Leépítés a tanügybenSzámolnak az iskolaigazgatók — Fekete Réka

2009. augusztus 4., kedd, Közélet

Száznegyvenhat állás szűnik meg szeptember 1-jétől a háromszéki tanügyben, amit a megyei tanfelügyelőség átszervezéssel kíván áthidalni, leépítésre csak ott kerül sor, ahol a karcsúsítást nem tudják megoldani a tantervben szereplő óraszám csökkentésével, illetve a katedrán felüli plusz órák felszámolásával.

Tegnap bonyolult matematikai feladatot kaptak a pénzügyi központok igazgatói: máig számítsák ki, hány órát tudnak lefaragni a jelenlegi órakeretből. Meg kell szüntetniük a csoportos idegennyelv-oktatást (kivéve a kétnyelvű osztályokban), meg kell szabadulniuk a nyugdíjas pedagógusoktól, fel kell számolniuk a csoportokban tartott szakoktatást (kivéve a PHARE-osztályokban), és le kell csökkenteniük a választható tárgyak óraszámát heti egyre.

Gyermekhiány miatt megszűnik a bibarcfalvi iskola V—VIII. osztályos tagozata, a gyermekek és az egyetlen végleges állású tanár a baróti Gál Mózes Általános Iskolában kezdi az új tanévet, ebben az iskolában egy magyar elemi osztállyal kevesebb indul ősztől, Málnásfürdőn pedig felszámolják az egyetlen gyermekkel működő román tagozatos elemit. Az eképpen felszabadított órák száma a községi pénzügyi központokban általában egy katedrát érint, a városi középiskolákban ellenben akár négyszer-ötször tizennyolc órát is jelenthet, ami négy-öt állás megszűnését eredményezné, ha nem lenne bevett szokás, hogy a tanárok plusz órákat is vállalnak, illetve óraadóként az iskolák nyugdíjas pedagógusokat is alkalmaznak.

A tanfelügyelőség arra törekszik, hogy senkit ne kelljen elbocsátani, címzetes pedagógust semmiképpen nem, de ha a száznegyvenhatszor tizennyolc órát (összesen 2628 óra) nem sikerül lefaragni a már említett módon, akkor a szakképzetlenek, illetve az amúgy is karcsú adminisztratív személyzet táborát kénytelenek szűkíteni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1246
szavazógép
2009-08-04: Közélet - x:

Kapuavatás Kézdiszárazpatakon — Iochom István

A kézdiszentléleki önkormányzat és faluközösség vasárnap hetedik alkalommal szervezte meg a falunapot, melynek legkiemelkedőbb mozzanata a szentmise utáni kapuavatás volt.
2009-08-04: Máról holnapra - x:

Háborúból háborúba — Farkas Réka

Ha hétfő reggel, kezdődnek a koalíciós békéltetőtárgyalások. Hónapok óta ez a napirend, hét végén felerősödnek az ellentétek, kígyót-békát kiabálnak egymásra a kormánypártok jeles képviselői, majd hétfő reggel a megbeszélésre érkezők sorra jelentik be: szó sincs a paktum felrúgásáról, apró nézeteltéréseket kell tisztázniuk csupán. Mire befejeződnek az egyeztetések, kiderül: minden a legnagyobb rendben, körülbelül másnapig, harmadnapig, amikor kezdődik elölről az egész, hogy szombat-vasárnapra már ismét a felbomló koalíció lehetőségéről zengjen a sajtó.