Elpolitizált pályáztatás — Farcádi Botond

2009. augusztus 4., kedd, Közélet

Az Európai Bizottsághoz kíván fordulni az RMDSZ vezetősége, az Országos Vidékfejlesztési Programban benyújtott pályázatok elbírálása ügyében, számos olyan jelt észleltek ugyanis, amelynek alapján világossá vált, hogy a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség, valamint a mezőgazdasági minisztérium politikai alapon szeretné irányítani a pénzek elosztását, és semmilyen biztosíték nincs arra, hogy a pályázatok elbírálása objektív lenne — jelentette be tegnap Klárik László megyemenedzser, aki elmondta: tanácskozott ez ügyben Markó Béla szövetségi elnökkel is.

Klárik László megyemenedzser konkrét példákkal illusztrálta, miként próbálja a mezőgazdasági minisztérium politikai érdekeit érvényesíteni — és emiatt hogyan kerülnek hátrányba a Kovászna megyei települések — az Országos Vidékfejlesztési Programban megpályázható, országos szinten mintegy 800 millió euró elosztásában annak ellenére, hogy a pályázatok elbírálása során meglehetősen pontos és objektív a kritériumrendszer.

Tájékoztatása szerint Háromszékről a negyven területi-közigazgatási egységből összesen tizenkilenc település — Bodok, Esztelnek, Torja, Csernáton, Hidvég, Kézdiszentkereszt, Bárkány, Illyefalva, Bereck, Bardóc, Réty, Uzon, Vargyas, Dobolló, Kőröspatak, Kézdiszentlélek, Nagyajta, Bölön és Árkos — nyújtott be a vidéki infrastruktúra fejlesztését célzó pályázatot úthálózat felújítására, óvodák építésére, víz- és csatornarendszer kiépítésére, egyenként körülbelül 2,5 millió euró értékben. A megyénkből benyújtott igénylés összege így meghaladja a negyvenmillió eurót. Klárik hangsúlyozta: a vidékfejlesztési programban ez volt az utolsó kiírás, a következőre 2014-ig vagy 2015-ig várni kell, ezért is óriási a verseny, a kérelmek messze meghaladják a rendelkezésre álló forrásokat, tavaly például tíz benyújtott pályázatból átlagosan egy volt nyerő. Ez a pályázási kedv az ország többi megyéjéhez viszonyítva átlagos, mégis jónak mondható, hiszen a települések polgármesterei kétszer is meggondolják, pályázzanak-e, kudarc esetén ugyanis az a több milliárd régi lej, amelyet a dokumentációra szántak, kárba megy.

De ez még nem elég, a mezőgazdasági minisztérium ugyanis mindent megtett annak érdekében, hogy még az elbírálás előtt, a benyújtási időszakban akadályokat gördítsen a pályázni óhajtók útjába. Példaként említette, hogy mesterségesen bürokratizálták a pályázatok benyújtását, mindenféle engedélyeket követeltek olyankor is, amikor ez egyáltalán nem volt indokolt — egy-egy útfelújításhoz például az állat-egészségügyi hatóságtól is kellett jóváhagyás, márpedig ez a hatóság azt nem bocsáthatta ki. Éppen ezért már az első körben elbukott négy háromszéki település pályázata — Bölönnek, Nagyajtának, Kézdiszentléleknek és Árkosnak nem sikerült időben beszereznie a szükséges engedélyeket. A mezőgazdasági minisztérium attól sem riadt vissza, hogy a pályázati útmutatóban módosítsa a település meghatározását — amelyet egyébként organikus törvény szabályoz — annak érdekében, hogy bizonyos pályázatokat megakadályozzon. Így aztán gyakran előfordult, hogy az óvoda, idősek otthona építésére pályázó települések kiestek, mivel egy, a községhez tartozó másik faluban van már hasonló létesítmény — pedig eredetileg ez csak akkor lett volna kizáró jellegű, ha a pályázó településen működik már hasonló intézmény.

Az már csak afféle hab a tortán, hogy a pályázatok benyújtásának határideje előtt tíz órával, csütörtök éjjel kettőkor a minisztérium rendeletet adott ki, amelyben gyakorlatilag menet közben módosította a játékszabályokat, felülbírálva a statisztikai hivatal adatait. Az elbírálásnál ugyanis egyik fontos kritérium — amely ráadásul nem az összeállított dokumentáción múlik —, hogy a pályázó települést melyik szegénységi szintbe sorolja a statisztikai hivatal, előnyt jelent ugyanis, ha kevésbé gazdag. Kovászna megye települései a statisztikai hivatal szerint általában a közepes szegénységi szint kategóriájába tartoztak, a miniszter azonban megváltoztatta ezt a besorolást. Ennek következményeként megyénkben előnybe került a szociáldemokrata polgármester vezette Előpatak, miközben hat másik község esetében közepesről alacsonyra módosították a szegénységi szintet, hátrányba sodorva így a településeket. Ennek következtében jelentősen csökkent Bacon, Bodok, Borosnyó, Maksa, Réty és Bardoc esélye.

A fentiekből világosan kiderül, hogy tendenciózusan, politikai szempontok alapján próbálják irányítani a pénz elosztását, és nincs garancia arra, hogy objektív lesz a pályázatok elbírálása, ezért szeretnénk az Európai Bizottság segítségét kérni — összegzett Klárik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1555
szavazógép
2009-08-04: Magazin - x:

Kamerás Fucking

Immár kamerákkal őrzik Fucking, a kis osztrák falu helységnévtábláit, mert a turisták állandóan lelopkodják. A szó angolul a legközönségesebb változat a szeretkezésre, ezért aztán nagy a sikere. Az osztrák falu lakói nem ezért választották, és persze nem is ők választották, hanem a távoli történelembe vesző elődök.
2009-08-04: Közélet - x:

Kapuavatás Kézdiszárazpatakon — Iochom István

A kézdiszentléleki önkormányzat és faluközösség vasárnap hetedik alkalommal szervezte meg a falunapot, melynek legkiemelkedőbb mozzanata a szentmise utáni kapuavatás volt.