Sült galambra várva — Simó Erzsébet

2009. augusztus 6., csütörtök, Máról holnapra

Nyár van. Pihen a hazai magyar politikai elit. Olyannyira, hogy az RMDSZ két első embere — akiket civil valóságukban költőkként, illetve prózaíróként tart számon a mi kis világunk — oda sem dugta orrát a fehéregyházai Petőfi-ünnepségre. Ami persze nem épp bocsánatos bűn. Igaz, politikai palettánk más eminenseinek sem jutott eszébe, hogy pont 160 éve esett el, szállt a halhatatlanságba a magyar költészet eme csodája. Sebaj, ünnepeltek a Petőfi-hívők, határon innen és túlról azok, akik hisznek még a költészet és az írott szó erejében.

A romániai magyar politikusok pihennek. Nem az eltelt fáradtságos fél év miatt vonultak el a világ zajától, hisz aligha volt, mibe belefáradniuk. Ha csak abba nem, hogy már hét hónapja feszült figyelemmel lesik, mikor bomlik szét a kormánykoalíció, és kerülhetnek vissza az oly kínkeservesen elhagyott hatalomba. Mert oda vágynak, ezt nyíltan vállalják, s azt is, hogy nem finnyásak, ha a szocdemeknek lesz szükségük pótlékra a parlamenti többség megteremtéséhez, melléjük állnak, ha a demokrata-liberálisoknak, akkor oda.

Kelemen Hunor már a meglepő kormánykoalíció bejelentésének pillanatában az érdeklődő hírtelevízióknak elmondta, szerinte életképtelen szövetség született, hamar szétesik, s akkor ismét ők következnek. E vágyuk töretlen. Erre utal minden nyilvánosságra került nyilatkozatuk. Dekáznak, ennek is, annak is igazat adnak, esetleg langyosan kifogásolnak egy-egy intézkedést, de csak oly mértékben, hogy nagyobb baj, sértődés ne lehessen belőle. Messziről lerí: reménykednek, csak szétveri a belső indulat vagy az elnöki akarat a kormányt, s akkor szabad a pálya, újra ott lehetnek, ahol a tekintélyt, a pénzt s a hatalmat osztják.

Nem számít, hogy a Geoană vezette párt decemberben ápertén kijelentette, az RMDSZ-szel nem kívánnak egy levegőt szívni, s azt is feledik, hogy Traian Băsescu államfő közvetlenül a választások után szövetséget kínált Markó Bélának, mint utóbb kiderült, csupán azért, hogy a liberálisokkal való korábbi egyezséget szétzilálja, és saját álmát, a 72 százalékos kormánykoalíciót beteljesítse. Az most mellékes, sikerült-e vagy sem, sajnálatos az, hogy az RMDSZ-t szélre sodorták, s ott is maradt mai napig. De nyár van, aki magyar politikus, mind pihen. S várja a sült galambot.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1329
szavazógép
2009-08-06: Közélet - x:

Zöldenergiát Háromszékre — Mózes László

Tizennégy alapító taggal bejegyezték a Zöldenergia Egyesületet, a civil szervezet a megújuló energiaforrásokkal kíván foglalkozni, főként energianövény-termesztéssel, annak felhasználási lehetőségével — tájékoztatott Vajda Lajos, az egyesület elnöke.
2009-08-06: Közélet - x:

Eredményt csak összefogás hozhat (Tőkés László közleménye)

,,Ahelyett, hogy az Orbán Viktor Fidesz-elnök által Tusványoson jelzett európai jobboldali fordulat előkészítésére összpontosítanánk erőinket, és ahelyett, hogy a közös cél — az önrendelkezés — érdekében közösen fáradoznánk, kisstílű verbális pankrációval idegenítjük el közösségeinket a cselekvéstől, nyilatkozatháborúval lehetetlenítjük el a közös kiállás esélyét, és alpári hangnemben sütjük rá a bélyeget mindenkire, aki nem ugyanabban a sorrendben mondja fel a nemzeti egyszeregyet" — fogalmaz Tőkés László EP-képviselő tegnapi közleményében, miután utal egy sor, a sajtóban megjelent, a Magyar Összefogást bíráló írásra.