Két rossz között a pad alatt — Farkas Réka

2009. augusztus 10., hétfő, Máról holnapra

Szombati ultimátumával igen merész lépésre szánta magát Emil Boc miniszterelnök. A kormány felelősségvállalásával szeretné elfogadni nemcsak a korábban már emlegetett oktatási reformcsomagot, de az egységes bérezési és nyugdíjazási törvényeket is. Szociáldemokrata partnereik vagy támogatják javaslatát, vagy szeptember elején távozhatnak a hatalomból — jelentették ki a demokrata-liberális pártvezérek.

Boc, nyilatkozata szerint, a reformok szükségessége miatt vált ilyen határozottá, a valóságban azonban a Nemzetközi Valutaalap, no meg Traian Băsescu kényszerítette erre. S bár az SZDP foggal-körömmel tiltakozik a felelősségvállalás ellen, kormányból való távozása nemcsak a jelentős forrásokról való lemondást jelentené, de az őszi elnökválasztási kampányban nyakukba varrhatná Băsescu az elmúlt kilenc hónap összes kudarcát, no meg azt, hogy ők Románia modernizá­ciójának legfőbb akadályozói.

Politikai játékról van szó tehát, amelynek tétje: ki lesz az ország következő elnöke, az eljövendő kormányok kinevezője, az oly nagyon áhított hatalom valós birtokosa. Nagy baj azonban, hogy ennek a játéknak három igen fontos törvény eshet áldozatául. Szeptember elején kívánják elfogadni őket, de tulajdonképpen még el sem készültek. Hónapok óta tart a kilátástalannak tűnő alkudozás, a reformellenes szakszervezetek mindhárom esetben igyekeznek akadályozni a jelentős változást. Az egységes bérezési rendszer jövő januártól csak a fizetések igen alacsonyra szállításával vezethető be, az új nyugdíjrendszer pedig a kiváltságosokat — politikusokat, bírókat, rendőr- és katonatiszteket — fosztaná meg az eddig élvezett luxusjuttatá­soktól, így várhatóan hatalmas lesz az ellenállás. A Băsescu s így Boc által is támogatott Miclea-féle oktatási reformcsomag nemcsak a szakszervezeteknek, de a honatyák jelentős részének, sőt, magának az oktatási miniszternek sem felel meg. Nehezen elképzelhető tehát, hogy három hét alatt tető alá hozhatóak az új szabályozások. S ha mégis, fennáll annak a veszélye, hogy a hatástanulmányok, az alapos előkészítés és parlamenti vita, korrekció nélkül bevezetett törvény hasonló lesz sok más román paragrafusfabrikációhoz: alkalmazhatatlan, tele hibákkal, lebéníthat egy-egy ágazatot.

Mint már annyiszor, Romániát ismét két rossz közüli választásra kényszeríti a politikum. Átgondolatlan, előkészítetlen reform vagy az eddigi alig működő, túlterhelt rendszer fenntartása. Csak Isten a tudója, melyik ártalmasabb.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1042
szavazógép
2009-08-10: Közélet - x:

Emléktáblát avattak (Falunapok Kézdialmáson) — Iochom István

A múlt hét végén negyedik alkalommal megszervezett kézdialmási falunapok legkiemelkedőbb eseménye a vasárnapi ünnepi szentmise utáni emléktábla-avatás volt.
2009-08-10: Közélet - x:

Elhunyt Cseh Tamás

Elhunyt Cseh Tamás előadóművész. A Kossuth-díjas énekest, zeneszerzőt életének 67. évében, hosszan tartó, súlyos betegség, tüdőrák következtében érte a halál pénteken, a hírt szombatra virradóra a Magyar Színházi Portál tette közzé. A művész temetéséről később intézkednek.