A valutaalap és a válság — Bogdán László

2009. augusztus 13., csütörtök, Máról holnapra

Száz-százötvenezer állami alkalmazott elbocsátását kérte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a kormánytól, valamint az októberre tervezett nyugdíjemelés elhalasztását és a közszférában dolgozók fizetésemelésének befagyasztását, legalábbis az egységes bértábla elfogadásáig.

Csak az igen szigorú feltételek teljesítése lehet a garanciája annak, hogy Románia megkapja a l9,95 milliárd eurós készenléti hitel második részét. Valamit enyhített szigorán, de Gheorghe Pogea pénzügyminiszter elmondta, csak feltételei teljesítése után egyezne bele abba, hogy kétszeresére nőjön az államháztartási hiány, amely így a várakozásokkal és a tervekkel ellentétben elérhetné a GDP hét százalékát. A kormány nem tehet mást: őrült spórlásba kezd, noha a koalíciós partner, a Szociáldemokrata Párt százötvenezer állami alkalmazott elbocsátásának elhagyását kérte a kormánytól…

Traian Băsescu, az agilis államelnök egyébként egy júniusi dörgedelmes beszédében már utalt az l,4 millió állami alkalmazott körében elkerülhetetlen leépítésekre. Pogea pénzügyminiszter most kifejtette, a központi költségvetésből fizetett ,,közszolgákat" szeptember és november között két-három hetes fizetés nélküli szabadságra küldik, így a GDP-hez képest 0,3 százalékos megtakarítást lehet elérni. Hogy ez a drákói intézkedés kielégíti-e az erőszakos valutaalapot, amelytől az ország jövője és sorsa függ, nem tudni. S azt sem, hogy csak a közigazgatásban dolgozókra terjed-e ki ez a terv, vagy a tanügyre és az egészségügyre is?

A kormány tehát nehéz helyzetben van, egyfelől az IMF követelései, másfelől a koalícióban fellépő feszültségek és nyilatkozatháborúk miatt.

Egy bizonyos: a saját háza táján is söpörhetne már végre Boc kormányfő, ugyanis amíg a pénzügyminiszter mindenáron spórolni akar, más minisztériumok, finoman fogalmazva, felelőtlenül herdálják el a közpénzeket, s ezeket a lyukakat nem pótolhatja a miniszterek, államtitkárok, minisztériumi dolgozók fizetésének húszszázalékos csökkentése. Elég itt a még lezáratlan Nemirschi-ügyre célozni, a környezetvédelmi miniszter is a minisztérium népszerűsítésére dobált ki az ablakon eurószázezreket, noha lenne, mire fordítani a pénzt a környezetvédelemben is. Monica Iacob-Ridzi ifjúsági és sportminiszter herdálásainak ügyét lemondása után már az ügyészség vizsgálja, s most folyik a hírneves Elena Udrea kihallgatása. A parlamenti vizsgálóbizottságnak nem lesz könnyű dolga kideríteni, mire is költötte el a közpénzeket a miniszter asszony, de szakértők szerint még számos minisztériumban lehetne hasonló vizsgálatokat szervezni, a Boc-kormány kétségtelenül nem áll a helyzet magaslatán, s láthatólag képtelen rendet teremteni, hathatósan kezelni a begyűrűző válságot.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 432
szavazógép
2009-08-13: Közélet - x:

Turisztikai információs központ épül Kovásznán — Bodor János

A helyi tanács jóváhagyta a turisztikai információs központ kivitelezésére vonatkozó műszaki dokumentációt, a turisztikai minisztérium is elkülönítette költségvetésében az Elena Udrea által megígért minisztériumi támogatást, így most már semmi akadálya annak, hogy az előző önkormányzati ciklusban tervbe vett létesítmény felépüljön.
2009-08-13: Világfigyelő - x:

Szent István-szobor és -tér Révkomáromban

A Győrfi-szobor makettje
Szent István-szobrot avatnak augusztus 21-én a szlovákiai Révkomáromban a Lúdpiac téren, amely ebből az alkalomból szintén felveszi az államalapító magyar király nevét — erősítette meg Bastrnák Tibor, a magyar határ mentén fekvő város polgármestere tegnapi sajtóértekezletén. A Szent István-szobor felállítását a Jókai Egyesület kezdeményezte.