Már az uniós pénzekkel is csalnának — Farcádi Botond

2009. augusztus 5., szerda, Máról holnapra

Ha valaki netalán nem értené, hogy az ideológiai különbségek, a mindennapos marakodások ellenére miért hajlandó továbbra is együtt kormányozni a Nemzeti Megmentési Frontból gyökerező Szociáldemokrata Párt és a Demokrata-Liberális Párt, a mezőgazdasági miniszternek a vidékfejlesztési pályázatok meghirdetése, elbírálása során elkövetett gátlástalan visszaéléseiből világosan látszik: a kormányzati pozíció számukra elsősorban a preferenciális pénzosztás, klientúrájuk kielégítése miatt oly fontos.

Hogy a hatalom felelősséggel is járna, a kabinetnek pedig az ország ügyes-bajos dolgaival kellene foglalkoznia, láthatóan nem érdekli a minisztereket. Ilie Sârbu mezőgazdasági tárcavezető például nyolchavi tevékenysége során ez idáig csak azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy érdekeltségi körébe tartozó vállalkozóknak akarta átjátszani a még állami tulajdonban levő mezőgazdasági földterületeket, illetve hogy a játékszabályok menet közbeni megváltoztatásától sem riadt vissza a vidéki infrastruktúra fejlesztését célzó programnál csak azért, hogy az általa támogatott települések biztosan pénzhez jussanak.

S minthogy a pályázatok elbírálása meglehetősen pontos és objektív kritériumrendszer alapján történik, a tárcavezető mindent megtett azért, hogy a legabszurdabb engedélyeket követelve elriassza a pályázni vágyókat, majd a kiírás feltételeit változtatta meg igen eredeti módon, a település fogalmának újradefiniálásával — amelyet egyébként törvény szabályoz. De talán ez sem volt elég, ezért érezte szükségét, hogy a leadási határidő előtt néhány órával, éjszaka kettőkor kiadott rendeletben a statisztikai hivatal besorolásait módosítsa, kénye-kedve, illetve érdeke szerint szegényebbnek vagy gazdagabbnak minősítve egy-egy települést. Azon már csodálkozni sem lehet, hogy Háromszékről számos település hátrányba került az intézkedések miatt, az egyetlen kedvezményezett pedig a szociáldemokrata polgármester által irányított Előpatak.

Az eljárás azonban nem csupán Háromszéket érinti, országszerte felháborodást váltott ki a miniszteri önkény. Nem véletlenül: azt ugyanis eddig is érzékeltük, hogy a kormány tartalékalapját afféle pártkasszának tekintik a kormányzók, és csakis pártkollégáik által irányított önkormányzatoknak szórják a pénzt, a mezőgazdasági miniszter eljárása azonban arra világít rá, a hatalom a jól begyakorolt hazai szokásokat érvényesítené a pályázatok útján lehívható európai alapok elosztásánál is. Mintha az integráció nem az európai normarendszer és magatartás átvételét, hanem balkáni csalások kivitelét jelentené számukra.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 673
szavazógép
2009-08-05: Közélet - x:

Kóbor lovak és egyéb állatfajták — Váry O. Péter

Hajsza az utcákon — a kóbor ló gazdája szekérrel próbálta megakadályozni, hogy befogott állatát elvigyék
Nem valósult meg Sepsiszentgyörgy polgármesterének szándéka, hogy a várost végérvényesen megtisztítsa a közterületen bóklászó lovaktól: az önkormányzat kisebb mértékű bírságot szavazott meg a kóbor lovak kiváltásánál, mint amekkorát előterjesztésében Antal Árpád András javasolt.
2009-08-05: Közélet - x:

Toborzó az önkormányzati nagygyűlésre

A Magyar Polgári Párt színeiben megválasztott háromszéki önkormányzati képviselők és tisztségviselők felhívással fordulnak az MPP, RMDSZ, más pártok színeiben vagy függetlenként megválasztott székelyföldi önkormányzati képviselőkhöz, hogy bármilyen személyes vagy pártérdeken felülemelkedve, vegyenek részt a Székely Nemzeti Tanács által összehívott székelyudvarhelyi önkormányzati nagygyűlésen.