Kapuavatás Kézdiszárazpatakon — Iochom István

2009. augusztus 4., kedd, Közélet

A kézdiszentléleki önkormányzat és faluközösség vasárnap hetedik alkalommal szervezte meg a falunapot, melynek legkiemelkedőbb mozzanata a szentmise utáni kapuavatás volt.

A helybeliek és meghívottak egyházi zászlókkal az élen a templomtól a település bejáratáig vonultak. Az ünnepségen Tamás Sándor megyeitanács-elnök, Bokor Tibor szenátor, Olosz Gergely képviselő és András Zoltán, Kászonaltíz polgármestere is részt vett. Biró Levente köszöntötte az egybegyűlteket, majd Balogh Tibor községi polgármester többek között elmondta: egy falu életében is szükség van ünnepekre, amikor a hétköznapi fáradalmak után megpihenünk, barátokkal, ismerősökkel találkozunk, szívünket, lelkünket ünneplőbe öltöztetjük. Ezek a falunapok egy kicsit a régi búcsúk hangulatát idézik, és arról is szólnak, hogy a közelről és távolról érkezett vendégek jól szórakozzanak, s a végén szép élményekkel tárjenek haza. A polgármester külön köszönetet mondott a kapuállítás kezdeményezéséért Csurulya Ferenc önkormányzati képviselőnek, valamint a kapu elkészítőinek, Fülöp Istvánnak, Antal Ferencnek, Antal Balázsnak és Moldován Istvánnak.

Tamás Sándor megyeitanács-elnök beszédében arra is kitért, hogy milyen munkálatokat támogat a község területén a megyei önkormányzat. Többek között a szentléleki híd megépítését, a kézdikővári út javítását, a hamarosan felállítandó két szobrot említette. Legyenek büszkék arra, hogy összefogással ilyen kaput tudtak állítani, legyünk büszkék arra, hogy a székely nemzet részei vagyunk — mondotta beszéde végén Tamás Sándor.

Csurulya Ferenc a kapun található jelképekről és feliratokról tartott kimerítő tájékoztatót, és mondott köszönetet a készítőknek, a tanácsadóknak és a támogatóknak, elsősorban a kézdiszentléleki önkormányzatnak. ,,Azt kívánom a szárazpatakiaknak, hogy ez a kapu álljon és díszelegjen az idők végezetéig. Nekünk, szárazpatakiaknak nincs más dolgunk, mint az, hogy megvédjük a kaput és annak eszmeiségét. Ember, nézz szívedbe, ez a föld mindig székely volt, és az is marad" — e szavakkal zárta beszédét az önkormányzati képviselő. A kaput ft. Bodó Imre ny. főesperes, a falu plébánosa áldotta meg. Közreműködött a Bartók Laura karnagy által vezényelt egyházi énekkar. Az ünnepség a székely himnusz közös eléneklésével ért véget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 312
szavazógép
2009-08-04: Közélet - x:

Elpolitizált pályáztatás — Farcádi Botond

Az Európai Bizottsághoz kíván fordulni az RMDSZ vezetősége, az Országos Vidékfejlesztési Programban benyújtott pályázatok elbírálása ügyében, számos olyan jelt észleltek ugyanis, amelynek alapján világossá vált, hogy a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség, valamint a mezőgazdasági minisztérium politikai alapon szeretné irányítani a pénzek elosztását, és semmilyen biztosíték nincs arra, hogy a pályázatok elbírálása objektív lenne — jelentette be tegnap Klárik László megyemenedzser, aki elmondta: tanácskozott ez ügyben Markó Béla szövetségi elnökkel is.
2009-08-04: Közélet - x:

Számolnak az iskolaigazgatók (Leépítés a tanügyben) — Fekete Réka

Száznegyvenhat állás szűnik meg szeptember 1-jétől a háromszéki tanügyben, amit a megyei tanfelügyelőség átszervezéssel kíván áthidalni, leépítésre csak ott kerül sor, ahol a karcsúsítást nem tudják megoldani a tantervben szereplő óraszám csökkentésével, illetve a katedrán felüli plusz órák felszámolásával.