Háborúból háborúba — Farkas Réka

2009. augusztus 4., kedd, Máról holnapra

Ha hétfő reggel, kezdődnek a koalíciós békéltetőtárgyalások. Hónapok óta ez a napirend, hét végén felerősödnek az ellentétek, kígyót-békát kiabálnak egymásra a kormánypártok jeles képviselői, majd hétfő reggel a megbeszélésre érkezők sorra jelentik be: szó sincs a paktum felrúgásáról, apró nézeteltéréseket kell tisztázniuk csupán. Mire befejeződnek az egyeztetések, kiderül: minden a legnagyobb rendben, körülbelül másnapig, harmadnapig, amikor kezdődik elölről az egész, hogy szombat-vasárnapra már ismét a felbomló koalíció lehetőségéről zengjen a sajtó.

Nézeteltérések márpedig vannak, sokszor elviek is, nem csak a kampány hevében odavetett vádak. Hiába jelentette be igen határozottan Traian Băsescu: meneszteni kell a közalkalmazottak húsz százalékát, s fölöslegesen sorakozott fel mellette pártja, nem értenek egyet a döntéssel az SZDP-sek. Érveik, hogy válság esetén nem szabad tovább növelni a munkanélkü­liek számát, hisz ez nem csak tetemes költséget jelent, de vásárlóerő-csökkenést és a gazdaság további hanyatlását, nem elhanyagolhatóak, de érdemes figyelni arra is, hogy a román törvények szinte lehetetlenné teszik a közalkalmazottak elbocsátását, költséges perek egész sora következhet, ha a kormány eleget tesz az államfő elvárásának.

Az állami közigazgatás reformját azonban nemcsak Băsescu óhajtja, szerepel a Nemzetközi Valutaalappal megkötött szerződésben is. Megfigyelőik éppen Románia vállalá­sait ellenőrzik, így nem csoda, hogy ismét napirendre került a kérdés.

Ugyanúgy, ahogy újra téma a több mint egy hónapig jegelt egységes bérezési törvény kérdése. Nincs pénz, üres a büdzsé, így az egykor ígért hatalmas béreknek csupán töredékét folyósíthatnák, a szakszervezetek elégedetlensége láttán inkább elnapolták a döntést, de úgy tűnik, a nemzetközi pénzügyiek ragaszkodnak: a kormány állja szavát. Vitára tehát ez is ad bőven okot, akárcsak az oktatás reformja. Augusztus közepéig várja a kész törvénycsomagokat a miniszterelnök, ám az oktatási tárca vezetője a mellette álló érdekvédelmiekkel egyetemben elutasítja a Băsescu által támogatott, s így a Boc és D-LP által is preferált Miclea-féle csomagot.

Lenne hát bőven tisztázni való, de sajnos, a hétfő délelőtti koalíciós gyűlések főleg a politikai vádaskodások, támadások visszaverésére szorítkoznak, kevés szó esik a gyakorlati és szükséges, de olykor gyökeresen különböző reformelképzelések összebékítéséről.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?







eredmények
szavazatok száma 1042
szavazógép
2009-08-04: Közélet - x:

Számolnak az iskolaigazgatók (Leépítés a tanügyben) — Fekete Réka

Száznegyvenhat állás szűnik meg szeptember 1-jétől a háromszéki tanügyben, amit a megyei tanfelügyelőség átszervezéssel kíván áthidalni, leépítésre csak ott kerül sor, ahol a karcsúsítást nem tudják megoldani a tantervben szereplő óraszám csökkentésével, illetve a katedrán felüli plusz órák felszámolásával.
2009-08-04: Közélet - x:

Hétvégeken sétavonat üzemel a Tündérvölgyben — Bodor János

A kovásznai Tündérvölgy csendjébe tegnap reggel gőzmozdony sípja hasított bele, ugyanis Georg Hocsevar osztrák vállalkozó Kommandóról lehozta Kovásznára azt a gőzmozdonyt, amellyel a falunapokon üzemelt a nosztalgiavonat.