem magasabb, inkább hosszan terpeszkedik el, és jóval szélesebb telken — hívja fel a figyelmet Rodica Mitrică, aki az éjszakai váltások után (a sürgősségen dolgozik) sokszor pihenne napközben, de azt sem tud már tavaly óta. És attól tart, hogy az építkezés befejezése után sem fog tudni, mert a forgalmat havi hatszáz betegre tervezik, és a klinika előtt legfeljebb két-három autó tud egyszerre parkolni, a telek alig tizenkét méter széles. Az utca is keskeny, poros, még járda és csatornázás sincs (szippantókocsival üríttetik ki emésztőgödreiket a lakók) — körben családi házak, kertek, esetleg egy-egy műhely méretű kisvállalkozás.

Valamennyien ellenzik a rendelő odatelepedését, az e célból indított ívet tizenhét házból írták alá, még a szomszédos Füzes utcaiak közül is többen (azok, akiknek hátsó kertjére, azaz az elvonulásra alkalmas területére néznek a majdani betegek), de ez sem ért semmit: az épületet felhúzták. És nem kétemeletes, ahogyan Florea Virgil építész tavaly nyilatkozta, hanem négy. Ami nemcsak azzal jár, hogy Mitricăéknak naponta el kell takarítaniuk az udvarukba lepotyogott hulladékot (deszkamaradványokat, törmeléket stb.), és a munkagépek zaja mellett a gúnyos átkiabálásokat is el kell viselniük (Onyesten nőttem fel, értek magyarul, jegyzi meg az asszony), hanem azzal is, hogy csak a reggeli órákban látnak valamennyi napot.

Jártak már a tavaly megválasztott polgármesternél is, sajnálkozott, és az elköltözést ajánlotta — csakhogy a ház eladási értéke a föléje nőtt blokkszerűségtől jelentősen lecsökkent. A harc tehát folyik tovább, egyik fél sem adja fel.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 434
szavazógép
2009-07-31: Nyílttér - x:

Válasz az EMI-nek (Visszajelzés)

A tusnádfürdői EU-táborban elhangzott nyilatkozatomat az EMI még július 22-én megválaszolta, de mivel azt csak a kurucinfó hozta le, amit nem találok elfogadható médiafelületnek, nem állt módomban lereagálni. Az EMI válaszában pontokba szedve közöl bizonyos ,,tényeket", ezekre kívánok a következőkben válaszolni.
2009-07-31: Nyílttér - x:

Medveparadicsom Székelyföldön — Kusztora Endre

Napjainkban egyre több a medvés hír, mert Székelyföld természeti eltartó képességéhez mérvést túlzottan elszaporodtak a medvék. A köztudatból a hivatalos közlésekkel ellentétben nem lehet ,,kilőni" vagy ,,kimérgezni" azokat a híreket, amelyek a Kárpátok Géniusza ,,medvenevelési" programjának következményeit vélik felfedezni a megszaporodott medvetámadásokban. A sepsiszentgyörgyi Kusztora Levente, ,,medveügyekben" jártas és bennfentes kutató a Debreceni Tudományegyetemen védte meg a Dombvidékek medvékkel című államvizsga-dolgozatát. Tekintettel a medvékkel kapcsolatos fokozott olvasói érdeklődésre, részleteket közlünk a fiatal kutató szakdolgozatából.
(sylvester)