Elena Udrea aláírásai — Bogdán László

2009. augusztus 7., péntek, Máról holnapra

Még jóformán meg sem kezdte működését a heves koalíciós viták közben összeálló Udrea-bizottság, máris itt az újabb botrány. Az előzmények: Mircea Geoană szociáldemokrata pártvezér, Băsescu fő riválisa az őszi elnökválasztáson, kijelentette, hogy ,,Románia politikai stabilitása sokkal fontosabb, mint bármelyik miniszter sorsa.

Úgy látjuk, hogy a D-LP-s kollégáinkat rendkívül érzékenyen érinti az Elena Udrea turisztikai miniszter ügyében indított parlamenti kivizsgálás, de véleményünk szerint a minisztereket felelőségre kell vonnia a parlamentnek, amennyiben felmerül a gondatlan, felelőtlen költekezés gyanúja." Ezzel természetesen minden józanul gondolkodó állampolgár csak egyetérthet, Geoană szavainak súlyából azonban sokat levon az, hogy nem járultak hozzá a saját szociáldemokrata minisztereik, Ecaterina Andronescu és Radu Berceanu botrányos és zűrös ügyeit kivizsgálni hivatott parlamenti bizottságok felállásához.

Udrea ügyében végül is a D-LP nélkül, liberális, szociáldemokrata és RMDSZ-es képviselőkből alakuló parlamenti bizottság elsősorban a turisztikai minisztérium közbeszerzési szerződéseit vizsgálja, különös tekintettel a június 5-én Párizsban lezajló Romania, land of choice programban elherdált közpénzek miatt. A turisztikai miniszter ellen a fő vád, hogy a turisztikai programok népszerűsítése ürügyén saját magát reklámozza, most alakítja ki közpénzeken a médiákban önnön politikai arculatát. Mivel a román médiatörvények tiltják a hírek közpénzen való ,,vásárlását", a bizottságnak lesz, mit kivizsgálnia.

Igen ám, de szerdán kiderült, bajok vannak a miniszter asszony vagyonbevallása körül is, ráadásul, ha lúd, legyen kövér, különféle okmányokon, adóbevallásain, miniszterként jegyzett rendeletein, szerződésein három különféle aláírása is szerepel! A Realitatea TV, az igazság román vezérhajója egy kilétét gondosan homályban hagyó grafológus szakvéleményét is kikérte, szerinte az okmányokon jól elkülöníthető a három különféle aláírás. Felhívták Elena Udreát is, aki kabaréba illően védekezett, azzal, hogy neki nem három, de ötven különféle aláírása is létezik, attól függően, hogy éppen milyen hangulatban, idegállapotban van. Megjegyezendő, azt, hogy melyik is az ő igazi aláírása, viszonylag könnyű kideríteni, csak bankkártyáit kellene megvizsgálni, ezeket feltehetőleg nem titkárnői írták alá, hanem ő maga. De az aláírások körül kirobbanó botrány nyilvánvalóan súlyos következményeket is maga után vonhat, és valóban felveti a politikusi, jelen esetben a miniszteri felelősség kérdését. Ennek ellenére Traian Băsescu államfő is reagált az ügyre, védencét védve kijelentette: van, akiknek Románia nehéz, sőt, katasztrofális helyzeténél is fontosabb Elena Udrea besározása. Hát egy bizonyos, az elmúlt napok esőzései következtében sár van elég.

Hogy mindez koalíciós szakításhoz vezethet-e, nem tudni. Mindez, gondoljuk, attól is függ, miket talál a parlamenti vizsgálóbizottság Udrea több kézzel jegyzett hivatalos okmányaiban, s kiderül-e valaha, hogy mire is mentek el a reklámkampányra szánt euró százezrek? Az ügy tovább tépázza a Boc-kormány tekintélyét, ha ugyan van, mit még tépáznia, hiszen lassan kiderül: alig van olyan tagja a kabinetnek, aki ellen azonnal ne lehetne valami zűrös ügyben vizsgálatot indítani...

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 966
szavazógép
2009-08-07: Közélet - x:

Lehet igényelni a gázolajjegyet — Ferencz Csaba

Három hónap áll a gazdálkodók rendelkezésére, hogy a mezőgazdasági munkára használt gázolajra a támogatást igényeljék. A hektáronként 39 liter üzemanyagot így egy lejjel olcsóbban vásárolhatják meg.
2009-08-07: Közélet - x:

Erősödik a nemzeti politika (V. EMI-tábor) — Ferencz Csaba

A gyergyószentmiklósi EMI-tábor második napjának leginkább várt előadása a magyarországi politikai élet nemzeti pártjának, a Jobbik elnökének előadása volt. Vona Gábor telt ház előtt a nemzeti politizálás megerősödéséről beszélt.