Zöldenergiát Háromszékre — Mózes László

2009. augusztus 6., csütörtök, Közélet

Tizennégy alapító taggal bejegyezték a Zöldenergia Egyesületet, a civil szervezet a megújuló energiaforrásokkal kíván foglalkozni, főként energianövény-termesztéssel, annak felhasználási lehetőségével — tájékoztatott Vajda Lajos, az egyesület elnöke.

Példaként a gyorsan növő energiafüzet említette, amely egyrészt gyorsan nő, és őrleményét hőközpontban, kisebb kazánokban hőenergia előállítására lehet használni. Vajda Lajos a magyarországi Piricsén látott ilyen hőszolgáltató rendszert, illetve az ahhoz tartozó 600 hektáros energiafűz-ültetvényt.

Vajda úgy véli, Háromszéken is kellene népszerűsíteni ezt a növénytermesztési, illetve teljesen környezetbarát energia-előállítási lehetőséget, mert egyelőre nálunk mindössze 4,5 hektárnyi ültetvény van Felső-Há­romszéken (Nyujtódon és Kézdiszentkereszten), az is kísérleti jellegű. Az ágazat gazdasági lehetőségei jók, a parlagon maradt, mintegy 12 000 hektárnyira becsült mezőgazdasági területeket és az árterületeket is jól lehetne e célra hasznosítani, a munkahelyekről nem is beszélve. Egyelőre nagyon kevés vállalkozó érdeklődik, mivel teljesen új módszerről van szó, de folytatják a zöldenergia előállításának népszerűsítését.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 600
szavazógép
2009-08-06: Közélet - x:

Amit a fiatal nemzedéknek tennie kell (V. EMI-tábor) — Ferencz Csaba

Mintegy másfél ezer résztvevővel megkezdődött tegnap az V. EMI-tábor a Gyergyószentmiklós melletti Hétvirág panzió területén. A megnyitó után a magyar történelem és a Székelyföldi autonómia gyakorlati lépései volt a téma.
2009-08-06: Máról holnapra - x:

Sült galambra várva — Simó Erzsébet

Nyár van. Pihen a hazai magyar politikai elit. Olyannyira, hogy az RMDSZ két első embere — akiket civil valóságukban költőkként, illetve prózaíróként tart számon a mi kis világunk — oda sem dugta orrát a fehéregyházai Petőfi-ünnepségre. Ami persze nem épp bocsánatos bűn. Igaz, politikai palettánk más eminenseinek sem jutott eszébe, hogy pont 160 éve esett el, szállt a halhatatlanságba a magyar költészet eme csodája. Sebaj, ünnepeltek a Petőfi-hívők, határon innen és túlról azok, akik hisznek még a költészet és az írott szó erejében.